Top-100 2009

Geplaatst door

Ongeveer een jaar geleden organiseerde ik hier een informele uitverkiezing van de populairste spellen van het Nederlandse taalgebied. Dat was erg leuk om te doen en leverde tientallen enthousiaste reacties op. We zijn nu een jaar verder en inmiddels zijn er weer aardig wat nieuwe en populaire spellen bijgekomen. Voorbeelden te over: Dominion, Stenen Tijdperk, Pandemie, enzovoort. Bovendien zal Agricola vast nog wel zijn gestegen in populariteit. Vorig jaar was het al 11e, nu misschien 1e?

Tijd dus voor een nieuwe editie van de top-100!

De regels zijn nog steeds hetzelfde. Stuur een lijstje in met maximaal 20 spellen, met zo mogelijk de volgende onderverdeling:
-je favoriete spel
-je nummers 2-10 in willekeurige volgorde
-je nummer 11-20 in willekeurige volgorde

Je nummer 1 krijgt drie punten, nummers 2-10 twee punten en de nummers 11-20 één punt.

Alle spellen en spelsoorten zijn toegestaan, als je ze maar op of aan een tafel kunt spelen en ze zelfstandig speelbaar zijn. Dat laatste ging vorig jaar nogal eens mis, gezien de vele stemmen die ik kreeg voor Steden en Ridders. Die stemmen heb ik toen maar aan Kolonisten van Catan gegeven.

Stemmen kan de hele maand, dus tot 1 mei. Daarna tel ik alles weer op en gaan we weer aftellen. Je kunt je lijst opsturen naar spellengekpeterhein@hotmail.com.

En oh ja: ik zou het leuk vinden als je bij je spellen een kort commentaar kunt schrijven. Dan neem ik de leukste op in de lijst, en hoef ik die niet met voornamelijk mijn eigen commentaar te vullen.

En mijn eigen lijst? Daar is nog weinig in veranderd:
1: Race for the Galaxy
2-10: El Grande, Heersers der Woestijn, In de Ban van de Ring, Kolonisten van Catan, Kolonisten van Catan kaartspel, Puerto Rico, Ra, Tai Pan, Vorsten van Florence
11-20: 30 Seconds, Can’t Stop, Dominion, Heroquest, Het achtste wereldwonder, Lost Cities, Pitch Car, Taj Mahal, Torres, Wizard

Race is nummer 1 ten koste van Tai Pan. In de top-10 is verder niks veranderd. Bij de nummers 11-20 zijn er drie nieuwkomers: 30 Seconds, Dominion en Taj Mahal. Daarvoor hebben Caylus, Magic en Yinsh plaats moeten maken. Jammer, want alle drie steengoede spellen.

Wat is jouw top-20? Wat is er uit? Verdringt Agricola ook hier Puerto Rico van de eerste plaats? Wat gaat Dominion doen? Krijgen we eindelijk een wargame in de lijst? Stem mee en beslis!

We zullen het zien, over ruim een maand…

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *