Medici vs. Strozzi

Geplaatst door

2-12 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Rio Grande Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

Reiner Knizia heeft al veel biedspellen op zijn naam (zoals Ra, Taj Mahal, Beowulf en Modern Art, om maar enkele toppers te noemen), maar die hebben allemaal gemeens dat ze eigenlijk alleen geschikt zijn voor meer dan twee. Een zuiver biedspel voor twee ontwerpen is lastig, want met bieden is het net als met ruilen: de winst van de een is het verlies van de ander. Je moet dus wel Reiner Knizia heten om daarin te slagen.

In Medici vs. Strozzi bieden de spelers om beurten een kavel van een tot drie goederen (fiches) aan en noemen een prijs. De andere speler kan kiezen: of het gevraagde bedrag aan de aanbieder betalen en de goederen nemen, of de aanbieder het bod aan de bank te laten betalen en de goederen zelf te houden.

De goederen zijn er in vijf soorten en moet je na aanschaf direct in een schip plaatsen of weggooien. Daarbij mag je een kavel niet splitsen: alle gekochte goederen moet je in hetzelfde schip plaatsen. Lagen er in dat schip nog geen goederen, dan moet je het schip direct bij een van de drie havens plaatsen.

Dit biedspel gaat door totdat de zak met fiches leeg is of een van de spelers al zijn schepen vol heeft. Dan volgt de waardering: per haven ontvangt de speler met de meest waardevolle goederen in zijn schepen twintig florijnen. Bovendien hebben alle havens twee of drie goederensporen. Voor ieder goed in de haven mag je het blokje op het corresponderende spoor een vakje naar je toe plaatsen. Staat op een spoor het blokje dichter bij jou dan bij je tegenstander, dan ontvang je tien tot dertig florijnen, afhankelijk van hoe ver het blokje staat.

Zo worden er drie ronden gespeeld. De speler die na afloop het meeste geld heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

Medici vs. Strozzi is een spel met eenvoudige regels maar verbazingwekkend veel diepgang. Je moet voortdurend evalueren wat een kavel waard is, zowel voor jezelf als voor je medespeler. Naarmate een ronde vordert veranderen die waardes en na een tijdje kun je zelfs exact uitrekenen wat iets waard is. Tot die tijd moet je vooral proberen je tegenstander te lezen en inschatten wat een kavel hem waard is. Maar dat is nog niet alles, want je moet ook bedenken hoeveel goederen je aan wilt bieden, in welk schip je ze wilt plaatsen en natuurlijk de inhoud van de zak controleren.

Al dat evalueren maakt van Medici vs. Strozzi een bijzonder intens spel, dat je niet even vlot wegspeelt. Soms lijkt het net of je een speltheoretisch experiment aan het uitvoeren bent. Zeker in het eerste potje tast je in het duister over wat nu een fatsoenlijke prijs is en hoe je spel naar je hand kunt zetten. Door dat gevoelsmatige gebrek aan controle en de complexiteit zal Medici vs. Strozzi niet iedereen aanspreken. Dat maakt het een lastig spel om aan te bevelen. Persoonlijk kan ik de lastige keuzes van Medici vs. Strozzi wel waarderen en geef het daarom toch een hoge waardering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *