Ticket to Ride: Nordic Countries

Geplaatst door

2-3 spelers
45 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.8]

Het spel …

In eerste instantie was deze nieuwe editie van het bekende treintjesspel alleen verkrijgbaar in de Nordic Countries zelf (Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland). De rest van de wereld viste achter het net, het spel werd namelijk echt alleen geleverd aan winkeliers in deze landen. Dit werkte op de fanatieke spellenliefhebber als een rode lap op een stier. Het spel kreeg een speciale status die vooral te danken was aan de moeite die je moest doen om het te krijgen. Deze hebzucht kon Days of Wonder schijnbaar ook niet weerstaan en dus is dit jaar deze editie van Ticket to Ride ook voor de rest van wereld (tijdelijk!) beschikbaar geworden.

De belangrijkste wijzigingen van Ticket to Ride Nordic Countries zijn de kaart waar je op speelt en de looks van het spel. In deze editie bouw je volgens de grotendeels bekende regels treinverbindingen in Scandinavië. En dat valt nog niet mee. Scandinavië is dunbevolkt en dus zijn er minder verbindingen naar de verschillende steden. Je zit elkaar daardoor al snel dwars. Het is verder erg grappig hoe weinig plaatsen je kent in deze contreiën, zelfs met een ticket in je hand is het flink zoeken naar plaatsen als Ändalsnes, Türkü of Umeå.

Verder is het gebruik van jokers flink beperkt. Je mag ze alleen inzetten in tunnels en bruggen. Op alle andere trajecten moet je de kleur spelen die gevraagd wordt en is er geen uitwijkmogelijkheid. Dit maakt het een stuk riskanter om op het eind van het spel nog een routekaart te pakken waarvoor je alleen nog die ene korte roze verbinding moet leggen en je zelf nog geen roze kaarten hebt. Je zult altijd zien dat je dan alle kleuren trekt behalve roze. Alleen voor de lange route tussen Lieksa en Murmansk) mag je kaarten omruilen voor jokers (4 kaarten in ruil voor 1 joker).

De meest in het oog springende verandering van het spel, is denk ik de vormgeving. De treintjes rijden dit keer door een sfeervol sneeuwlandschap. De afbeeldingen zouden het stuk voor stuk ook prima doen op kerstkaarten. Zelfs de treinkaarten zijn aangepast, de vrolijk gekleurde kaarten gaan schuil onder een dikke laag sneeuw.

… en de waardering

Dit spel is lastig te waarderen. Aan de ene kant is het echt meer van hetzelfde. Aan de andere kant is hetzelfde wel weer een heel goed spel. In het spel zelf zitten een paar kleine variaties, die eigenlijk weinig veranderen ten opzichte van de andere Ticket to Ride spellen (van het origineel, Europa, Märklin tot de Zwitserland uibreiding). Het belangrijkste verschil is het bord met de schaarse verbindingen waardoor je elkaar snel in de weg zit. Het spel is hierdoor wat “gemener”, je hebt veel meer kansen om elkaar dwars te zitten. Zelfs als je lief bent voor elkaar (niet een korte route claimen waarvan overduidelijk is dat de ander er op aast), kom je elkaar gegarandeerd tegen.

Ik vind het spel gewoon weer ontzettend leuk en vind de kerstuitstraling van het materiaal een leuke bonus. Ik kan me aan de andere kant ook heel goed voorstellen dat mensen geen zin hebben om weer een heel Ticket to Ride spel te kopen als ze er al één (of meer) in de kast hebben staan. Als je geen genoeg kan krijgen van Ticket to Ride en het niet erg vindt dat het spel voor 95 procent hetzelfde is als de andere spellen, dan is deze editie een aanrader. Als je echter echt iets nieuws verwacht, dan kun je het spel maar beter links laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *