Ticket to Ride kaartspel

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Na verschillende bordspellen en uitbreidingen op het bordspel, wordt de Ticket to Ride familie dit jaar uitgebreid met een heus kaartspel. De looks zijn hetzelfde gebleven, maar het spel is flink onder handen genomen. In het kaartspel zijn naast elementen uit het originele Ticket to Ride ook elementen terug te vinden uit El Grande (de manier waarop kaarten verschillende fases doorlopen) en Memory (onthouden welke kaarten je binnen hebt).

In het Ticket to Ride kaartspel staan de tickets centraal. Op de tickets staan telkens twee plaatsnamen en de kleuren kaarten die je nodig hebt om deze plaatsen met elkaar te verbinden. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door tickets te voltooien.

Je beurt gaat in twee fasen. De tweede fase doet erg aan het bordspel denken. Je mag dan kiezen uit het bijtrekken van treinkaarten, tickets of het uitspelen van treinkaarten. Als je voor deze laatste optie kiest kun je kiezen uit twee varianten. Of je legt een rijtje van tenminste twee kaarten in dezelfde kleur in je rangeerterrein (waarbij jokers gespeeld mogen worden) of je legt drie kaarten van verschillende kleuren neer in je rangeerterrein. Er zit echter een adder onder het gras, je mag in principe geen kleuren spelen die een andere speler al gespeeld heeft. Dit mag alleen als je meer kaarten in die kleur speelt dan de andere speler heeft liggen. In dit geval moet die andere speler zijn kaarten in die kleur ook wegleggen in de doos (het zogenaamde treinroven).

In de eerste fase van je beurt mag je van alle rijtjes kaarten die op je rangeerterrein liggen, één kaart naar je goede spoor stapel sturen. De kaarten die in deze stapel zitten, mag je aan het eind van het spel gebruiken om je tickets af te maken. Je mag tijdens het spel niet in je stapel kijken en je zal dus op je geheugen moeten vertrouwen om te weten welke kaarten je nog nodig hebt om bepaalde routes af te maken.

Dit verschuiven van de kaarten is de eerste keer even wennen. Het lijkt erg op wat er in El Grande met de blokjes gebeurt. Kaarten gaan vanuit je handen (de provincie) naar het rangeerterrein (het hof) om vervolgens hopelijk te eindigen op je goede-spoor-stapel (het bord).

Aan het eind van het spel tellen alle spelers de punten van hun voltooide tickets en trekken de punten van de tickets die niet zijn afgemaakt hiervan af. Daarna wordt nog gekeken welke spelers het vaakst routes hebben gemaakt die een bepaalde stad aan doen. Hier zijn nog flink wat punten mee te verdienen.

… en de waardering

Het Ticket to Ride kaartspel is een geslaagde variant van het populaire bordspel. In het kaartspel wordt op creatieve manier bekende elementen van het bordspel gecombineerd met elementen uit andere spellen waardoor een smakelijk nieuw spel ontstaat. Het is lastiger dan het lijkt om goed te onthouden welke kaarten er nou wel en niet in je op-het-goede-spoor stapel liggen. En natuurlijk heb je altijd last van die ene kleur waarvan je de kaarten maar niet trekt en die je voor meerdere tickets nodig hebt.

Met twee spelers is het spel iets minder leuk omdat je elkaar bijna niet in de weg zit. Met drie of vier spelers neemt de spelerinteractie flink toe. Het is dan namelijk veel lastiger om drie losse kaarten te spelen in kleuren die nog niemand op zijn rangeerterrein heeft liggen en bovendien is de kans groter dat iemand door een treinroof jouw kaarten terug naar de doos verwijst. Hierdoor neemt ook de spanning en het speelplezier flink toe. Als dit een tweepersoonsspel zou zijn geweest zou ik het drie pionnen hebben gegeven, maar met drie of vier spelers vind ik dat het spel absoluut 4 pionnen verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *