Titansgrave: the ashes of Valkana

Geplaatst door

Omdat ik met veel plezier naar Tabletop (online “tv-serie” waarin Wil Wheaton bordspellen speelt met drie gasten) kijk heb ik vorig jaar een kleine bijdrage gedaan om het derde seizoen te financieren. Ik bleek duidelijk niet de enige fan van de serie want de crowdfunding-actie haalde met gemak alle targets. De laatste target was dat er niet alleen nieuwe afleveringen van Tabletop gemaakt zouden worden maar dat er ook een speciale RPG-serie zou komen. RPG staat voor Role-Playing-Game.

RPG is een spel waarbij spelers in de huid kruipen van een karakter in een fantasy-setting. Een speler is daarbij de Gamemaster en deze Gamemaster verteld een verhaal waarin de karakters van de spelers de hoofdrol spelen. De spelers mogen vervolgens binnen het verhaal keuzes maken (waar gaan de karakters naar toe, wat doen ze daar, hoe reageren ze op andere karakters in het spel). De Gamemaster past doorlopend het verhaal aan, aan de keuzes van de karakters. Ouderwetse dobbelstenen spelen ook een belangrijke rol in de meeste RPG’s. Op cruciale momenten in het verhaal moeten de spelers dobbelen om te kijken hoe goed hun keuzes uitpakken (bijvoorbeeld als ze moeten vechten of proberen iets te zoeken). De verschillende karakters mogen met verschillende hoeveelheden dobbelstenen gooien en daar eventueel nog modifiers bij optellen (als je goed kan vechten mag je met meer dobbelstenen gooien en heb je een hogere modifier dan iemand die niet zo goed vecht).

Ik heb eigenlijk niet zo veel met RPG’s. In een heel ver en grijs verleden heb ik me er één keer aan gewaagd en dat was niet zo’n succes. De groep waar ik me bij aansloot bestond uit mensen die allemaal het hoogste woord wilden voeren waardoor het een chaotisch gebeuren was waar ik me vooral toeschouwer voelde. Maar omdat ik Tabletop echt heel leuk vind, besloot ik ook naar de RPG-show te gaan kijken.

De show heet Titangsgrave: the ashes of Valkana. Valkana is de wereld waarin het spel zich afspeelt. Dit is een wereld waarin magie en techniek een belangrijke rol spelen (denk aan een wereld bevolkt door zowel robots als magische wezens). Wil Wheaton is de Gamemaster en Alison Haislip, Hank Green, Laura Baily en Yuri Lowenthal kruipen in de huid van Kiliel, Aankia, Lemley en S’Lethkk. Deze vier karakters beleven samen een groot en episch avontuur dat begint met de ontmoeting met een bierbaron die hen vraagt om te helpen waardoor ze iets op het spoor komen. En dat spoor wordt in de tien afleveringen uitgediept en uitgezocht met een verrassende ontknoping.

Ik heb de show op Youtube gekeken (als je daar zoekt met titansgrave, dan vind je het wel). Er zijn tien reguliere afleveringen (genummerd 1 tot en met 10) en er is een nulde aflevering waarin Wil Wheaton uitlegt hoe de RPG werkt en in wat voor wereld het verhaal zich afspeelt. De spelers zijn acteur of muzikant en hebben dus geen enkele moeite om zich in te leven in hun rol. Dit maakt de show leuker om te kijken. Ze gunnen elkaar ook de ruimte waardoor het verhaal goed te volgen is en interessant blijft. Je ziet dat ze echt plezier met elkaar hebben en hun best doen om er een zo’n spannend en leuk mogelijk verhaal van te maken.

Om het voor de mensen met wat minder verbeeldingskracht hebben, duidelijk te maken in wat voor wereld het verhaal zich afspeelt worden er af en toe prachtige tekeningen getoond om het verhaal nog meer diepte te geven. Je ziet als kijker per slot van rekening voornamelijk vijf mensen rondom een tafeltje zitten die samen een verhaal creëren.

Ik heb de show met veel plezier gekeken. Er waren twee afleveringen die ik wat minder leuk vond, waaronder de eerste. De eerste aflevering moest het verhaal echt nog even op gang komen en de karakters hun draai vinden. Maar vanaf aflevering twee zat ik vol in het verhaal en was ik benieuwd hoe het verder zou gaan. Redelijk aan het eind van de show zat nog een aflevering waar Wil ieder karakter een soort visioen laat beleven waardoor ze meer te weten komen over hun achtergrond. Die aflevering vond ik ook een beetje saai doordat de interactie tussen de spelers helemaal stil viel en Wil minutenlang iets aan het voorlezen was. Maar voor de rest heb ik met kostelijk vermaakt.

En het goede nieuws: volgend jaar komt er zeker een nieuw seizoen, zowel van Titansgrave als van Tabletop. En dit keer hebben de makers schijnbaar al genoeg sponsors binnen, want ze hoeven er niet eens een crowdfund-actie voor te organiseren. Ik zie mezelf niet zo snel zelf meespelen met een RPG, maar ik vond het wel echt leuk om te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *