iPhone: SpielDB

Geplaatst door

De dagen beginnen al langzaam korter te worden, de eerste bladeren beginnen heel voorzichtig te verkleuren en dus begint bij elke spellengek het hart sneller te kloppen. Spiel staat weer voor de deur. Het is dus de hoogste tijd om informatie te gaan verzamelen over welke spellen er gepresenteerd gaan worden, op zoek te gaan naar de plattegronden van de hallen én (als je het geluk hebt meerdere dagen te gaan) een hotel te boeken.

Heel veel van deze informatie kan je online vinden en het nadeel daarvan is dat als je op Spiel zelf rondloopt, je deze informatie minder makkelijk kan benaderen (of je moet een dure buitenland-internet-bundel aanschaffen). Gelukkig is daar wat betreft de informatie over spellen een goede oplossing voor in de vorm van de SpielDB app. Dit is een app waarin je de lijst kan vinden van alle spellen die op Spiel 2015 zijn gepresenteerd (en dezelfde lijsten van 2013 en 2014).

Voor ieder van deze spellen kan je vervolgens een beperkte hoeveelheid informatie offline raadplegen. Hier valt zowel wat informatie over het spel onder (uitgever, auteur, aantal spelers, speelduur, etc.), maar ook in welke stand op Spiel je het spel kan vinden. Verder staat er een korte beschrijving van het spel en de BGG-rating. Met deze rating moet je echter wel oppassen. Voor nieuwe spellen geldt dat er nog weinig waarderingen (soms zelfs geen) zijn en daardoor is de waardering nog niet zo’n goede indicatie voor hoe leuk het spel is.

Je kan ook een favorietenlijst aanmaken zodat je op Spiel snel de spellen terug kan vinden die je van te voren hebt uitgezocht. Reuze handig, zeker omdat de locatie waar het spel te vinden is dus in de app staat.

Bij de instellingen kan je de lijst op verschillende manieren laten presenteren. Zo kan je er voor kiezen om alleen engelstalige spellen te zien of welke spellen in hal 2 te vinden zin. Zelf vind ik het handig dat je de spellen kan laten sorteren op uitgever.
De lijst met welke spellen er straks gepresenteerd gaan worden is natuurlijk nog lang niet compleet. Er worden nog dagelijks nieuwe spellen bekend die op Spiel te vinden zullen zijn en ook de informatie over spellen wordt continue aangevuld. Regelmatig zal de app daarom aan je vragen of je een (ver)nieuw(d)e lijst wilt downloaden zodat je weer helemaal up to date bent.

Ik ben echt super blij met deze app. Het is een handige manier om een lijst met spellen samen te stellen waar ik interesse in heb. En straks op de beursvloer is het een reuzehandige manier om even snel informatie op te zoeken over spellen en vooral over waar een spel te vinden is.

Eén reactie

  1. Super handig om zo'n lijst offline bij je te hebben. Ik weet dat er voor de Android ook zoiets is. De afgelopen jaren zelf ook gebruikt, maar kan het nu nog niet vinden. Dus nog even geduld hebben (al gaat de tijd nu wel erg snel op weg naar Spiel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *