De Top-100 2008: 31-40

Geplaatst door

Hoe hoger we komen, des te meer ‘usual suspects’ we tegenkomen. Maar toch nog een paar verrassingen:

40. Schaken
(publiek domein)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
In een populariteitspoll voor spellen mag schaken natuurlijk niet ontbreken. Wat me wel verraste, is dat het nog zo hoog stond (schaken is het eerste spel dat we tegenkomen dat meer dan één keer als meest favoriete spel werd aangewezen). Aan mij is het niet echt besteed. Ik heb mij abstracte spellen liever wat sneller en met minder doordenkerij (hoewel dat natuurlijk bij ieder abstract spel mogelijk is).

39. Magic: the Gathering
(Richard Garfield, Wizards of the Coast, 1993)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Als we het dan toch over klassieke tweepersoonsspellen hebben, kunnen we Magic niet onvermeld laten. Iets minder oud dan schaken, maar wel een spel dat een ware revolutie in spellenland veroorzaakte. Naar mijn mening dé doodssteek voor de Amerikaanse (niet Hasbro-)bordspellenindustrie in de jaren ’90.

38. Wikinger
(Michael Kiesling, Hans im Glück, 2007)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Wow, staat dit zo hoog? Ik vind Wikinger een heel aardig spel, leuk genoeg om zelf te kopen nadat ik eerst andermans exemplaar een paar keer had gespeeld. Maar in de top-40? De tijd zal uitwijzen of het de nieuweigheid is of dat Wikinger een blijver is.

37. Goa
(Rüdiger Dorn, Hans im Glück, 2004)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Goa is zo’n typisch pittig spel van Dorn, met het bekende ‘actiepad’ (bij gebrek aan een beter woord) dat we ook zien in Händler von Genua, Louis XIV en Raubritter. Goa is de pittigste van het spel, maar misschien ook wel de leukste. Hier staat het in ieder geval het hoogst.

36. Sint Petersburg
(Michael Tummelhofer, Hans im Glück, 2004)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Het verbaast me altijd hoe hoog dit spel in verschillende populariteitspolls eindigt. Het won zowel de International Gamers Award als de Deutscher Spiele Preis en dat is niet niks. Omdat het goed speelt met twee, doe ik het met enige regelmaat, maar om nou te zeggen dat ik het een top-40 spel vind…

35. Morgenland
(Richard Breese, Hans im Glück, 2000)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Met Morgenland treffen we hier het vierde spel op rij aan van Hans im Glück. In meer dan een opzicht een klassieker; zo is het een van de eerste echte ‘werkverschaffingsspellen’, waar spelers ‘arbeiders’ inzetten op een beperkt aantal acties. Spellen als Caylus en Agricola zijn hier duidelijk schatplichtig aan.
Niek: “Elke zet is voor iedereen spannend; wat zou er onder het fiche liggen dat zojuist is neergelegd?”

34. Railroad Tycoon
(Martin Wallace en Glenn Drover, Eagle Games, 2005)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Dit is een bewerking van Age of Steam in een wat luxere uitvoering. Beide spellen worden vaak tegenover elkaar geplaatst, met vurige aanhangers van beide versies. In Nederland en Vlaanderen wordt de populariteitsslag met gemak door Railroad Tycoon gewonnen, want dit staat vrij hoog, terwijl Age of Steam op geen enkele lijst voor kwam. Dat lees je goed: nul stemmen!

33. Take 5!
(Wolfgang Kramer, Amigo, 1994)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Deze klassieker onder de ‘vullers’, snelle kaartspelletjes met simpele regels, is alweer veertien jaar oud en daarmee ouder dan Kolonisten. Het blijft me verbazen hoe goed dit spel speelt met alle spelersaantallen en hoe leuk het blijft na al die jaren.
Eugène: “Geen bijzonder spel. Maar wel iets dat je me zo kunt voorschotelen en ik doe mee. Flexibel ook, qua aantal spelers, en er kan zo iemand na een of meer ronden instappen.”

32. Race for the Galaxy
(Tom Lehmann, Rio Grande Games, 2007)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Hoera, hoera, Race for the Galaxy haalt de top-100! En nog op een behoorlijk goede plaats ook, als je bedenkt hoe nieuw het is. Ook in Nederland en Vlaanderen wordt het steeds populairder; tijd misschien voor een Nederlandstalige editie?
Paul: “Speelt heerlijk snel weg; wat zeker niet wil zeggen dat het een ‘licht’ spel is. Door het simultaan spelen vrijwel geen ‘downtime’. Vele wegen die naar de overwinning leiden.”

31. Amon-Ra
(Reiner Knizia, Hans im Glück, 2003)In bezit: ja
Gespeeld: ja
Met Eufraat en Tigris het zwaarste spel van Knizia. Ik vind Amon-Ra erg leuk, maar het heeft een groot bezwaar: je moet het eigenlijk met vijf spelers doen, anders komt het niet volledig tot zijn recht. Met minder komen sommige provincies niet in het spel, waardoor het spel wat ongebalanceerd kan zijn. Maar zelfs dan is het nog beter dan de meeste andere bordspellen.

We komen in de buurt: van deze lijst heb ik er acht in bezit en negen gespeeld. Gelukkig ken ik iemand met Railroad Tycoon, dus aan die omissie kan ik gaan werken. Laat die persoon ook Axis & Allies hebben…

4 reacties

  1. Sint Petersburg is een echt topspel, mits je het met vier spelers speelt.

    Magic de doodsteek voor de Amerikaanse Niet-Hasbro spellenindustrie!? Nu weet ik waarom ik het haat!

  2. Smaken verschillen blijkbaar… Zo ben ik erg verbaasd dat een spel als Sint-Petersburg (wat ik persoonlijk zwak vind) hoger eindigt dan bijvoorbeeld Torres of Java!

    Goa (een topper!) had ik dan weer hoger verwacht!

  3. Dat er nog mensen waren die schaken op nr 1 hadden gezet in hun lijstje. Ik schaak zelf bij een club en bij mij stond het op nummer 3. Magic speelde ik vroeger en de kaarten zien er altijd gelikt uit met vaak een mooie spreuk der op.

    Take 5 heb ik ook in me bezit, ik neem het regelmatig mee naar vrienden maar eigenlijk spelen we het niet zo vaak. Het verbaast me daarom ook dat ie zo hoog staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *