Genius

Geplaatst door

1-4 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: White Goblin Games (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

In Duitsland werd dit spel van lopende band spelauteur Reiner Knizia uitgebracht onder de naam Einfach Genial. Met Genius oogt de doos iets bescheidener, maar schept de naam van het spel nog steeds verwachtingen.

Dit abstracte spel verschuilt zich niet achter flitsende thema’s en design. Het is gewoon wat het is: een goed in elkaar stekend spel met eenvoudige regels. Net als bij Rummy krijgt iedere speler een plankje voor zich waarop (onzichtbaar voor de anderen) de speelstenen geplaatst worden. Op deze tegels staan altijd twee symbolen, soms dezelfde. De stenen zijn eigenlijk twee honingraatjes naast elkaar. Vanuit iedere raat kan je vijf denkbeeldige lijnen kunnen trekken. De zesde lijn wijst namelijk naar de andere helft van de tegel, en die telt niet mee. Als na het neerleggen van de tegel in welke richting dan ook een zelfde symbool ligt dan tel je in die lijn het aantal gelijke symbolen totdat er een ander symbool de lijn doorbreekt. Dit doe je voor al de vijf richtingen. Je schuift het bij behorende blokje op je scorebord het aantal gescoorde punten vooruit.

Tijdens het spel is iedereen voornamelijk met zijn eigen tegels bezig, maar er is wel degelijk interactie met de andere spelers. Een aantrekkelijke lijn kan je met een niet passend symbool heel goed afsluiten voor anderen. De scoreborden eindigen bij achttien punten. Haalt een bepaald blokje deze eindstreep, dan mag in die zelfde beurt een extra tegel geplaatst worden. Zo zijn er een paar kleine regeltjes die je door ze op het juiste moment te gebruiken je heel veel punten op kunnen leveren of anderen kunnen kosten. Als het speelbord vol is kijk je bij alle spelers naar de kleur waarin het minst gescoord is. Knizia laat ons dus weer eens gelijkmatig verdelen.

… en de waardering

De regels zijn in vijf minuten uit te leggen en dus is het spel heel toegankelijk voor allerlei soorten mensen, en zeer snel te spelen. De duur van het spel is ook erg aantrekkelijk: zo’n dertig minuten. Maar laat je niet in de luren leggen: met eenvoudige regels is het nog geen simpel spel. Iedereen kan dan wel mee doen, maar om te winnen is wel degelijk inzicht en vernuft nodig.

Genius is Knizia in zijn meest abstacte vorm: verzamel punten in de verschillende kleuren en degene die de meeste van zijn minste heeft wint. Het spel is goed te spelen met zowel twee als meer spelers en daarom een aantrekkelijke koop. Ik vind het spel op zich leuk, maar het begon me na een paar keer spelen toch te vervelen omdat de potjes toch wel heel erg op elkaar leken. Daarom geef ik Genius drie pionnen in plaats van vier.

Genius is een abstract spel zoals alleen Knizia ze kan maken: simpele regels, gelijkmatig scoren en het maken van lastige keuzes. In de verte doet het me wat denken aan Flowerpower, waar je ook moet proberen grote velden van dezelfde symbolen te maken. Genius is niet zo diepzinnig als bijvoorbeeld Dvonn of Yinsh, maar is zeker een aanrader voor iedereen die graag een laagdrempelig abstract (tweepersoons)spel speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *