Top-100 2019: 61-70

Geplaatst door

Vandaag het lijstje met de meeste nieuwe binnenkomers, drie stuks. Daarnaast een spel dat terugkeert. Dat is een van de zwaarste spellen in de hele lijst. Sowieso bestaat de helft van het lijstje van vandaag uit spellen die wel enig zitvlees en/of rekenwerk vereisen.

70. Through the Ages: A New Story of Civilization (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Ik kan niet meer bijhouden hoeveel spellen er inmiddels zijn met een herziene editie, die dan vervolgens een eigen plek krijgen in bijvoorbeeld de database. Twilight Imperium is geloof ik al aan de vijfde toe. Ik weet nooit goed of ik die nu moet samenvoegen of niet. Bij deze heb ik dat niet gedaan. Zoveel mensen gaven expliciet dit nieuwe verhaal op dat ik die niet heb gecombineerd met stemmen voor de oude versie. Discuss.
Een spreadsheet Civ met een vrij lange zit, maar door de strategische aard wel de beste in z’n soort en iets beter gebalanceerd in de nieuwe versie.” (Gertjan)
Het geploeter door de regels vergeet je snel wanneer je het eindelijk vlot kan spelen.” (Elien)

69. Imperial 2030 (Mac Gerdts, 2009)
Positie vorig jaar: 71
Verschil: +2
Imperial 2030 was even verdwenen uit de lijst, maar staat nu alweer drie jaar stabiel rond de 70e positie. Ik moet het nog steeds een keer spelen.
Strategie ten top! Verlies de doelstelling van het spel niet uit het oog… het gaat om de € en niet om het bezit in “je landje”.” (Arnold)
Money rules the world in een Risk-uitziend spel, het zijn niet de oorlogen maar het geld die het spel winnen.” (Ken)

68. Het Dorp (Inka en Markus Brand, 2011)
Positie vorig jaar: 57
Verschil: -11
Het echtpaar Brand blijft stevig aan de weg timmeren met steeds nieuwe spellen. Dit relatieve ‘oudje’ blijft het goed doen in de lijst, ondanks het verlies.
Deze blijf ik spelen tot mijn dood (Ba-dumm-tiss).” (William)

67. Hanabi (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 58
Verschil: -9
Waarschijnlijk nog steeds een van de meest bijzondere samenwerkingsspellen op de markt: dominante alfaspelers kunnen hier niet hun stempel drukken. De communicatie is hier bijna net zo moeilijk als in The Mind.
Het meest vernieuwende spel van her afgelopen decennium wat mij betreft.” (Stefaan)
Zalige afsluiter die steevast zorgt voor vermakelijke napraat. Ideaal om denkwijze en strategie van je spelmakkers te leren kennen!” (Niels)

66. Gloomhaven (Isaac Childres, 2017)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: -21
Deze verre nazaat van Heroquest verraste vorig jaar door de eerste positie op Boardgamegeek over te nemen. Hier moet het genoegen nemen met een 66e plaats, na een stevig verlies. Er bestaat gerechtigheid.
Het voelt als computerspel in een bordspelvorm en dat is nog veel leuker dan ik had verwacht.” (Marco)

65. Kwakzalvers van Kakelenburg (Wolfgang Warsch, 2018)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Het jaar van Wolfgang Warsch wordt ook hier bekroond. Kwakzalvers komt koud binnen in de top-100 en de eerste uitbreiding is ook in het Nederlands een feit.
Een leuk familiespel dat van het bagbuilden een plezierige bezigheid maakt.” (Rober)
Zalig push-your-luck spel dat er ook nog eens geweldig uitziet. Hoge geluksfactor maar vooral een hoge funfactor!” (Jan)

64. Gugong (Andreas Steding, 2018)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Hanzesteden krijgt gezelschap van een nieuw spel van Andreas Steding. Maar dit is nieuw en shiny, dus dan heb je automatisch een streepje voor.
Boeiende keuzes en originele spelelementen in een prachtige vormgeving.” (Stefaan)
Mooie twist op worker placement. En de Deluxe Edition is de mooiste Deluxe edition ooit.” (Geert)

63. Brass (Martin Wallace, 2007)
Positie vorig jaar: 83
Verschil: +20
Brass gaat tegenwoordig door het leven met de toevoeging Lancashire, om het van de twee-eiige tweelingbroer Birmingham te onderscheiden. Het verschijnen van die edities zal vast geholpen hebben bij de grote sprong in de lijst.
Best geslaagde evenwichtsoefening tussen de economische motor en het industriële thema.” (Ken)
Een klassieker die opnieuw is uitgebracht en maar goed ook, zo komt hij heel terecht op de radar.” (Tim)

62. Raiders of the North Sea (Shem Phillips, 2015)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: +8
Vorig jaar nieuw en stijgt nu weer wat verder. Kreeg het misschien een opkontje van opvolger Architects of the West Kingdom, die we misschien nog te zien krijgen?
Een workerplacement met een twist. Werker zetten, werker nemen. Simpel maar geniaal!” (Gert)

61. El Dorado (Reiner Knizia, 2017)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Reiner Knizia zou passé zijn en alleen nog maar oude spelideeën recyclen in nieuwe verpakkingen. El Dorado logenstraft die waanideeën. Het is gewoon de beste deckbuilder met een bord.
Hoe simpel kan een deck-builder zijn om nog leuk te zijn? Knizia bewijst, heel simpel!” (Max)
Ik hou sowieso wel van race-spelletjes en in dit spel van Knizia wordt dat gecombineerd met deck-building. De combinatie levert een interessant en lekker vlot racespel op.” (Jeroen)

Veel pittige spellen dus vandaag, maar ook een paar titels die gelegenheidsspelers en zij die meer elegantie zoeken kunnen plezieren. Soms kun je zowel elegante als onbeholpen complexe spellen waarderen. Mijn favorieten in dit rijtje zijn Brass en El Dorado, die beide in mijn eigen lijst stonden. TtA, Imperial 2030 en Gugong heb ik nooit gespeeld. Daarvan ben ik het meest benieuwd naar Gugong.

4 reacties

  1. Van mij mogen de twee edities van Through the Ages samengevoegd worden. Te weinig verschil om te spreken van 2 (verschillende) spellen.

    Verder kan ik er slecht bij dat mensen een puntensoep als Gugong zo leuk vinden. Het is weliswaar niet zo belabberd als het gehypte Teotihuacan, maar toch.

  2. Favoriet? Toch maar Hanabi, de andere ken ik niet of heb ik te weinig gespeeld.
    In bezit? Through the Ages (de niet-herziene versie: telt dat ook?), Imperial 2030 en Hanabi.
    Gespeeld? Zie boven, aangevuld met Het Dorp (en die was me echt té droog).
    In mijn ingestuurde lijst? Weer niks, dus óf ik heb een vreselijk doorsnee-smaak óf ik heb mijn lijstje naar de verkeerde top-100 gestuurd …

  3. Weer een leuk, lekker gevarieerd lijstje.

    Hanabi stond als enige op mijn eigen lijst. Heerlijk fris samenwerkingsspel. Altijd een leuke opwarmer of afsluiter.

    Imperial 2030 & Gugong zijn ook twee van m’n favoriete spellen, hoewel ik Hanzesteden beter van vind dan z’n nieuwe broertje (redde m’n lijst als #21 net niet dit jaar, maar krijgt volgend jaar waarschijnlijk wel een stem, want deze mag zeker niet uit de lijst vallen!).

    Gugong heeft nog iets geleerd van z’n grote broer: het ronde schijfje als “zwaardere” werker, dat we in Gugong weer aantreffen, vind ik daar 1 van de leukste elementen.

    Imperial 2030 is trouwens ook niet mijn favoriete Gerdts, dat is Concordia of De Prinsen van Machu Picchu, maar de spellen van Mac Gerdts zijn bijna allemaal goed wat mij betreft, leuk om te zien dat deze weer stevig in de lijst staat.

    Through the Ages vind ik leuk, maar veel te lang duren.

    Heb van deze lijst 3 spellen nog niet gespeeld: Kwakzalvers, Raiders en El Dorada. Daarvan ben ik het meest benieuwd naar de nieuwe Knizia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *