De Top-100 2008: 61-70

Geplaatst door

En nog eens tien. Deze spellen hebben slechts een paar puntjes meer dan de onderste 30, maar er begint zich toch een verschil af te tekenen. Later daarover meer.

70. Oltre Mare
(Emanuele Ornella, Mind the Move, 2004)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Boonanza op een bord, dat is de omschrijving die je vaak hoort bij dit spel. Ik zie de gelijkenissen wel, maar toch is het heel anders. Oltre Mare heeft wat mij betreft iets te veel scherpe randjes, maar Helen vindt het erg leuk. Gek genoeg werkt het nog best aardig met twee spelers.

69. Kupferkessel Co.
(Günther Burkhardt, Goldsieber, 2001)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Dat dit spel op de lijst kwam was voor mij een grote verrassing. Ik vind het leuk om af en toe eens te spelen, maar zeker geen topper onder de tweepersoonsspellen. Er waren genoeg mensen die daar anders over dachten.

68. Louis XIV
(Rüdiger Dorn, alea, 2005)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Dit spel is onderdeel van de ‘medium’-reeks van alea, maar had wat zwaarte en spelgevoel prima in de grote reeks gepast. Er wordt nogal eens gemopperd op dit spel vanwege de geluksfactor bij het trekken van de wapens. Volgens mij zijn de missiekaarten veel belangrijker (want veel meer punten waard), maar ik heb het ook pas twee keer gespeeld. Een leuk spel, in ieder geval.

67. Weerwolven van Wakkerdam
(Philippe des Pallières, Asmodée)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Na Dalmuti en Bluff het derde spel waaraan wel een auteursnaam is verbonden, maar dat eigenlijk uit het publieke domein komt. Nog meer dan Dalmuti is Weerwolven vooral een groepsactiviteit en minder een spel. Maar wel een erg leuke activiteit, als je er tenminste voor in de stemming bent. Een spel dat je leuk vindt of helemaal niks.
Paul: “Met de juiste groep is dit spel onwijs leuk. Moet meerdere keren gespeeld worden per sessie om de verschillen in gedrag op te merken, die het nu juist zo leuk maken.”

66. Genius

(Reiner Knizia, Kosmos, 2004)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een vlot abstract spel zoals alleen Knizia ze kan ontwerpen. Bij deze een kleine spoiler: van de acht spellen van Reiner Knizia in deze lijst staat Genius het laagst. Wat zijn de andere zeven spellen? De volgende komt voorbij op plaats 47…

65. Java
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Ravensburger, 2000)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Van de vier actiepuntenspellen van Kramer & Kiesling is dit de meest pittige. Ik vind Java erg leuk, maar sommige mensen kunnen hier zo lang bij nadenken dat het niet meer grappig is. Echt, langer dan 90 minuten hoeft dit niet te duren hoor.

64. Leeuwenhart
(Klaus Teuber, Kosmos, 2003)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Ik denk dat ik de oorspronkelijke versie leuker vind, maar Leeuwenhart heeft drie grote voordelen: het is een stuk toegankelijker, veel sneller en hoeft niet per se met vier gespeeld te worden. Kortom, een stuk makkelijker om op tafel te krijgen.

63. Can’t Stop
(Sid Sackson, Hasbro, 1980)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Zonder twijfel mijn favoriete dobbelspel. Altijd maar die verleidng om nog één keertje te gooien, of je medespelers aan te zetten tot roekeloos gedrag.

62. Reef Encounter
(Richard Breese, R&D Games, 2004)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Dit is een van de zwaarste ‘eurospellen’ uit de lijst. Misschien dat ik het daarom nooit gekocht heb? Ik vond het zeker leuk, maar dit lijkt me een spel dat ik maar heel zelden op tafel zal krijgen, en dan is het maar kastvulling. Niet de minste kastvulling, maar toch.
Sander: “Een van de meest originele en complexe spellen die ik gespeeld heb. Moeilijk onder controle te houden, maar beslist erg gaaf.”

61. Mr. Jack
(Bruno Cathala en Ludovic Maublanc, Hurrican, 2006)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Er staan vrij veel tweepersoonsspellen in de lijst en dit is een van de weinige die ik nog steeds een keer moet spelen. Volgens mij heeft het veel potentie, dus ik heb niet echt een excuus. Dagmar maar eens vragen of ik haar exemplaar mag lenen.

Van deze lijst heb ik er acht in bezit en negen gespeeld. Persoonlijk vind ik de kwaliteit van de spellen duidelijk omhoog gaan.

5 reacties

 1. Oh! Niet alleen Go en schaak , maar ook Reef encounter heeft de lijst eerder al gehaald. Hemel, wie ZIJN de mensen die daar niet meer op stemmen? 🙂

 2. 8 spellen in bezit, 2 onbekend. Genius , Java, Leeuwenhart, Can’t Stop en Reef Encounter zijn allen prima spellen, die net buiten mijn top 20 zweven.
  Mr. Jack kan mij persoonlijk niet bekoren helaas.

 3. Tja, mijn spel verzamelingetje blijft/blijkt beperkt. Ik scoor nog niet veel van wat hier staat.
  Op naar de volgende 10!
  Groet 😉

 4. 62. Reef Encounter.

  Afgelopen spellenspektakel gekocht bij QWG voor een belachelkijke prijs van 10,- euro.
  Ik heb de spelregels nu tweemaal doorgenomen, voordat ik het spel begreep. Maar ik heb hjet vermoeden dat het toch redelijk uit te leggen valt en dat alles in elkaar valt tijdens het spelen.

  Dat moet dus nog gebeuren bij mij…maar volgens mij een zeer ondergewaardeerd spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *