De Top-100 2008: 51-60

Geplaatst door

En dan komen de we nu aan bij de populairste spellen uit de onderste helft van de top-100:

60. Mahjong
(publiek domein)
In bezit: ja
Gespeeld: nee
Deze Aziatisch klassieker heb ik al jaren in huis, maar nooit gespeeld. De regels zijn nogal vrij vertaald uit het Chinees naar het Engels en daardoor lastig te begrijpen. Verder speelt iedereen geloof ik met andere regels, dus kan ik het me beter door iemand anders laten leren. Christel maar eens vragen.

59. Thebes
(Peter Prinz, Queen Games, 2007)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een van de leukste nieuwe spellen die ik dit jaar voor het eerst gespeeld heb. Eenvoudige regels, een sfeervol thema en interessante keuzes. Had wat mij betreft de Spiel des Jahres mogen winnen.

58. Ticket to Ride Märklin
(Alan Moon, Days of Wonder, 2006)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Mijn favoriet uit de Ticket to Ride-reeks. Deze versie moet door de betere balans en de extra keuzes ook de meeste veelspelers wel kunnen bekoren. Toch speel ik het basisspel vaker vanwege de toegankelijkheid.

57. Axis & Allies
(Lawrence Harris, Hasbro, 1981)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Axis & Allies is de natuurlijke opvolger voor Risk en (volgens mij) typisch een studentenspel. Dan heb je immers de tijd voor dit soort lange spellen. Ik was in mijn studie vooral bezig met Magic en rollenspellen, en kwam nooit met A&A in aanraking.

56. RoboRally
(Richard Garfield, Wizards of the Coast, 1994)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Laat ik het kort houden en zeggen dat RoboRally niet mijn favoriete spel is. Je moet er van houden, en dat doen genoeg mensen om het op een goede positie in de top-100 te krijgen.

55. Bang
(Emiliano Sciarra, daVinci Games, 2002)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Weer zo’n groepsactiviteit, net als Dalmuti en Weerwolven. Een stuk chaotischer dan die andere twee. Heeft nog een verrassend hoge instap voor zo’n simpel spel, dankzij de verschillende werkingen van al die kaarten. Ook niet echt gebalanceerd, maar geestig genoeg om af en toe eens te doen. En het kan in een paar minuten voorbij zijn!
“Sander: Een succesnummer om snel even een potje met wat vrienden te spelen.”


54. Frank’s Zoo
(Doris Matthäus en Frank Nestel, Doris & Frank, 1999)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een ‘klimspel’ in de familie van Tai Pan en Dalmuti. Omdat Tai Pan veel meer heeft te bieden dan dit spel, speel ik dit bijna nooit meer. Maar het is leuk genoeg als je eens met meer dan vier spelers bent. Speel dan wel met de teamregels, al was het maar omdat het dan een stuk sneller gaat.

53. Keythedral
(Richard Breese, R&D Games, 2002)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Een van Richard Breeses populairste spellen. Een typisch spel uit de Key-reeks, waar je grondstoffen moet verzamelen om ze in punten om te zetten. Heeft een beetje een Kolonisten-gevoel, maar dan met veel extra toeters en bellen en (vooral) geen dobbelstenen. Eén keer gespeeld, zou ik nog wel eens willen doen.

52. Blokus
(Bernard Tavitian, Sekkoia, 2000)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Een heel interessant abstract spel, dat jammer genoeg alleen goed te spelen is met vier. Met twee is het te onoverzichtelijk, en met drie te asymetrisch. Komt daardoor maar sporadisch op tafel.
Sven:”Een echte hit onder de abstracte spellen. Uitgelegd in enkele minuten tijd en gespeeld in omstreeks 15-20 minuten. Schitterend.”

51. La Città
(Gerd Fenchel, Kosmos, 2001)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Dit is een spel dat ik graag leuk zou vinden, maar teveel last heeft van ‘runaway losers’. Na een halfuur is er altijd minstens een speler al volstrekt kansloos en dan gaat het spel nog twee uur door. Jammer, want het heeft zoveel potentie.

Van deze lijst heb ik er aanzienlijk meer gespeeld dan in bezit: acht om vier. Mahjong zal ik ooit wel eens spelen, Axis & Allies waarschijnlijk niet.

10 reacties

 1. La Citta is echt heel erg leuk, hoewel ik je kritiek wel herken. Zelf speel ik het heel veel, maar altijd met dezelfde 3 spelers. Daardoor is het eigenlijk altijd spannend tot de laatste telling.

 2. Axis & Allies is een vrij mooi spel, dat ik vroeger (net voor me studententijd eigenlijk) wel eens heb gespeeld. Het komt aardig in de buurt van Risk, maar het heeft vindt ik meer te bieden dan Risk ivm dat je tackties moet omgaan met je voertuigen (duikboten, schepen, vliegtuigen etc)..

 3. @Eugene: grappig, dat streven had ik me ook net bedacht. Ik weet niet of me dat dit jaar gaat lukken (vooral Axis & Allies, Go en Memoir ’44 gaan lastig worden).
  En er zijn vast genoeg collega’s die ons rikken willen leren.

 4. Jammer dat ik deze blog te laat ontdekt heb, anders had ik ook mijn toppers doorgegeven! Het is leuk om volgen!

  Bovendien stel ik vast dat er toch nog een boel spellen zijn die ik niet ken, hoewel ik dacht een en ander van de spellenwereld te kennen…
  Zoals Eugene zegt: het wordt een leuke (maar onmogelijke uitdaging) om een aantal van de spellen het komende jaar op tafel te krijgen!

 5. D’r zijn ook wel voldoende collega’s die het je willen leren hoor, PH!

  De spellen worden al beter; van deze tien heb ik er 7 gespeeld (als ik Blokus Trigon mee mag rekenen). En de andere drie — Thebes, TTR Marklin, en Keythedral — wil ik ook nog wel een keer spelen.

  Dat klinkt als een mooie uitdaging: binnen een jaar na de publicatie van de top-100 alle spellen minstens 1 keer gespeeld te hebben. Dat gaat waarschijnlijk niet lukken (Rikken) maar ik zou een heel eind moeten kunnen komen.

 6. Mah-jong is niet zo lastig hoor, niet zo leuk ook.
  En verder Ticket tot Ride, Frankz zoo, Blokus, het begint in de buurt te komen!
  😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *