Top 100 2010: 71-80

Geplaatst door

Vandaag gaan we verder met de volgende tien. Weer een paar nieuwe binnenkomers en een paar spellen die al voor het derde jaar in de lijst staan. Cöoperatieve spellen zijn nu echt doorgebroken!

80. San Marco
(Alan Moon en Aaron Weissblum, Ravensburger, 2001)
2008: 79
2009: 53
Bijna tien jaar oud, maar still going strong. Het is hoog tijd dat ik dit weer eens op tafel leg. Helaas hebben de liefhebbers er weinig over te zeggen. Goede wijn behoeft geen krans, denk ik dan maar.

79. Robo Rally
(Richard Garfield, Wizards of the Coast/999 Games, 1994)
2008: 56
2009: 26
Afgezien van de spellen die uit de lijst zijn verdwenen is dit de hardste daler van het jaar. En daar ga ik niks gemeens over zeggen. Liever laat ik de fans aan het woord. Die vrouwen ook altijd!
Zou hoger staan, als meer mensen (met name vrouwen) het zouden willen spelen.” (Kees)
Love it or hate it, maar op onze spellentafel zorgt deze volgens sommigen ‘puzzel’ voor veel hilariteit.” (Bart)

78. Klaverjassen
(publiek domein)
2008: –
2009: 75
Zijn het dan toch vooral de Hollanders die stemmen? Wiezen en rikken hebben de lijst niet gehaald, terwijl klaverjassen zo goed als dezelfde positie heeft.
Eén van de twee spellen die een 10 van mij krijgen op BoardGameGeek. Klaverjassen wint omdat het dit jaar vele malen gespeeld is. Ideaal vanwege de betrekkelijke eenvoud, vele korte rondes en mogelijkheid tot ‘nakaarten’. Onze “klaverjasvereniging” met de buren heet M.O.T. (Mes Op Tafel) en heeft een eigen tweejaarlijkse klaverjasmarathon met felbegeerde wisselbeker als eerste prijs.” (Herman)
Als je even geen zin hebt een bord op te zetten en op de automatische piloot een spel wilt spelen dat toch de nodige afwisseling biedt. En 2 tegen 2 is ook wel eens leuk.” (Harko)

77. Space Alert
(Vlaada Chvátil, Czech Games Edition/QWG Games, 2008)
2008: –
2009: –
En nog een nieuw coöperatief spel in de lijst, nu met SF-thema. Met de geluidsopnames anders dan alle andere.
Hilarisch coöperatief spel, een must voor alle SF-fans.” (Dagmar)
Het derde coöperatieve spel in de top 10 van mijn jaarlijst. Ja, ik heb er iets mee, en Space Alert is mede door de toevoeging van audio een bijzondere ervaring. Fijn is dat het spel langzaam opbouwt; van trainingsmissies tot échte ruimte-avonturen. Dat is ook wel een must, want wie zonder training de ruimte in gaat, is gedoemd een anonieme dood te sterven in het melkwegstelsel.” (Bart)
Een amusant coöperatief spel, dat als een kruising aanvoelt tussen Galaxy Trucker en RoboRally.” (Sven)

76. Macao
(Stefan Feld, alea/White Goblin Games, 2009)
2008: –
2009: –
Vaste alea-auteur Feld heeft met Macao weer een nieuwe hit. Een van zijn pittigste spellen en ook een van de pittigste alea-spellen.
De draaischijf komt zeker uit een Casino van Macao maar handel drijven zit in het bloed.” (Martijn)

75. Jaipur
(Sébastien Pauchon, GameWorks, 2009)
2008: –
2009: –
Na Brug naar de Hemel en Macao het derde spel van de afgelopen Spiel-jaargang. Dit lijkt hard op weg om een van de populairste tweepersoonsspellen van de afgelopen jaren te worden. Nederlandse uitgevers, lezen jullie mee?
Een prettig tussendoortje voor twee.” (Henk)

74. Hive
(John Yianni, Smart Zone Games, 2001)
2008: –
2009: 87
Hive staat in de abstracte tweepersoonsspellen goed zijn mannetje in de stevige concurrentie van de Gipf-spellen. Het laat ze zelfs bijna allemaal achter zich.
Verslavend als je er mee begint.” (Peter)

73. In de ban van de Ring
(Reiner Knizia, Kosmos/999 Games, 2000)
2008: 47
2009: 68
En alweer coöperatief spel nummer 4. Wordt in populariteit inmiddels overvleugeld door sommige genregenoten, maar is natuurlijk nog steeds een klassieker.
Het eerste coöperatieve spel ooit dat ik speelde en nog steeds erg lastig om te winnen.” (Bart)

72. Axis & Allies
(Lawrence Harris, Hasbro, 1981)
2008: 57
2009: 79
Dit staat al voor het derde achtereenvolgende jaar in de lijst, en nog steeds heb ik het niet gespeeld. De lange speelduur, voorgeprogrammeerde zetten in het begin en de vereiste van vijf spelers maken dat ook niet makkelijk. Maar er zijn genoeg mensen voor wie dat allemaal smoesjes zijn.
Altijd leuk om de wereld over te nemen, lagere geluksfactor dan bij Risk.” (Stefan)

71. Taluva
(Marcel-André Casasola Merkle, Hans im Glück, 2006)
2008: –
2009: –
Raadselachtig, hoe sommige ‘oudere’ spellen toch ineens kunnen opduiken in deze lijst. Dat maakt het ook wel charmant; we laten ons dus niet volledig leiden door de waan van de dag.
Het beste tegelspel ooit.” (Dirk)

Op Jaipur en Axis & Allies na heb ik ze allemaal gespeeld. Jaipur ligt in huis en zal binnenkort wel gespeeld hebben. Axis & Allies is al zo oud, dat kan nog best een jaartje wachten 🙂

In de ban van de Ring stond als enige in mijn top-10 en is dus mijn favoriet uit dit lijstje.

6 reacties

 1. Ik spring nu pas in de lijst. Er staat nu al veel in dat ik niet ken. Ook aardig veel nieuwe binnenkomers. Mijn favo spelletje tot nu toe bij deze 30 is Bang!. Die had ik op 4 staan.

 2. Klaverjassen: Ha! Da's mijn tekst! 🙂
  Hive hebben we een tijdje veel gespeeld maar ligt nu te verstoffen. Macao is de nieuwe favoriet hier. Nog maar 3 keer gespeeld maar smaakt naar meer. De andere 7 ken ik niet.

 3. Taluva de afgelopen week voor het eerst gespeeld.
  Het is echt een aanrader.
  Het ziet er prachtig uit, speelt lekker snel weg en is ook nog tactisch……

 4. Ik vind het prachtig dat die
  "oudjes" in de lijst verschijnen!!!.
  Eerst Kaiser, nu Taluva. San Marco ligt bij mij in de kast en was pas geleden bijna voor het eerst op tafel verschenen, maar helaas ligt het nu toch weer op de stapel om voor het eerst gespeeld te worden net als Taluva trouwens 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *