Portobello Market

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Thomas Odenhoven
Uitgever: Schmidt (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Portobello Road is het hart van het antiekdistrict in Londen. Behalve kleine winkeltjes vind je in deze wijk vele marktkramen waar alles wat oud is wordt verkocht, van theelepels tot wandelstokken, je kunt het hier vinden. De toeristen lopen hier dan ook vaak als een traag bewegende slang langs alle koopwaar.

Portobello Market speelt zich af in 1921, de tijd waarin er nog geen drommen toeristen waren, maar de kooplieden het moesten hebben van de lokale bevolking. De verschillen tussen arm en rijk waren ook nog wat groter dan nu, dus de kooplieden die zich in de straten bevinden waar de wat beter gefortuneerden rondliepen, prezen zichzelf gelukkig.

In het spel zijn de spelers marktkooplieden die proberen om hun marktkramen op de meest winstgevende plekjes neer te zetten. Dit wordt niet alleen bepaald door de locatie, maar vooral door de klandizie van deze straat. In een beurt kun je twee dingen doen, extra marktkramen plaatsen of klanten (dienstmeiden, burgers en één Lord) plaatsen op de pleinen waar de straten op uit komen. Zodra in een straat alle plaatsen bezet zijn en er aan beide kanten een klant staat, word de straat gewaardeerd door de waarde van de kramen op te tellen en deze te vermenigvuldigen met een klantenfactor (hoe dieper de buidel van de klanten is, hoe hoger de vermenigvuldigingsfactor wordt). Het is overigens handig om de kramen in de straten die gewaardeerd zijn op hun kant te leggen, zodat je duidelijk kunt zien welke straten al afgebouwd zijn.

Je mag alleen kramen plaatsen in district waar op dat moment de Bobby (politieagent) aanwezig is om toezicht te houden op het plaatsen van de kramen. Als de Bobby net even ergens anders is, kun je hem naar je toe laten komen. Je moet dan wel punten inleveren voor de straten waar hij langs komt (en waar je zelf geen meerderheid hebt).

Tenslotte mag je ook nog in je beurt één van je twee waarderingsfiches in een onbezette wijk plaatsen. Je krijgt dan twee of vier punten per marktkraam die je in deze wijk hebt geplaatst.

Het spel is afgelopen zodra één speler al zijn marktkramen heeft geplaatst. Alleen de onafgebouwde straten waar de Lord zijn kerstinkopen doet, worden dan nog gewaardeerd. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Het speelbord van Portobello Market doet sterk denken aan treinenspellen als Ticket to Ride. In plaats van rails te leggen in Amerika, bouw je nu echter marktkramen in een Londense wijk. Wat bij deze spellen nog meer overeenkomt, is dat het beide toegankelijke familiespellen zijn. Het grote verschil is echter het plezier waar mee ik beide spellen heb gespeeld. Ticket to Ride is zoveel spannender en leuker dan Portobello Market doordat je veel meer keuzes kunt maken. In Portobello Market liggen keuzes vaak zo voor de hand of maakt het zo weinig uit wat je doet dat het spel, dat het spel soms beurten lang zichzelf speelt. Aangezien het spel bedoeld is voor kinderen vanaf 8jaar, kan dit opzet zijn, op deze manier raakt niemand hopeloos achterop en blijft het gezellig aan de speeltafel. Als familiespel (of kinderspel) is Portobello Market dan ook best geslaagd, voor spellenliefhebbers heeft het spel te weinig diepgang. Dat deze tweedeling niet nodig is, blijkt uit de populariteit van Ticket to Ride waar wel zowel de liefhebbers als de gezinsspeler van kunnen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *