Spel aan de Maas: 29 mei 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Ilja, Leunis, Mark, Peter Hein, René, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Turmbau zu Babel
Fragile
Notre Dame
Heersers der Woestijn

De vorige keer waren andere spelers met Turmbau zu Babel aan de haal gegaan dus probeerde Peter Hein het nu zelf een keer te spelen. Bas en Ilja, die het de vorige keer gespeeld hadden hoefden het niet nog eens te doen maar gelukkig waren er wel anderen geïnteresseerd. Bas en Ilja waren wel geïnteresseerd in de grote houten doos van Fragile, die Wendy mee had genomen.

Turmbau zu Babel

Spelers: Leunis, Mark, Peter Hein en René

Turmbau zu Babel is een echte Knizia: eenvoudige regels, een aangename speelduur en redelijk vele interactie. Net als in spellen als Kolonisten en Boonanza ben je in Turmbau altijd bezig, ongeacht wie er aan de beurt is. Iedere beurt kan iemand aan een wereldwonder gaan bouwen en alle andere spelers mogen meehelpen door kaarten in de juiste kleur te bieden. Wordt je bod geaccepteerd, dan mag je huizen plaatsen bij het wonder en verdien je later bij de puntentelling punten. Wordt je bod geweigerd, dan mag je je kaart(en) houden en krijg je een punt per kaart. Zo krijg je dus altijd wat. In plaats van bouwen mag je ook een kaart pakken, waarop alle spelers nog een kaart pakken.
Doordat je constant bezig bent en de beurten allemaal vrij snel gaan is Turmbau zu Babel een razendsnel spel. Dot potje was daarmee, inclusief de uitleg binnen drie kwartier gespeeld. Doorgaans koos iedereen er voor om in zijn beurt te bouwen in plaats van te passen, want daar zijn toch de punten te verdienen. Af en toe kwam het voor dat een bouwklus niet doorging, omdat de aanbesteder het niet interessant genoeg vond. Vooral Mark slaagde er in om bij bijna alle wereldwonderen wel een of meer huisjes te hebben, wat hem bij iedere telling minstens drie punten opleverde. Fiches had hij minder, waardoor zijn bonus aan het eind wat lager was. Bij Leunis was het precies andersom. Hij kreeg de hoogste bonus van iedereen, maar moest bij het bouwen vaak passe, waardoor er weinig van zijn huisjes op het bord kwamen. Mark beëindigde het spel op het moment dat hij bij alle resterende monumenten de eerste of tweede plek bezette in het aantal huisjes, waarmee hij nog een fors aantal punten verdiende. Daarmee haalde hij iedereen in eindigde als winnaar.
Iedereen vond het een geslaagd spel: je bent de hele tijd bezig, krijgt eigenlijk altijd wel iets leuk en het speelt ontzettend snel. What?s not to like?

Uitslag: Mark 67, René 63, Peter Hein 62, Leunis 56
Waardering: allen 4

Notre Dame

Spelers: Leunis, Mark, Peter Hein, René en Willemien

Willemien kwam net binnen toen Turmbau zu Babel afgelopen was en kon dus mooi aanschuiven bij een nieuw spel. Peter Hein had nog een spel bij zich voor vijf personen: Notre Dame, het nieuwste spel van alea. Hij had het zelf al een aantal keren gespeeld en was erg enthousiast. Notre Dame is geen ingewikkeld spel, maar door alle verschillende kaarten kost de uitleg toch even tijd.
Met vijf spelers is er ruimte voor veel verschillende strategieën en iedereen deed inderdaad iets anders. Willemien had al vroeg twee blokjes in het park, waarmee ze veel bonuspunten kon verdienen. Ze zat helaas wat beperkt in de geld- en blokjesaanvoer. Daardoor moest ze soms blokjes verschuiven of afzien van het omkopen van een karakter. Vooral het laatste is vrij vervelend. Peter Hein wilde in ieder geval niet zonder geld komen te zitten en zat snel op bijna tien goudstukken. Hij scoorde dus flink bij de Notre Dame. Daarnaast reisde hij flink met zijn auto annex koets; uiteindelijk had hij als enige een complete set fiches verzameld. Mark en rené pakten het gemengder aan en hadden ook vrij snel allebei twee blokjes op het park, goed voor veel bonuspunten. Mark had daarbij zijn geldvoorraad wat beter op peil en scoorde een keer zelfs alleen met Peter Hein punten voor Notre Dame. Leunis investeerde vooral in een goede positie op het rattenspoor. Zo had hij uiteindelijk vier blokjes op het park, wat twee bonuspunten per score oplevert. Hij kende een trage start, maar naarmate het einde naderde scoorde hij dankzij zijn volle park enorm veel punten.
Mark en Peter Hein hadden hun score tijdens het spel wat beter verdeeld en deden het allebei ook vrij goed. Peter Hein had alleen zijn ratten weer eens veronachtzaamd en werd daar een paar keer voor beboet. Ook had hij niks op het park staan, wat hem veel bonuspunten kostte. Uiteindelijk was het Mark die nipt won en had de inhaalrace van Leunis hem nog bijna de eerste plaats opgeleverd.
Iedereen was erg enthousiast over het spel. Alea lijkt met Notre Dame weer een echte klassieker te pakken te hebben.

Uitslag: Mark 60, Leunis 58, Peter Hein 57, René 51, Willemien 49
Waardering: Mark en Peter Hein 4½, Leunis, René en Willemien 4