Strozzi

Geplaatst door

3-6 spelers
45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Rio Grande Games (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Net als in de voorgangers Medici en Medici vs. Strozzi is Strozzi een biedspel waar het om verschepen van goederen gaat. Het bord toont vier steden in Italië. Drie daarvan hebben havens, waar schepen hun goederen af kunnen leveren. Die schepen proberen de spelers te claimen.
Het spel wordt in drie rondes gespeeld, waarin telkens een aantal schepen langskomt. Deze staan afgebeeld op kaarten. Van de kaarten worden er iedere ronde drie per speler gebruikt, plus drie extra. De andere gaan opzij en worden deze ronde niet gebruikt.

De startspeler draait een kaart om en besluit of hij dit schip wil hebben. Zo ja, dan legt hij er een van zijn drie fiches op. Zo niet, dan gaat het schip door naar de volgende speler, die weer mag kiezen of hij het schip wil. Heeft een speler er een fiche op gelegd, dan kan een andere speler het schip alleen overnemen door zijn piratenfiche erop te leggen. Met dat fiche claim je een schip definitief en kan niemand het afnemen.

De speler die het schip verkreeg legt het bij een van de drie havens. Op het schip staan diverse goederen afgebeeld. Komen deze goederen overeen met die van de stad, dan verplaatst hij zijn steen evenveel vakjes op het goederenspoor van die stad. Op sommige schepen staan ook perkamentrollen, waarme je vooruit gaat op het spoor van Florence, de stad zonder haven. Ook krijg je soms een prestigefiche, waarmee je aan het einde van het spel extra punten scoort.

Een ronde is voorbij als iedere speler drie schepen heeft geclaimd of er geen schepen meer te vergeven zijn. Er volgt een puntentelling, waarbij de spelers die op de sporen bij de steden het verst vooraan staan punten krijgen. Naast goederen heeft ook ieder schip een snelheid. Per stad worden er ook nog punten uitgekeerd voor de drie snelste schepen.

Na de derde puntentelling worden ook de prestigefiches gewaardeerd. Wie daarna de meeste punten heeft, wint het spel.

… en de waardering

Met Strozzi heeft Knizia weer een eenvoudig maar subtiel biedspel opgeleverd, het genre waarin hij uitmunt. Als je dat soort spellen leuk vindt, dan kun je Strozzi ook wel waarderen. In Strozzi gaat het er voornamelijk om, om de waarde van waar je op biedt af te wegen tegen wat er misschien nog komen gaat. In zekere zin is Strozzi niet echt een biedspel. Er is geen geld waar je rekening mee moet houden, je kunt gewoon maximaal drie schepen krijgen. Je moet dus goed afwegen welke je neemt en welke niet.

Daardoor doet Strozzi me nog het meest aan Ra denken. Ook daar kun je maximaal drie of vier keer een veiling winnen en moet je de punten die deze kavel afwegen tegen wat je misschien nog kunt krijgen en tegen wat het je medespelers waard is. Geen zwaar denkwerk, maar subtiele beslissingen waar fijne nuances het verschil maken. Waar Ra het best to zijn recht komt met drie spelers, is Strozzi juist leuker met net iets meer. Dan onstaat er meer concurrentie om de punten en moet je er soms voor kiezen een bepaalde stad maar op te geven.

Als liefhebber van Kniziaspellen kan ik dit allemaal erg waarderen. Sommige van mijn medespelers denken er ook zo over, voor anderen is het meer van hetzelfde en hoeft het niet zo. Afhankelijk van hoe je staat tegenover spellen als Ra en Medici vs. Strozzi kun je Strozzi dus met een gerust hart kopen of laten liggen.

Eén reactie

  1. *5
    Ik houd van biedspellen en dit spel doet dat op zowel zeer eenvoudige als zeer geslaagde wijze. Super ook dat het wel tot en met zes personen kan worden gespeeld. Gebruik het graag in grotere groepen met mensen die voor het eerst spellen spelen. Doet het altijd goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *