Einfach Genial Das Kartenspiel

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Kosmos (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Genius won in 2004 ondanks een nominatie niet de Spiel des Jahres, maar de Genius-familie doet in omvang niet onder voor die van de winnaar, Ticket to Ride. Zo hebben we een junior versie, een reiseditie, een puzzelvariant, een gokbewerking en nu dus ook een spel met kaarten.

Het kaartspel blijft dichtbij het origineel. Door het spelen van kaarten scoor je punten in verschillende kleuren, en je moet proberen een zo hoog mogelijk laagste score te krijgen. Iedere speler krijgt zes kaarten, met daarop telkens twee kleuren. Bovendien krijgt iedere speler een kaart voor zich. Speel je een kaart, dan kijk je hoe vaak de symbolen op die kaart voorkomen op de kaarten op tafel. Voor ieder overeenkomend symbool scoor je een punt in die kleur. Je gespeelde kaart vervangt de kaart die voor je lag.

Punten houdt je bij op een scoretabelletje, bestaande uit drie aan elkaar geplakte kaarten. Fijn, stickeren in een kaartspel! De scoretabel bestaat uit vier onderdelen: eentje voor een score van 0, een voor scores van 1-3, een voor 4-6 en een voor 7-10. De scorefiches van de zes kleuren mogen zich in maximaal twee verschillende onderdelen bevinden. Zolang je een kleur nog op 0 punten hebt staan, kom je bij de andere kleuren niet boven de 3. Teveel gescoorde punten komen te vervallen.
Gelijkmatig de kleuren ontwikkelen is nu dus verplicht. Bereik je de maximale score van 10, dan krijg je net als in het bordspel een bonusbeurt. Ook mag je kaarten ruilen als je slechtste kleur niet voorkomt op de kaarten in je hand.

Het doel van het spel is om als eerste in iedere kleur minstens 7 punten te hebben. Wie dit lukt, wint het spel. Iedereen scoort een aantal punten gelijk aan zijn laagste score. Desgewenst kun je meerdere ronden spelen en de punten uit iedere ronde optellen.

… en de waardering

De eerste keer dat ik het kaartspel speelde, vond ik het hooguit een redelijke bewerking van het bordspel. Maar dat was met twee spelers, en dan ben je vooral bezig om te zorgen dat je je medespeler geen voorzet geeft. Met meer gaat het een stuk beter. Je moet goed opletten wat je medespelers doen en daarop anticiperen. Voorzetten geven is nog steeds gevaarlijk, maar minder desastreus, omdat je medespelers daar niet even veel van profiteren. Zo kun je ze afwisselend bevoordelen.

Je moet ook je scores in de verschillende kleuren strak in de gaten houden. Zorg ervoor dat je geen achterblijvers hebt, want dat maakt je erg kwetsbaar. Het is daardoor soms nog een redelijke puzzel welke kaarten je in welke volgorde moet spelen, om er zelf maar het meeste van te profiteren. Dat geeft dit simpele kaartspelletje nog verrassend veel pit.

Daarmee komt het kaartspel in speelplezier verrassend dicht in de buurt van het bordspel, zolang je het maar met minstens drie speelt. Met het goede aantal is het een bijzonder plezierig spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *