Top-100 2014: 81-90

Geplaatst door

Vandaag de tweede lijst, waarin we drie nieuwe binnenkomers en een herintreder tegenkomen. Die laatste is een oudere klassieker, de rest is allemaal van 2000 of later. Daaronder twee samenwerkingsspellen.

90. Hacienda (Wolfgang Kramer, 2005)
Positie vorig jaar: 63
Verschil: -27
Hacienda maakt een flinke smak, wat veel bordspellen gebeurt die even populair zijn maar toch niet de status van echte klassieker weet te bereiken. Er zijn altijd de nieuwere en hippere spellen die sneller op tafel verschijnen.
Een onderschat pareltje!” (Kristof)

89. In de ban van de ring (Reiner Knizia, 2000)
Positie vorig jaar: 81
Verschil: -8
Weer een paar plaatsje gezakt, maar deze oer-coöp houdt een hardnekkige fanbasis (waaronder ondergetekende).
Mijn vriend speelt niet zo graag bordspellen, maar voor deze weet ik hem altijd wel te porren. Altijd leuk om samen de ring in de vuren van Mordor te werpen.” (Rutger)

88. Age of Empires III (Glenn Drover, 2007)
Positie vorig jaar: 59
Verschil: -29
Over volhouders gesproken: sinds dit spel verscheen zijn er nog massa’s werkverschaffers verschenen, Sommige daarvan staan hier hoger in de lijst, anderen helemaal niet. AoE blijft er gewoon in.

87. De Glasstraat (Uwe Rosenberg, 2013)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Gezien de de goede ontvangst is een notering natuurlijk niet verrassend. We zullen zien of het een blijver is.
Bij spellen van Uwe Rosenberg ben ik dan ook altijd bang dat het prachtig uitgewerkt is, speltechnisch helemaal goed uitgedacht is, maar het gaat om keuzes, keuzes, keuzes…De Glasstraat heeft al deze elementen ook in zich, maar daarbij zijn de keuzes overzichtelijker. Een tactisch, waarbij de goederen op een leuke manier bijgehouden worden op een productiebord.” (Frank)

86. Koehandel (Rüdiger Kolze, 1985)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Een moderne klassieker onder de kaartspellen. Worden die studentenkampioenschappen nog steeds gehouden?
Mijn collega’s en ik waren uitgekeken op onze pokeravonden, tot we Koehandel ontdekten. Het bluffen, bieden, passen en elkaar overtroeven was even helemaal terug. Leuk is ook dat iedereen tot het einde min of meer betrokken blijft. Eén geslaagde koehandel en je bent helemaal terug in het spel.” (Pieter)
Ik snap het steeds beter. Maar het blijft een moeilijk spel. Op veilig spelen kan niet met dit spel. Je moet die risico’s nemen.” (Guido)

85. Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island (Ignacy Trzewiczek, 2012)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Weer een niuewe coöp in de lijst, hoewel er soms ook een verdwijnt (zoals dit jaar). Wel een van de meest ‘epische’ uit het genre volgens mij.
Bikkelhard overleven op een eiland zorgt altijd voor een spannend verhaal. Bijzonder tof met twee.” (Stefaan)
Super spel, Co-ops zijn normaal gesproken niet helemaal mijn ding. Pandemie vond ik wel leuk om af en toe te doen, maar dit thematische spel is voor mij de nummer 1 dit jaar. Met verschillende aantal spelers gespeeld en het blijft lastig om te blijven leven en het scenario te halen!” (Lars)

84. Suburbia (Ted Alspach, 2012)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Ted Alspach is bij mij thuis vooral bekend als de ontwikkelaar van de startspelerapp, dit is zijn eerste spel in deze lijst. Steden ontwikkelen blijft altijd een populair thema.

 

 

83. Morgenland (Richard Breese, 2000)
Positie vorig jaar: 85
Verschil: +2
Morgenland kwam vorig jaar terug na twee jaar afwezigheid. Ik dacht even dat dat eenmalig was en dit spel wel zo’n beetje in de vergetelheid was geraakt, maar ik heb me vergist. 2000 was een goed spellenjaar.
Slechtste spelregeluitleg ooit, maar wel een leuk spel dat iedereen altijd graag speelt!” (Jef)

82. Agricola: 2 spelers (Uw Rosenberg, 2012)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: -12
Nog een spel van Uwe Rosenberg en zeker niet het laatste. We zien hem vaak terug op deze lijst. Alleen Stefan Feld en Wolfgang Kramer hebben meer spellen in de lijst.
Agricola was aan mij niet besteed, maar deze kan mij wel heel erg bekoren. Op het puntje van onze stoel werken we in acht rondes door het boerderijwerk heen. en dan de spannende eindtelling. Topspelletje!” (Henk)
Perfect om mensen op een simpele manier de basisprincipes van Caverna te leren, of als we gewoon zin hebben in een kortere, iets lichtere versie.” (Jeroen)

81. Amon-Ra (Reiner Knizia, 2003)
Positie vorig jaar: 78
Verschil: -3
Knizia verliest steeds meer terrein op jongere spelauteurs, maar sommige van zijn bordspellen blijven het goed doen. Dit is er een.
Klassieker, het was liefde op het eerste gezicht, mijn beurs reageerde wat zuinig ‘Zo’n bedrag voor wat oude Egyptenaren?’. Er zit eigenlijk van alles in het spel en lijkt wel één van de meest constante spelen in mijn verzameling, een topper.” (Vincent)

Bij de spellen uit deze lijst die ik gespeeld heb zitten een paar erg goede, maar als ik een favoriet moet aanwijzen wordt het In de ban van de ring. De vier spellen die ik niet ken (Glasstraat, Agricola voor 2, Robinson Crusoe en Suburbia) zou ik allemaal wel eens willen spelen. Wat is jouw score?

4 reacties

 1. @sjonic1: Ik bedoel ook vooral mijn eigen lijstje. Daar staan er 20 op, maar het hadden ook 20 andere kunnen zijn of weer 20 andere of etc.

  PS: @Michiel: mee eens.

 2. @Roger…Ik vind dit soort lijstjes heeeerlijk�� Heel fijn om te weten wat mijn medespelers spelen en leuk vinden. Er zijn al zo weinig bordspelers tegenwoordig, dit soort lijstjes maakt het ook makkelijker om de hobby in te stappen. Delen die kennis!

 3. @Roger: maar je hebt tenminste wel weer iets ingestuurd, dat valt alweer niet tegen :-).
  Gisteren had ik er 8 gespeeld, vandaag 7. Uwe's resource geconverteer in je eigen economietje heeft me nooit zo aangesproken, deck builden met veel schudden ook al niet en coops al helemaal niet, dus als mijn medespelers er niet mee komen, zullen 4 van die 5 wel ongespeeld blijven. Targi is de 5e die ik niet ken. Daar hoor ik goede dingen over. De Kosmos twee persoonsserie komt altijd in de dump na een jaar of drie. Dan neem ik 'm wel mee uit Essen.
  Van de 20 tot nu toe nog niets uit mijn lijstje. Torres komt er het dichtste bij.
  PS: je moet haast wel een robot zijn om de noodzakelijke tekens voor het indienen van commentaar te kunnen ontcijferen.:-)

 4. Zeven uit tien, net als gisteren met de spellen tussen 90-100. Valt niet tegen, alhoewel ik nog geen spel van mijn lijst ben tegengekomen. Hazienda had daar eigenlijk wel op moeten staan. Waardeloos die lijstjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *