Favorieten voor twee: Ticket to Ride kaartspel

Geplaatst door

Zo’n beetje een op de drie spellen die ik speel, doe ik met Helen. Het is dan ook geen wonder dat dat zeven van mijn tien meest gespeelde spellen tweepersoonsspellen zijn: Flowerpower, Carcassonne, Lost Cities, Race for the Galaxy, Jambo, Carcassonne: Jagers en Verzamelaars en Kupferkessel Co.

Omdat ik zo vaak tweepersoonsspellen speel en dit een populair genre is, leek het me aardig om hier af en toe aandacht te besteden aan onze persoonlijke favorieten, die Helen en ik vaak spelen. Daar horen ook spellen bij die geschikt zijn voor meer, maar ook (of vooral) erg goed tot hun recht komen met twee. Oplettende lezertjes zullen gezien hebben dat drie van de bovenstaande titels in die categorie passen: de beide Carcassonnes en Race.

In deze rubriek bekijk ik de volgende aspecten: interactie, draagbaarheid en tactiek. Vandaag trap ik af met het Ticket to Ride kaartspel.

Interactie: hoe zit het met de pestfactor?

In dit spel ben je voornamelijk bezig met je eigen spel. Uiteindelijk wil je de kaarten veilig stellen die je voor je tickets nodig hebt. Maar het is verstandig om de tegenstander in de gaten te houden. Je mag namelijk geen treinkaarten spelen van een kleur die je medespeler al heeft liggen, tenzij je er meer speelt dan hij. In dat geval is je medespeler al zijn kaarten in die kleur kwijt, inclusief eventuele jokers die er bij lagen. Ik kan uit ervaring melden dat dit erg pijnlijk kan zijn. Verzamelt de andere speler dus dezelfde kleur als jij, wees dan voorzichtig.

De interactie is voornamelijk indirect en daardoor is het spel niet confronterend, maar van een semi-solospel is zeker geen sprake. Ideaal voor veel partners 🙂

Draagbaarheid: past dit een beetje in de koffer?

Antwoord: ja! Zoals de naam al aangeeft, bestaat het materiaal alleen uit kaarten. Deze hadden met gemak in een doos gepast die nog niet de helft van de huidige was. Ga je op vakantie, laat de doos dan thuis en doe de kaarten in een willekeurig binnenvakje van je tas, rugzak of koffer. Door het weinig materiaal is de voorbereidings- en opruimtijd minimaal: allebei een stapel schudden en kaarten uitdelen en klaar ben je.

Tactiek: hebben we nog een beetje invloed?

Verwacht geen tactisch steekspel zoals Yinsh of Tzaar, maar het Ticket to Ride kaartspel is zeker geen geluksfestijn. Natuurlijk trek je kaarten, maar bij de tickets mag je altijd kiezen welke je houdt en bij de treinkaarten zul je slechts bij uitzondering kaarten van de dichte stapel trekken. Dit komt doordat je aan sommige kleuren niets hebt. In het bordspel zijn sommige routes nog grijs, waarvoor je iedere kleur voor kunt gebruiken. In het kaartspel vereisen de kaarten specifieke kleuren en niet anders. Trek je dus van de stapel, dan loop je kans kaarten te trekken waar je niets aan hebt.

Hier komt ook het belang van locomotieven om de hoek kijken. In de eerste plaats kun je ze gebruiken om meer kaarten van een kleur tegelijk te spelen, en zo de concurrentie in die kleur af te stoppen. Maar nog belangrijker is dat locomotieven in je eigen stapel bij de tickets ingezet kunnen worden in een kleur naar keuze. Omdat je tijdens het spel niet mag kijken welke kleuren je ook alweer had verzameld, zijn de locomotieven een soort verzekering tegen mislukte tickets. Een open liggende locomotief trekken betekent dat je verder geen kaart mag trekken, maar dat is het vaak meer dan waard.

Conclusie

Het Ticket to Ride kaartspel is een ideaal stellenspel: vlot, simpele regels, weinig gedwarsboom en voldoende mogelijkheden om het resultaat naar je hand te zetten. Combineer dat met een vriendelijke prijs en een grote draagbaarheid en het is een spel dat aan ieder spellenminnend stel aan kan raden!

Eén reactie

  1. Ik heb het kaart spel vandaag voor het eerst gespeeld en heb een vraagje. Bij de puntentelling krijg je minpunten voor kaarten die je nog in je hand hebt en niet voltooid hebt. Maar wat gebeurt er met de kaarten die je dacht te hebben voltooid, maar uiteindelijk niet hebt voltooid bij het nakijken aan het einde? Als hier de consequenties bij is dat je minpunten krijgt, kun je net zo goed al je tickets op de 'voltooidstapel' leggen, want dan heb je misschien nog een kansje om punten te scoren, als je toch slechts minpunten krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *