Vakantietijd: spellentijd!

Geplaatst door

Terwijl ik dit schrijf regent het buiten flink door. Daar is het vannacht al mee begonnen. Het schijnt dat het vanuit het westen droog gaat worden, maar dan wel met nog steeds kans op een bui. Het moge duidelijk zijn, de zomer laat zich van een haar meest Hollandse zijde zien. De vakantieperiode is inmiddels in twee regio’s gestart en dus denk ik met dit soort weer toch altijd even aan al die gezinnen die gezellig in eigen land zijn gaan kamperen.

Dat deden wij vroeger ook en ik kan mij nog wel een aantal verregende dagen voor de geest halen waarop je het toiletbezoek maar zo lang mogelijk probeerde uit te stellen. Hoe deprimerend is het om met een natte rol wc-papier over de camping te lopen. Ik herinner me ook echt nog wel de leuke dagen tijdens de kampeervakanties uit mijn jeugd, maar dat waren nooit de dagen waarop het maar niet op wilde houden met regenen. Op dagen als vandaag zijn er vast ouders die langzaamaan steeds wanhopiger worden omdat de manieren waarop je het kroost op een paar vierkante meter bezig kan houden uitgeput beginnen te raken. Het goede nieuws is dat er tegenwoordig genoeg spellen zijn die mee op vakantie kunnen. Ik zal in dit blog een aantal suggesties doen voor spellen die makkelijk mee op vakantie kunnen. Als ik een paar ouders daar wat grijze haren mee bespaar: graag gedaan!

Natuurlijk heb je de bekende reiseidities van spellen als dammen, schaken en mens-erger-je-niet. Bij elke speelgoedwinkel staat een rek met dit soort spellen. Je kan natuurlijk ook gewoon een pak kaarten meenemen en traditionele kaartspellen (pesten, klaverjassen, pokeren) gaan spelen. Maar er zijn zo veel meer en vooral zo veel leukere spellen om mee op vakantie te nemen.

De mensen van 999 games hebben duidelijk ook ervaring met verregende dagen op de camping en dus zijn er inmiddels van een paar spellen speciale reisedities verschenen. De reiseditie van de Kolonisten van Catan ligt al een jaar in de winkel. Het is een miniversie van het basisspel, zonder uitbreidingen. Ik heb het spel één keer in dit formaat gespeeld en dat ging best. Het was wel wat priegelig, maar kinderen hebben kleinere vingertjes dan ik, dus die hebben daar vast geen moeite mee. De andere topper van 999 (Carcassonne) is inmiddels ook in reiseditie verschenen. Ik heb deze versie nooit geprobeerd, maar het lijkt me prima speelbaar. De nieuwste speciale reiseditie in het 999 assortiment is een opvallende, namelijk Regenwormen. De grote editie daarvan is al klein genoeg om makkelijk mee op vakantie te kunnen, maar schijnbaar kon het nog kleiner. Het spel is flink ingekrompen en zit nu in een schattig klein stalen doosje. Zelfs in de meest afgeladen koffer is hiervoor nog een plaatsje te vinden. Het spel speelt verder prima. Ik hoop dat 999 games vaker reisspellen in dit soort blikjes gaat uitbrengen, lijkt me een gegarandeerd succes.

Mijn favoriete reiseditie is die van Scrabble. Het is een magnetische versie waardoor je het altijd en overal kan spelen. Zelfs als je het spel even moet opbreken is dit geen probleem, je vouwt het bord dubbel en alles blijft keurig liggen. Helaas is Mattel door de voorraden heen en worden ze niet meer gemaakt. Ik hoop echt voor spellenminnend Nederland dat ze een keer een reprint gaan maken, want dit spel zou iedere spellenliefhebber mee op vakantie moeten nemen. Koop er maar meteen een woordenlijst bij om woorddiscussies te voorkomen en er kan niet genoeg regen vallen in je vakantie. De laatste is helaas behoorlijk dik (niet geschikt voor travel light), maar je kan nog beter een dikke woordenlijst meenemen dan dat je ruzie krijgt over iets onbenulligs als de spelling van een woord (is het nou zonneschijn of zonnenschijn?).

Kaartspelletjes zijn ook ideaal voor op vakantie (ik ga er op dit moment nog van uit dat je je tent tenminste droog weet te houden). Spellen als Taipan, Wizard, Boonanza, Mama Mia, Coloretto en Take5! nemen maar weinig ruimte in in je koffer, maar leveren uren spelplezier op. Met de juiste reisgenoten, zou je zelfs mij kunnen overhalen tot een kampeervakantie tijdens het regenseizoen!

Er zijn ook andere uitgevers die spellen maken die door hun beperkte formaat makkelijk mee op vakantie kunnen. Denk aan de Expres-serie van Hasbro (bijvoorbeeld Risk Expres) of de Easy Play serie van Schmidt (bijvoorbeeld Finito en Big Points). En zo staan er vast nog veel meer reguliere spellen die makkelijk mee op vakantie gaan. Het scheelt vaak al heel erg veel ruimte als je spellen uit hun eigen dozen haalt en tijdelijk in een zakje stopt (ritszakjes kan je bij elke goede kantoorboekhandel in vele formaten kopen)

Maar het kan altijd nog natter. Soms kan het zo lang regenen dat werkelijk niets meer droog lijkt te zijn. Of je kan zo stom zijn geweest om je tent in een kuil te hebben gebouwd (oh, daarom was dat plekje nog vrij). In dit soort situaties moet je spelmateriaal waterbestendig zijn. Dit zijn helaas maar weinig spellen, maar ze zijn er wel. Tantrix en Trax zijn beide van bakelieten schijven gemaakt en kunnen dus nooit te nat worden om er niet mee te spelen. Kijk, daar heb je wat aan! Tantrix kan je bovendien ook nog solo spelen (puzzelvariant). Verder is Dier op Dier (doos gewoon thuis laten en alleen de beestjes mee) in beperkte mate bestand tegen een spatje regen. Hetzelfde telt voor Elchfest.

Maar gelukkig komt er een moment dat de zon weer achter de regenwolken vandaan komt en je lekker buiten voor de tent kan gaan zitten. In dit geval zijn er twee spellen die je als spellenminnende ouder absoluut mee wilt nemen. Allereerst is Halli Galli een absolute must. Ga voor je tent dit spel zitten spelen en binnen de kortste keren lokt de bel speelmaatjes uit alle hoeken van de camping. En iedereen weet dat als kinderen het naar hun zin hebben, ouders ook een leuke vakantie hebben. En het tweede spel waarmee je je heel populair kan maken op de camping is De Weerwolven van Wakkerdam. Zeker als je dit in de schemering speelt, zal je magische momenten kunnen creëren. Neem vooral ook de uitbreiding van de Weerwolven mee, hier staan een aantal leuke varianten in om het spel een geheel nieuwe draai te geven.

Ik wens iedereen die al op vakantie is (en even de droogte heeft opgezocht in een internetcafé) en iedereen die nog moet een fijne vakantie toe.

3 reacties

  1. Ik heb op vakantie het spelmateriaal van 'geharrewar in een sushibar', het dobbelspel van catan en 5 dobbelstenen per persoon (voor perudo) in een zakje gedaan. Past handig in een handtas en deze spellen mogen vies worden en niet wegwaaien. Zo kun je overal een leuk spelletje spelen.

  2. Ik vind het altijd lastig om een goede selectie te maken om me te nemen op vakantie. Zeker als je met de auto naar een huisje gaat. Het liefst zou ik dan alles meenemen, maar dan komt de wederhelft toch echt in opstand 😛

    Dus het worden toch voornamelijk kleine en kaart-spellen, om maar zoveel mogelijk verschillende te kunnen meenemen. En slechts een enkele (of 2 of 3) grote dozen.

    Voor deze vakantie maar alle 4 de leden van jakkie-bak collectie gekocht.

    Ik heb er nu al zin in, maar moet nog wat weekjes wachten. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *