Het patroon van de lijst van vandaag lijkt erg op dat van de vorige dagen: een paar nieuwe of herintredende spellen, plus een paar forse dalers.
70. Weerwolven van Wakkerdam (Philippe des Pallières, 2001)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: -25
Weerwolven schoot vorig jaar ineens naar zijn hoogste positie ooit, maar moet nu weer terrein prijsgeven. Het zal ongetwijfeld een rol spelen dat we de laatste jaren een aantal andere nieuwe spellen met verborgen identiteiten hebben zien verschijnen.
“Briljant met grote groepen, met name met gevorderde spelers die de verschillende karakters optimaal begrijpen en inzetten. Thematisch voor niet dagelijkse bordspelspelers leuker dan b.v. Avalon.” (Paul)
“Het is niet het makkelijkste spel om even op tafel te gooien, maar met een goede spelleider en een groep die zich ordelijk en fanatiek gedraagt kun je een geweldig spannend en mind fucking avond hebben.” (Guido)
69. De Mol (Don Eskridge, 2009)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: -21
De Mol staat zij aan zij met ‘rollenspel’ Weerwolven. Hier heb ik de stemmen voor Avalon niet meegerekend, omdat ik niet goed kon beoordelen of dat een zelfstandig speelbare uitbreiding zoals Dominion Intrige is, of dat de verschillen veel groter zijn.
“Dit spel geeft hetzelfde gevoel als Weerwolven van Wakkerdam maar maakt komaf met de nadelen ervan: geen eliminatie van spelers, reeds vanaf 5 personen te spelen en geen aparte verteller.” (Jan)
“Het beste partyspel voor volwassenen. Niemand wordt uitgeschakeld, dus gezelligheid troef.” (Daniël)
68. Escape (Kristian Amundsen Øsby, 2012)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Haalde vorig jaar de lijst net niet, maar nu blijken de Nederlandse en Vlaamse spellenliefhebbers het zeker niet vergeten te zijn. Weer een coöp in de lijst.
“Het klinkt zo makkelijk om in 10 minuten met z’n allen weg te komen uit de instortende tempel… Ook de laatste uitbreiding draagt bij aan de toch al hoge herspeelbaarheid.” (Rob)
“Heerlijk chaotisch dobbelspel waarbij je als een bezetene dobbelstenen blijft gooien vooraleer de tempel definitief in elkaar stort. De ideale adrenalineboost waarbij je zenuwen nog minutenlang na de eindgong door je lijf gieren.” (Jan)
67. Seasons (Régis Bonessée, 2012)
Positie vorig jaar: 80
Verschil: +13
Stond op Spiel 2012 volop in de belangstelling en kwam dan ook direct in de lijst terecht. een jaar verder stijgt het mooi door.
“Combinatie van Race for the Galaxy, Dominion, en 7 Wonders. Elegant, herspeelbaar, redelijk toegankelijk, en prachtig uitgevoerd.” (Sander)
“Na mijn eerste pot Seasons stond al gauw vast, dat dit een blijvertje is. Wat wil je ook met leuke dobbelmechanismes en kaartcombi’s maken. Voor nu is het mijn meest geslaagde aankoop van 2012.” (Vincent)
66. Tai Pan (Urs Hostettler, 1991)
Positie vorig jaar: 38
Verschil: -28
Tai Pan begon bij de eerste editie van deze lijst in de top-10, maar is sindsdien alleen maar gezakt. Nu zelfs dramatisch. Waar blijft die herdruk van de Nederlandse versie?
“Het beste en spannendste 2 tegen 2 kaartspel dat er bestaat. Verslavend!” (Daniël)
“Briljante variant op een Chinees kaartspel, dat eindeloos blijft boeien door het partnerschapspel, het gokelement van de “taipans” en de onverwachte wendingen van de bommen.” (Eugene)
65. Twilight Struggle (Ananda Gupta en Jason Matthews, 2005)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Net als Magic is dit nu de tweede keer dat Twilight Struggle terugkeert in de lijst. Het zal hier Puerto Rico minder snel van de troon stoten, maar bereikt dit jaar wel de hoogste positie tot nu toe.
“Het spannendste spel dat ik ooit heb gespeeld.” (Joost)
“Dit is echt een goede titel die vorig jaar helaas uit de top 100 is gevallen. Onterecht naar mijn mening. Prima uitgebalanceerd spel. Enige minpunt dat ik kan ontdekken is dat je het maar met twee spelers kunt spelen.” (Rutger)
64. Crokinole (1867)
Positie vorig jaar: 83
Verschil: +19
Dit spel bestaat al bijna anderhalve eeuw maar verscheen vorig jaar pas in de lijst. Ondertussen krijgt het steeds meer liefhebbers en is het het populairste behendigheidsspel in de lijst.
“Dit spel is een zeer dure aankoop, maar vergeleken met andere spellen, is het zijn geld wel waard! Een kleine speluitleg en je bent direct vertrokken.” (Kristof)
“Grandioos behendig spel, dat ik graag behendig speel, waar mijn speel- en andere speelgenoten behendig mee willen omgaan. Turen, turen, mikken, duwen en daar gaat de schijf, ertegen?…..ertegen?….. erin ?….. erin?…..zoef en de schijf komt bij…… (Voor een passend vervolg van dit verhaal zou ik nu het spel op tafel leggen)” (Vincent)
63. Endeavor (Carl de Visser en Jarratt Gray, 2009)
Positie vorig jaar: 50
Verschil: -13
Endeavor is een onvervalste eurospel. Die willen nog wel eens snel in de vergetelheid raken ten gunste van nieuwe en hippe eurospellen, maar Endeavor houdt stug stand.
“Simpele regels, snel spel en speelt toch telkens weer anders. En met alle spelersaantallen goed!” (Geert)
“Geweldig en eenvoudig spel, zeer goede herspeelbaarheid.” (Frank)
62. Cuba (Michael Rieneck en Stefan Stadler, 2007)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: -28
Cuba stond jaren rond de 20-30 in de lijst, maar maakt nu een grote smak en bereikt zijn laagste positie sinds het in de lijst kwam.
“Leuk, spannend tot het laatste, mijn genre van spel, mooie illustraties.” (Jan)
“Tactisch spel met een aantal leuke spelelementen.” (Walter)
61. Brieven uit Whitechapel (Gabriele Mari en Gianluca Santopietro, 2011)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Deze gepimpte variant op Scotland Yard bestaat al een paar jaar, maar de Nederlandse editie maakt het hier ook ineens erg populair. Zoveel spellen zijn er niet in dit genre.
“Dit is mijn favoriet van het moment, het spel is enorm interactief en de beleving is echt intensief. Het spel geeft hetzelfde als een spannend boek.” (Pieter)
“Met twee spelers heb je een spannend spel! Letterlijk zitten trillen aan tafel. Jack de Ripper die op pad is en de andere speler die hem steeds dichter op de hielen zit. Het net sluit zich en soms wint de ripper en soms de politie. Het is in ieder geval met twee spelers elke keer een hele mooie jacht.” (Guido)
Weer een mooie lijst, waarvan ik alleen Twilight Struggle en Crokinole nooit gespeeld heb. Bij de eerste zal dat er wel nooit van komen (wanneer speel ik een uren durend tweepersoonsspel?), Crokinole zou ik graag eens doen. Van de rest is met grote afstand Tai Pan mijn favoriete spel.
Vreemd lijstje.
Is het mogelijk om ook iets te vertellen over het aantal stemmers en hun profiel? Misschien bij een volgende poll toch wat info verzamelen over die stemmers en die ook in grafiekjes zetten?
Matig rijtje met twee spellen die ik wel echt heel erg slecht vind: Escape en Whitechapel. Wat kunnen smaken toch verschillen. Seasons en Taipan zijn het beste. Twilight Struggle is ook prima, maar duurt toch wel lang voor wat het is.