Spel aan de Maas: 30 juli 2002

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bas, Jasper, Peter Hein, Sten, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Café International
Land in Zicht
Modern Art

Voor hun verhuizing naar Tübingen vond de spellenavond nog één keer plaats bij Andries en Anne-Marie. Het plan was om gedeeltelijk op het balkon te gaan spelen, maar de naderende onweersbui gooide roet in het eten.

Café International

Spelers: Andries, Anne-Marie, Peter Hein en Sten

Peter Hein had deze winnaar van de Spiel des Jahres 1989 al een tijdje op de plank liggen, maar nog niet gespeeld. Vanavond was het dan zo ver, en Andries, Anne-Marie en Sten leek het leuk genoeg om te proberen. In Café International moeten de spelers dames en heren uit verschillende landen, zoals Afrika (?), toewijzen aan tafeltjes in het café. Daarbij mogen ze alleen aan tafels van hun eigen land zitten, en moet de man/vrouwverhouding evenwichtig blijven. Tafeltjes van verschillende nationaliteiten grenzen aan elkaar, dus het is mogelijk dat gezelschappen uit drie verschillende landen afkomstig zijn. De cartooneske tekeningen van de verschillende dames en heren gaf aanleiding tot wat hilariteit en minder correcte grappen. Anne-Marie wist snel een paar ?natietafels? te creëren, waardoor ze fiches kwijtraakte. Dit scheelt strafpunten aan het einde, maar beperkt ook je mogelijkheden. Zodoende was ze als eerste gedwongen gasten aan de bar plaats te laten nemen, wat nog wel punten opleverde. De heren gingen vrolijk door met het scoren van punten aan de tafels, maar toen dat ook voor hen moeilijker werd, was die bar ineens zo leuk niet meer. Vooral Peter Hein was hier slachtoffer van; hij moest zijn punten in een hoog tempo weer inleveren. Ditzelfde gold voor Andries, die ook nog eens een joker trok die hij niet meer kon spelen. Alleen een Amerikaanse of Britse dame leverde tegen het eind nog punten op, maar zover kwam het niet meer. Sten trok het laatste kaartje, en uiteindelijk was het Anne-Marie die won. Andries en Sten hadden net een gast teveel aan de bar moeten plaatsen. Peter Hein bleef ver achter op de rest. Iedereen vond het wel een grappig spelletje, waarbij vooral de plaatjes op de kaartjes een bron van vermak waren.

Uitslag: Anne-Marie 35, Andries 31, Sten 29, Peter Hein 12
Waardering: Anne-Marie, Peter Hein en Sten 3, Andries 2

Land in Zicht

Spelers: Bas, Jasper, Wendy en Willemien

Ook Wendy had een spel meegenomen: Land in Zicht. Gezamenlijk werden de spelregels doorgenomen, waarbij het scheelde dat Bas het al eens eerder had gespeeld. De heren streden in de ene hoek van het bord, de dames in de andere. Bas en Willemien wonnen de grootste eilanden. Jasper en Wendy ontdekten wel eilanden, maar behielden vervolgens niet de meerderheid. Aan het eind was er een groot eiland over. Jasper benutte zijn twee laatste kansen en won zo toch nog een groot eiland, waardoor hij een sprong in zijn score maakte.
De algemene indruk van het spel was dat er vrij veel geluk in zit, het er mooi uitziet, maar dat de spelregels helaas niet erg duidelijk waren. Een leuk aspect van het type ontdekkingsspellen, waartoe ook Land in Zicht behoort, is dat het wel spannend is of je de juiste tegel zult trekken. Iedereen vond het wel aardig.

Uitslag: Willemien 47, Bas 45, Jasper 33, Wendy 21
Waardering: Jasper 3½, Bas, Wendy en Willemien 3

Modern Art

Spelers: Andries, Anne-Marie, Peter Hein en Sten

Vanavond kwam deze klassieker van Reiner Knizia weer eens op tafel. Peter Hein had het al eens eerder gespeeld, voor de rest was het nieuw. Het was even wennen aan de fraaie schilderijen op de plaatjes en de verschillende veilingsystemen, maar daarna werd er vlot verder gespeeld. In de eerste ronde was het Lite Metal die (dat?) de aandacht trok, en vooral Peter Hein die hiermee een smak geld verdiende. Ook Karl Gitter en Krypto mochten zich in enige belangstelling verheugen. Van Yoko en Christine P. had nog nooit iemand gehoord. Dit veranderde in de volgende ronde, toen Lichtenstein-lookalike Yoko alle ogen naar zich toe trok. Christine P. werd nog steeds genegeerd. Sten besloot hier wat aan te doen, en wist in de derde ronde een paar van haar schilderijen te kopen, al waren ze niet echt veel waard.
Bij de laatste veilingen gooide Anne-Marie veel geld over de boeg. Het leek erop dat ze met 35.000 echt teveel had betaald voor een Krypto, maar toen vervolgens weer twee Krypto?s werden aangeboden bleek het een koopje. Ze kocht ook nog twee schilderijen van de immer populaire Karl Gitter. Samen was haar collectie in de laatste ronde goed voor maar liefst 300.000, wat bijna net zoveel was als het totale kapitaal van de overige drie. Sten verdiende de laatste ronde ook nog aardig, Andries en Peter Hein visten achter het net. Opvallend aan dit potje was dat er geen enkele keer een waardeloos schilderij verkocht werd. Er werd altijd van precies drie artiesten iets verhandeld. Dit spel viel bij iedereen in de smaak.

Uitslag: Anne-Marie 574.000, Peter Hein 341.000, Andries 329.000, Sten 312.000
Waardering: Sten 4, Anne-Marie en Peter Hein 3½, Andries 3