Einfach Genial Knobelspass

Geplaatst door

1-4 spelers
15-60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Kosmos (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Einfach Genial (in Nederland uitgebracht onder de naam Genius) is een toegankelijk, abstract legspel voor de hele familie. Het spel is schijnbaar zo succesvol dat er in Duitsland al een reiseditie voor twee spelers van is uitgebracht en nu dus een puzzelspel.

Ook de puzzelvariant is geniaal in zijn eenvoud. Ik kan me zo voorstellen hoe dat Reiner op een dag met de plastic stukjes van Genius zat te spelen en een Eureka-momentje had. Hij legde een aantal stukken apart, legde ze in een patroon neer, maakte een foto van dit patroon, haalde de stukken weer weg en liet iemand anders net zo lang puzzelen tot de stukken weer op zijn plaats lagen. En voilà, een nieuw spel is geboren. Of het echt zo gegaan is weet ik natuurlijk niet, maar het zou zo maar kunnen.

In de doos van Einfach Genial Knobelspass zitten vier sets met blokjes (en elk blokje is uniek, dus elke combinatie van kleuren komt één keer voor). Verder zijn er dertig puzzels die opgelost worden in verschillende moeilijkheidsgraden (variërend van 1 tot 5). Je kan de puzzels natuurlijk prima in je eentje oplossen, maar als je wilt, kan je ook tegen elkaar puzzelen. Omdat alle dertig puzzels verschillen, werk je dan wel aan verschillende opgaven waardoor de strijd wellicht niet helemaal eerlijk is.

… en de waardering

Ik ben niet zo’n ontzettende puzzelfan. Dat ik dit spel toch heb gekocht, ligt aan mijn matige beheersing van het Duits en positieve ervaringen met Genius. Ik dacht namelijk dat het een dobbelvariant was en dat wilde ik wel eens proberen. De puzzels van het laagste niveau vond ik nog best leuk om op te lossen. Maar al bij niveau twee, werd het me al te moeilijk. Nou ja moeilijk is misschien het verkeerde woord. Ik had het geduld niet om alle mogelijke oplossingen te proberen tot ik de enige juiste had. In het begin zijn er namelijk meerdere locaties waar bepaalde stukken gelegd kunnen worden en alleen door verder te gaan kan je ontdekken of het juist is. Als je vastloopt, heb je ergens in het begin iets niet goed gedaan en moet je dus wat anders gaan proberen. Wellicht zijn er slimmere manieren om de puzzels op te lossen, maar voor mij werkte alleen de trial and error methode en dat ben ik snel zat. Echte puzzelfanaten zullen vast meer plezier beleven aan deze Knizia. En of je het nou echt een spel moet noemen als je tegelijkertijd, verschillende puzzels aan het oplossen bent, ik denk het niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *