Top-100 2016: 61-70

Geplaatst door

Het kan aan mij liggen, maar ik heb de indruk dat deze lijst steeds veelzijdiger wordt. In de hoogste regionen kom je inderdaad vooral bordspellen van rond de anderhalf uur tegen waar het draait om punten scoren, verderop is er afwisseling genoeg. Dat zien we hier het beste terug in een van de nieuwe binnenkomers.

70. Colt Express (Christophe Raimbault, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Na de misser van 2014 weet de winnaar van de Spiel des Jahres van 2015 het wel tot deze lijst te schoppen. Dat lukt niet ieder luchtig familiespel.
Een regelrechte hit bij mijn niet spellen spelende vrienden, want elkaar afschieten en op rooftocht gaan is nog nooit zo leuk geweest!” (Wiljan)
Lekker luchtig spel, waar iedereen elkaar in de weg zit. Dit is echt zo’n spel waarbij hoe meer spelers, hoe meer lol.” (Christiaan)

69. De Friesche Velden (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Toch bijzonder dat Rosenberg met zo’n complex spel voor twee met de van hem bekende toeters en bellen toch weer weet te scoren. Geen enkele andere auteur heeft zoveel tweepersoonsspellen in de lijst als hij.
Speelt als een complexe maar zeer bevredigende puzzel.“(Sander)
Ik denk dat Uwe Rosenberg met dit ontwerp zijn sterkste spel tot op heden heeft afgeleverd.” (Vincent)

68. Im Jahr des Drachen (Stefan Feld, 2007)
Positie vorig jaar: 51
Verschil: -17
Een van de zwaardere titels van Feld zakt wat terug, maar is niet zomaar vergeten. En anders bedenkt hij gewoon drie nieuwe spellen.
De rattenplaag van Notre Dame, de branden in Het Koopmanshuis, de octopussen in AquaSphere zijn allemaal klein bier in vergelijking met de draak-onische calamiteiten die je hier moet doorworstelen.” (Luk)
Felds beste…. Wat een rampspoed die op je afkomt die je moet overleven.” (Frank)

67. Agricola: 2 spelers (Uwe Rosenberg, 2012)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Verdween vorig jaar enigszins verrassend uit de lijst, maar herstelt zich dit jaar sterk: het stond niet eerder zo hoog.
Ik word gewoon blij van die houten beestjes en dan is het spel nog superleuk ook.” (Dagmar)
Agricola is bij mij voorbij gestreefd door Caverna, de 2-speler versie echter handhaaft zich wel.” (Xander)

66. Take 5! (Wolfgang Kramer, 1994)
Positie vorig jaar: 72
Verschil: +6
Deze kaartspelevergreen van Kramer gaat alweer richting de 25 jaar en is toch niet meer weg te denken uit deze lijst. Op 2011 na was het ook alle jaren van de partij.
Het enige spel dat echt elke keer op tafel komt als er vrienden komen spelen.” (Nathalie)

65. Qwixx (Steffen Benndorf, 2012)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: -18
De snelle dobbelaar heeft concurrentie gekregen van naaste familieleden Träxx en Qwinto, maar is vooralsnog de enige van het trio in de lijst.
Even tijd… dan snel even Qwixx’en.” (Dimitri)
Het meest verslavende spel dat ik ken. Ik krijg er voorlopig geen genoeg van.” (Nathalie)

64. Puerto Rico kaartspel (Andreas Seyfarth, 2004)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: -16
Net als Take 5! was ook het Puerto Rico kaartspel een jaartje afwezig, maar afgezien daarvan is deze klassieker niet uit de lijst weg te denken.
Wat een juweeltje!! Ondanks gedateerde kaarten, wat een heerlijk spel.” (Frank)
Het kaartspel is briljant in zijn uitvoering. Kaarten zijn gebouwen, goederen en geld tegelijk. Geeft leuke strategische keuzes.” (Rients)

63. Lords of Waterdeep (Peter Lee en Rodney Thompson, 2012)
Positie vorig jaar: 30
Verschil: -33
Lords of Waterdeep steeg de afgelopen jaren snel in de lijst, maar zakt nu even snel weer weg. Afgezien van de spellen die uit de lijst verdwenen is dit de sterkste daler.
Leuke workerplacement met een dito thema.” (William)
Uitstekende workerplacement, geschikt voor elke spelersgroep.” (Rutger)

62. T.I.M.E Stories (Peggy Chassenet en Manuel Rozoy, 2015)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Een van de hits van Spiel 2015 en een van de meest bijzondere spellen in deze ranglijst. Vast niet voor iedereen, maar de liefhebbers zijn weer extra enthousiast.
Een favoriet bordspel kiezen is onmogelijk, maar de spelbeurten van T.I.M.E Stories zijn me het afgelopen jaar het meeste bij gebleven. Een soort Escape game in bordspelvorm, een absolute spelbelevingsaanrader.” (Bart)
Een beetje “cult of the new” natuurlijk, maar wow wat is dit een gaaf spel.  Een spel waar je totaal in op gaat.” (Suzanne)

61. Imperial Settlers (Ignacy Trzewiczek, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
White Goblin Games heeft de laatste tijd een goede hand van spellen in licentie nemen. Ook Imperial Settlers lijkt meer een succes te zijn.
Het spel vind ik fantastisch, maar het artwork zorgt ervoor dat het in mijn top-20 komt.” (Xander)
Civ-Builder kaartspel dat prima en snel speelt met twee spelers.” (Rutger)

Nog maar twee spellen in het rijtje die ik niet gespeeld heb. Dat zijn De Friesche Velden en T.I.M.E Stories en die spreken me niet direct aan. Van de andere acht is het Puerto Rico kaartspel mijn favoriet, op de voet gevolgd door Im Jahr des Drachen.

3 reacties

  1. Twee titels uit mijn eigen top20 (Lords of Waterdeep en Imperial Settlers) en veel andere bekenden in dit lijstje. T.I.M.E. en het Puerto Rico kaartspel staan nog op mijn lijstje om een keer te spelen!

  2. Agricola voor 2 spelers heb ik een keer op een beurs gespeeld, maar ik was niet onder de indruk. Puerto Rico kaartspel stond in mijn top 20. Take 5 is leuk. De rest ken ik niet. De lijst is inderdaad erg veelzijdig aan het worden. Fijn!

  3. Ik heb ook maar 2 niet gespeeld, namelijk Friesche velden en Imperial Settlers. Van de rest is het agricola 2 persoonsspel mijn favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *