Genius Fun & Go

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: White Goblin Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4.3]

Het spel …

Dit jaar won Reiner Knizia dan eindelijk de Spiel des Jahres, met Keltis. Dat is een prima familiespel, maar eigenlijk had Knizia al veel eerder moeten winnen. Met Genius (Einfach Genial in het Duits) bijvoorbeeld, maar dat moest het doen met een nominatie. Spiel des Jahres of niet, Genius is een erg succesvol spel. Dat blijkt wel uit het feit dat dit al de vierde spin-off is.

Maar anders dan de titel doet vermoeden, heeft dit vlotte spel in een kleine doos weinig met het originele spel te maken. De overeenkomsten houden wel op bij de gekleurde symbolen en enkele hele oppervlakkige gelijkenissen in de regels.

Einfach Genial… is een spel uit het ‘push-your-luck’ genre. Can’t Stop is daarvan het bekendste voorbeeld. Het materiaal bestaat uit ruim honderd fiches met daarop een van de bekende zes symbolen. Aan het begin worden daarvan drie omgedraaid en in het midden gelegd. Ben je aan de beurt, dan draai je er nog een om. Komt dit overeen met een van de symbolen op de fiches in het midden, dan mag je doorgaan of stoppen. Als je stopt, mag je alle fiches die je hebt omgedraaid houden, plus alle fiches uit het midden met dezelfde symbolen.

Je moet verplicht stoppen als je een fiche omdraait met een symbool dat niet in het midden ligt, of dat je al hebt omgedraaid. Je krijgt nu niets en alle omgedraaide fiches worden bij die in het midden gelegd. Zo heeft de volgende speler meer kans om veel fiches te winnen.

Het spel eindigt zodra een speler van alle symbolen het vereiste aantal fiches heeft verzameld (vijf fiches bij vier spelers, zeven bij twee of drie). Deze speler wint het spel.

… en de waardering

Einfach Genial is een spel met wel heel simpele keuzes. Stoppen of nog een fiche draaien, dat is het wel. Maar het probleem is dat het meestal erg duidelijk is of het verstandig is of niet om nog een fiche om te draaien of niet. Van gokken is dan niet echt sprake meer. Als alle spelers dat doorhebben, speelt het spel grotendeels zichzelf en is het vooral Vrouwe Fortuna die de doorslag geeft.

Nu speelt geluk bij een spel als Can’t Stop natuurlijk ook een grote rol. Maar afgezien van de extra keuze die het spel biedt in de getallen waar je op inzet, komt Can’t Stop vooral tot leven door de spanning en de mogelijkheid om de medespelers uit te dagen nog één keer te gooien. Dat alles ontbreekt bij Einfach Genial…

Het is nog niet zo dat ik het met grote tegenzin speel, maar Einfach Genial… krijgt niet echt mijn handen op elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *