Koe zoekt boer

Geplaatst door

2-5 spelers
15 minuten
Auteur: Hans van Tol
Uitgever: The Game Master (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het leven van een koe gaat met net als een mensenleven met vallen en opstaan. Op sommige dagen schijnt het zonnetje voluit, is het gras groen en sappig en krijg je bezoek van een charmante stier. Op andere dagen valt de regen met bakken uit de hemel, kijkt geen boer of boerin naar je op of om en is je voerbak nog leeg ook. In zo’n geval, ben je als koe wellicht beter af op een ander boerenbedrijf.

In koe zoekt boer hebben de koeien het helaas niet voor het zeggen. Ze zijn afhankelijk van de boeren en boerinnen die alles in het werk moeten stellen om een koe met pruillip zo snel mogelijk weer in een tevreden dame te veranderen.

Alle spelers beginnen met een lekker warme lege stal en twee verdrietige en één blije koe in de wei. Elke ronde mag je één kaart kiezen. Er zijn twee verschillende soorten kaarten, namelijk actiekaarten en koeienkaarten. Als je een koeienkaart kiest leg je deze zonder haar humeur te veranderen (soms zijn ze blij en soms niet) in je weiland. Er zijn heel veel verschillende actiekaarten maar ze hebben allen (een combinatie van) één van de volgende effecten: koeien worden blij (bijvoorbeeld van een bezoekje van de stier of boerin), koeien worden verdrietig (van een flinke plensbui of een lege voerderbak), koeien wisselen van eigenaar of koeien worden op stal gezet (waar ze immuun zijn voor verdere actiekaarten). Sommige kaarten tellen voor iedereen, sommigen alleen voor je eigen boerderij en sommige pestkaarten speel je tegen een andere speler. Op de kaarten staan symbolen die aangeven wat de kaart doet, dus je hoeft niet voor iedere nieuwe kaart het regelboekje te raadplegen. Zodra de trekstapel op is, is het spel afgelopen. De speler met per saldo de meeste blije koeien komt als winnaar uit de bus.

Een leuke vondst vind ik dat je altijd mag kiezen uit drie openliggende kaarten of de bovenste kaart van de trekstapel Als de bovenste kaart van de trekstapel een koe is dan mag je deze pakken en leg je hem met dezelfde kant naar boven als hij op de trekstapel lag. Maar als in plaats van deze kaart een openliggende kaart wordt gekozen, gaat de bovenste kaart natuurlijk naar de openliggende kaarten. In dit geval moet je deze kaart ook omdraaien en verandert dus het humeur van de koe.

… en de waardering

Koe zoekt boer is een tactisch spelletje met veel speler interactie. Als je een weiland vol hebt met blije koeien, kan je er donder op zeggen dat je medespelers zich massaal op jou storten om je koeien of hun eten in te pikken waardoor je voor je het weet opgescheept zit met een kudde sippe koeien. Dit is doorgaans een element waar ik niet zo van houdt, maar koe zoekt boer moet het vooral van de melige sfeer hebben en minder van de mogelijkheden om het spel te sturen. En omdat de sfeer opperbest is, levert een potje koe zoekt boer zeker een aangenaam kwartiertje op. VVV-ers (volwassen, verwende veelspelers) kunnen koe zoekt boer wellicht beter links laten liggen. Maar gezinnen en spellenspelers die op zoek zijn naar wat luchtig vermaak, zullen koe zoekt boer absoluut kunnen waarderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *