Top-100 2015: 91-100

Geplaatst door

De stemmen zijn geteld en de lijst is opgemaakt. Opnieuw zonden meer mensen hun lijstjes in; dit jaar kwam ik voor het eerst boven de 200 inzendingen. Veel dank voor alle inzenders!

Gelukkig verandert de lijst ieder jaar weer; nieuwe spellen komen in de lijst, vergeten spellen maken een come-back en eerst populaire spellen verdwijnen (even?) in de vergetelheid. Dit jaar zien we 22 spellen uit de lijst van vorig jaar niet terug. Daarvoor zijn veertien spellen voor teruggekomen die niet eerder in de lijst stonden en acht die we al wel eens zagen. In het lijstje van vandaag zien we bijvoorbeeld drie nieuwe binnenkomers, twee herintreders en verrassend genoeg zelfs een spel dat op dezelfde plaats als vorig jaar staat.

100. Rococo (Mathias Cramer, Louis Malz & Stefan Malz, 2013)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Dit stoffige spel over 18e-eeuwse hipsters, of hippe spel over kledingstoffen is nog niet zo lang in het Nederlands of het haalt direct de lijst. Dat lijkt dus geen rare zet geweest van White Goblin,
Alleen het bord al is een feest.” (Arie)

99. Kingsburg (Andrea Charvesio en Luca Iennaco, 2007)
Positie vorig jaar: 99
Verschil: 0
Twee jaar in de lijst, beide jaren op plaatsje 99. Een prestatie op zich. Een wat mindere prestatie is dat ik deze nog steeds niet gespeeld heb.
Ondertussen zijn er al onnoemlijk veel dobbelspellen op de markt, maar er zijn er nog maar weinig die kunnen tippen aan deze parel.” (Johan)
Kingsburg toont hoe dobbelstenen op een hele leuke en originele wijze gebruikt kunnen worden!” (Gregg)

98. Amon-Ra (Reiner Knizia, 2003)
Positie vorig jaar: 81
Verschil: -17
Deze stevige Knizia-klassieker staat al acht jaar onafgebroken in de lijst, maar op een jaar na ieder jaar weer een stukje lager. Als dat zo doorgaat zien we hem hierna niet meer terug.





97. Escape (Kristian Amundsen Øsby, 2012)
Positie vorig jaar: 68
Verschil: -29
Esape lijkt zelf de uitgang van de top-100 te zoeken. De val in de ranglijst is een van de grootste dit jaar. Aan de hoeveelheid uitbreidingen en varianten zal het niet liggen.
Ook de laatste uitbreiding draagt bij aan de toch al hoge herspeelbaarheid.” (Rob)
Heerlijk (ont)spannend tijdverdrijf!” (Jan)

96. Nations (Rustan Hakansson e.a., 2013)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Deze stevige nieuweling van Spiel 2013 had een jaartje nodig, maar inmiddels zijn genoeg Nederlanders en Vlamingen overtuigd. Er is zelfs al een dobbelvariant.
Mooi civ spel in de tactische hoek. Goed speelbaar op een avond.” (Edwin)
Ik vond het idee van een beschavingsspel altijd wel heel interessant, maar de uitvoering vaak iets te complex. Nations heeft een makkelijk te begrijpen systeem, waardoor het veel makkelijker te spelen is” (Roel)

95. Saboteur (Frederic Moyersoen, 2004)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Het geheimerollenspel was eventjes afwezig maar keert nu terug. Misschien niet verbazend als je ziet dat dat genre de laatste jaren weer populairder lijkt te worden.
Bij ons op tafel al zoveel gebruikt om mensen te interesseren voor spellen.” (Xander)
Weer zo’n spel dat ik veel met de schoonfamilie speel. Vooral leuk met mijn schoonvader die je zowel als kabouter als saboteur niet kan vertrouwen.” (Rutger)

94. Crokinole (publiek domein, 1867)
Positie vorig jaar: 64
Verschil: -30
Als we het jaar van uitgave als uitgangspunt nemen, hebben we hier toch een heuse 18xx-titel in de lijst. Wel een wat atypische, zeker qua complexiteit en speelduur.
Na een keer spelen direct verkocht maar oh wat is dat bord duur. Na de tweede keer spelen direct besteld en oh wat is dat bord z’n geld meer dan waard.” (Suzanne)

93. Mage Knight (Vlaada Chvátil, 2011)
Positie voirg jaar: –
Verschil: nieuw
Deze vreemde mix van deckbuilder, eurospel en fantasy avonturenspel sloeg bij verschijnen in als een bom, maar na een tijdje leek de hype weer overgewaaid. De verkeerde conclusie, want inmiddels heeft het voldoende kunnen rijpen om tot de spellenelite te behoren. Deze notering is het bewijs. Maar heeft geen van de fans er iets over te zeggen?

92. Jaipur (Sébastien Pauchon, 2009)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Na twee jaar afwezigheid is deze stellenfavoriet weer terug. Verrassend dat deze nooit door een Nederlandse uitgever is opgepikt.
Dit is voor mij en mijn vrouw een ideale afsluiter van een hectische dag.” (Pieter)
Voor mij een blijvertje in het tweespelersegment. Mooi materiaal en steeds weer lastige keuze.” (Dierik)

91. In de ban van de ring (Reiner Knizia, 2000)
Positie vorig jaar: 89
Verschil: -2
Al jaren niet meer het populairste samenwerkingsspel, maar het houdt trouwe fans. Ik ben er eentje.
Bij de boeken ben ik nooit verder gekomen dan halverwege het eerste deel, en bij de films heb ik moeite om wakker te blijven en bij het spel hebben we Sauron nog nooit kunnen verslaan. De boeken en films laat ik achter me, maar het spel blijf ik proberen.” (Herman)

En daar hebben we het eerste rijtje van de top-100. Van deze tien heb ik Kingsburg, Nations, Crokinole en Mage Knight nooit gespeeld. Van de spellen die ik wel gespeeld heb vind ik In de ban van de ring de leukste.

2 reacties

  1. Net als de andere jaren kijk ik ook nu weer uit naar het resultaat van de Top 100 en ben ik benieuwd naar hoeveel van mijn inzendingen er in staan.

  2. Leuk om te zien dat het stoffige spel in populariteit heeft gewonnen. Deze had ik vorig jaar in mijn top 20, maar wist de lijst toen niet te halen (waarschijnlijk nog niet bekend genoeg).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *