Top Trumps

Geplaatst door

15-20 minuten
Uitgever: Identity Games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Top Trumps schijnt in het Verenigd Koninkrijk een rage te zijn, reden voor Identity Games om voor de Nederlandstalige markt een licentie te voeren. De rage zal dan wel op het verzamelaspect terug te voeren zijn, want van de kwaliteiten als spel moet Top Trumps het niet hebben.

Top Trumps is een variant op het aloude Oorlogje. Daarin draaien alle spelers tegelijk een kaart om, en de speler met de hoogste kaart mag ze allemaal houden. Erg duf, en zelfs kleine kinderen hebben er snel genoeg van. Bij Top Trumps is er nog sprake van enige invloed op het spel. Op iedere kaart staat een aantal eigenschappen afgebeeld. De actieve speler noemt één eigenschap, en de waarde in die eigenschap van zijn kaart. Vervolgens noemen alle spelers de waarde van die eigenschap op hun kaart. De speler met de hoogste waarde krijgt alle kaarten. Vervolgens pakken alle spelers een nieuwe kaart. De speler die zojuist won noemt weer een eigenschap met waarde, enzovoort. Het spel eindigt als een speler alle kaarten heeft gewonnen. Dat is werkelijk alles.

… en de waardering

Top Trumps rekt de definitie van het begrip spel; het zit als het ware tegen de ‘game boundary’ aan. In feite is het niet meer dan een soort van voetbalplaatjes, waar je Oorlogje mee kunt spelen. Niet toevallig bestaan er enkele Top Trumps-sets van voetbalteams, maar er zijn er ook met andere jongetjesthema’s, zoals dinosauriërs en snelle bolides. De set die ik gespeeld heb heeft als thema Lord of the Rings, en valt voornamelijk op door de soms vergezochte eigenschappen en hun waarden. Een doorsnee bergtrol die eeuwen ouder is dan Gandalf komt mij bijvoorbeeld vreemd voor. Zoals gezegd moet Top Trumps het voornamelijk hebben van de ‘heb-factor’, maar ook daar kan het beter aangepakt worden. Omdat iedere set uit vaste kaarten bestaat, valt er eigenlijk weinig te verzamelen. Tenzij je natuurlijk alle sets wilt kopen, wat me ook weer onwaarschijnlijk lijkt. Kortom: Top Trumps is alleen interessant voor de echte hardcore fans van de thema’s (of van Oorlogje natuurlijk), want als spel of verzamelobject stelt het ernstig teleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *