De Top-100 2008: 41-50

Geplaatst door

Vandaag komen we aan bij de eerste spellen in de top-50. Waar de volgorde van de vorige lijstjes met tien spellen soms nog wat willekeurig was, is dat hier voor het eerst duidelijk niet het geval.

50. Pitch Car/Carabande
(Jean du Poël, Goldsieber, 1995)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Dit is in deze contreien duidelijk het populairste behendigheidsspel. En dat is niet zo gek ook, want Pitch Car is ook leuk. Zeker met de eerste uitbreiding erbij zijn de mogelijkheden voor verschillende parcours groot genoeg om je tijden zoet te houden.

49. Thurn und Taxis
(Andreas en Karen Seyfarth, Hans im Glück, 2006)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Deze SdJ-winnaar doet het ook hier aardig goed. Aan de andere kant is dit van alle SdJ-winnaars die deze lijst gehaald hebben de laagst geklasseerde (we zullen er nog zeven tegenkomen).

48. Poker
(publiek domein)
In bezit: ja (wel kaarten, geen fiches)
Gespeeld: nee
Onder ‘poker’ worden schijnbaar veel varianten verstaan, maar die vallen allemaal onder deze noemer. De pokerrage is ook aan spellenminnend Nederland en Vlaanderen niet helemaal voorbijgegaan. Het is in ieder geval het hoogst genoteerde traditionele kaartspel in de lijst.

47. In de Ban van de Ring
(Reiner Knizia, Kosmos, 2000)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Ik ben aangenaam verrast dat dit spel nog zo hoog is geëindigd. Het is een van mijn favoriete spellen, maar in mijn omgeving is er bijna niemand die het wil spelen. En anders verhuizen ze wel naar Oostenrijk.

46. Hanze
(Michael Schacht, Abacus, 2004)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
In feite een van Schachts leukste spellen, maar ook eentje die ik weer vrij snel vergat toen het nieuwe er van af was. Maar in mijn ogen zeker de moeite waard.

45. Age of Empires III
(Glenn Drover, Eagle Games, 2007)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Dit spel is erg nieuw, moet nog in het Nederlands uitkomen en staat toch al zo hoog. Dat moet wel nieuwsgierig maken. Afgaande op de beschrijving moet dit een soort Caylus zijn met meer toeters en bellen. Ik ben er nog niet uit of ik dat goed of slecht nieuws vind.

44. Ticket to Ride Europe
(Alan Moon, Days of Wonder, 2005)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Het tweede Ticket to Ride-spel volgt kort op Märklin. Ze gingen lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk haalde deze versie net een paar stemmen meer. Dit is het enige TtR-spel dat ik nog niet gespeeld heb; daar moet toch maar eens verandering in komen.

43. Wizard
(Ken Fisher, Amigo, 1984)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Alweer een persoonlijke favoriet, nu een van mijn favoriete slagenspellen. Zoals wel meer moderne slagenspellen ligt Wizard zo dicht tegen een traditioneel kaartspel aan (boerenbridge in dit geval), dat er nog wel eens wordt afgegeven op het gebrek aan originaliteit. Veel stemmers hebben daar blijkbaar lak aan, want Wizard is het hoogst genoteerde pure slagenspel in de lijst.

42. Torres
(Wolfgang Kramer & Michael Kiesling, Ravensburger, 1999)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Dit is waarschijnlijk de meest onwaarschijnlijke SdJ-winnaar in de geschiedenis, en vermoedelijk ook een van de minst succesvolle. Torres is namelijk allesbehalve een familiespel, maar wel een voor veelspelers. Mijn persoonlijke favoriet van dit ontwerpduo, en gegeven de concurrentie zegt dat wel wat.

41. Mykerinos
(Nicolas Oury, Ystari, 2006)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
De Franse uitgever Ystari heeft in korte tijd zijn reputatie gevestigd met enkele populaire spellen. Mykerinos is daar eentje van en is het eerste spel van Ystari in deze lijst.
Paul: “Vooral de openheid van het spel (geen verborgen informatie) en de korte duur maken dit tot mijn favoriete meerderhedenspel.”

Mijn score: 7 in bezit, 7 gespeeld.

6 reacties

 1. Hanze / Hansa,
  Stond bij mij op nummer 2. Niet zozeer omdat het het beste spel is dat ik ooit heb gespeelt, maar omdat het zeer toegankelijk is spanning met zich meebrengt en in 1uur tijd veel speelplezier met zich meebrengt.

  Thurn und Taxis, heb ik een aantal keer gespeeld, maar eigenlijk te hoog geclasseerd het is totaal niet origineel, het lijkt op ticket to ride, Union Pasific. Ik zal hetzelf niet kopen of het moet in de ramsj ergens liggen voor 5,- eetjes.

  Pitch Car,
  had ik ook in mijn top 20. Ik heb hetzelf (nog)niet. Maar het is top! Een leuke gezellige bezeigheids therapie. Dat altijd na een potje roept om een revanche

 2. Hanze had ik ook in de top 20 staan. In de ban van de ring niet, maar vind ik wel een goed spel. maar niemand wil het idd spelen 🙁
  zonde.

 3. “…of ze emigreren naar Oostenrijk.” Nou moet je niet vervelend gaan doen! De laatste keer dat ik op bezoek was, hebben we welgeteld 1 spel gespeeld. Nou vraag ik je…

 4. Kijk dit gaat erop lijken!
  Torres zou veel en veel hoger mogen eindigen. Vreemd dat het er instaat? Het is niet echt in nederland uitgegeven toch?
  En Turn und Taxis en In De Ban van de Ring zijn ook spellen met een hoofdletter S.
  En ook ticket tot ride is een fijn spel om te doen.

 5. 8 in mijn bezit, alle spellen zijn bekend. De absolute favoriet van mijn vrouw, die overigens geen top 20 heeft ingeleverd (die haalt ze niet), is het geweldige In de Ban van de Ring. Mijn favoriet: Age of Empires III. Overigens vind ik de aanduiding “Caylus met meer toeters en bellen” bij dit spel een foutieve aanduiding: Age of Empires III is een spel met een geheel eigen smoel, en is eerder minder dan meer ingewikkeld dan Caylus.

 6. Dat poker eigenlijk nog maar net in de top 50 staat verbaast me wel een beetje ivm de populairiteit.. Al kende ik het ook voordat het populair werd. Ik heb zelfs meegedaan met de voorrondes van de Poker Kampioen van Nederland in een plaatselijke kroeg. Een avond werd ik 4e, maar uiteindelijk had ik niet voldoende punten om door te gaan naar de regiofinales. Bij mij stond ie nml op nummer 2 in me lijstje.

  Dat behendigspel met die auto’s lijkte me wel wat.. Ziet er in ieder geval leuk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *