De Top-100 2008: 21-30

Geplaatst door

In deze regionen komen we de echt populaire spellen tegen, waaronder veel titels van alea:

30. Heersers der Woestijn
(Reiner Knizia, Kosmos, 1998)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een tactische topper van Reiner Knizia, waar hij er zoveel van heeft. Je plaatst maar twee kameeltjes per beurt, maar welke en waar is altijd weer lastig.

29. Shogun/Wallenstein
(Dirk Henn, Queen Games, 2003/2006)
In bezit: ja (als Wallenstein)
Gespeeld: ja (idem)
Hier heb ik de stemmen voor Wallenstein en Shogun opgeteld. De spellen zijn op enkele cosmetische wijzigingen na (de kaart op het bord is het grootste verschil) hetzelfde. Beide kregen ongeveer evenveel stemmen en in plaats van twee bijna identieke spellen in de middenmoot te hebben leek het me beter ze onder een noemer te brengen. Hoewel Wallenstein niet het eerste spel was met de blokjestoren, was het wel het spel waar die toren bekend door werd.

28. Im Jahr des Drachen
(Stefan Feld, alea, 2007)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Stefan Feld is goed bezig, met twee succesvolle spellen bij alea in een jaar tijd. Im Jahr des Drachen is de eerste die we tegen komen. Wie dit en Notre Dame heeft gespeeld, vraagt zich af of Feld geen vreemde fetisj heeft.

27. Taj Mahal
(Reiner Knizia, alea, 2000)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Alweer zo’n mooi spel van Knizia in de lijst. Dit spel staat weer bol van de interactie en moeilijke keuzes en is zoals we van Knizia gewend zijn doorgaans in een uurtje te spelen. Misschien hangt het thema er een beetje bij, maar wat kan dat bij zo’n spel uitmaken?
Paul: ”Elegant spel. Dat het simpelweg uitspelen van kaarten met een of twee kenmerken zoveel lastige beslissingen teweeg kan brengen.”


26. Notre Dame
(Stefan Feld, alea, 2007)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Het tweede en meest succesvolle spel van Stefan Feld in dit lijstje. Notre Dame is simpel, rechtoe-rechtaan maar op aparte wijze toch verslavend. Heb het al bijna 100x gespeeld (inclusief BSW, waar het maar 15-30 minuten duurt) en ben er nog niet zat van. Het speelt gewoon te lekker weg.

25. Diplomacy
(Allan Calhamer, Avalon Hill, 1959)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Mijn eventuele voornemen om alle spellen uit deze top-100 op korte termijn te spelen gaat waarschijnlijk sneuvelen op dit spel. Ik heb niet meer het geduld voor een spel waarbij zeven spelers nodig zijn en dat makkelijk een hele dag gaat duren. Via e-mail spelen kan ook, maar dat vind ik toch minder tellen. Ik wist niet dat het hier zó populair was.
Eugène: Geen ander spel heb ik de laatste 5, 6 jaar zo fanatiek gespeeld als Diplomacy. Helaas betekent fanatiek hier niet ‘vaak’.”

24. Puerto Rico kaartspel
(Andreas Seyfarth, alea, 2004)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Het kleine broertje van Het Bordspel kan prima op eigen benen staan. Het heeft minder gemeen met Puerto Rico dan op het eerste gezicht lijkt, en heeft zijn eigen dynamiek. En speelt perfect met twee personen.

23. Yspahan
(Sébastien Pauchon, Ystari, 2006)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Of hoe je dobbelstenen op innovatieve wijze in kunt zetten. Yspahan is snel, simpel en biedt interessante keuzes. Jammer genoeg dat het thema zo slecht is, waardoor het spel een beetje onsamenhangend is.

22. Kardinaal en Koning
(Michael Schacht, Goldsieber, 2000)
In bezit: nee (wel China)
Gespeeld: ja
Een bijzonder strak en vlot meerderhedenspel. Dit komt het beste tot zijn recht met drie spelers, en hoeft dan ook maar een halfuur te duren. Als er even geen tijd is voor El Grande, biedt dit een prima alternatief. China is op een paar kleine wijzigingen na hetzelfde spel en daarom heb ik dat gehouden toen ik beide had.

21. Lost Cities
(Reiner Knizia, Kosmos, 1999)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een verbluffend eenvoudig en subtiel spel. Lost Cities is typisch zo’n spel van Reiner Knizia dat veel meer in zich heeft dan na een paar potjes duidelijk wordt. De keuzes die je moet maken zijn bijna altijd moeilijk, waardoor dit spel me ook na tientallen keren blijft boeien.

Een goede lijst voor alea en Knizia, met respectievelijk vier en drie spellen (met een overlap). Op Diplomacy na heb ik al deze spellen in bezit en gespeeld. Tenzij je Wallenstein en China anders telt dan Shogun en Kardinaal en Koning, in welk geval ik er zeven zou hebben.

4 reacties

 1. deze keer een score van 3 in bezit en 1 top 10er (Puerto Rico kaartspel)(kardinaal & Koning, Heerser der woestijn. Het blijft spannend tot het einde. En er is nog genoeg om eens te spelen.

 2. Ook ik begin mij meer en meer thuis te voelen in de spelen die nu aan bod komen!

  @ Eugene: Taj Mahal moet je zeker eens spelen. Het is echt een knap spel, met eenvoudige regels en toch veel diepgang! Zeker doen!

 3. Van deze serie heb ik er nog maar 2 niet gespeeld: Shogun/Wallenstein en Taj Mahal. Dat moet toch snel te doen zijn.

  Naar mijn mening wordt Diplomacy alleen maar beter per e-mail, en wat mij betreft telt dat mee. Bij wijze van hoge uitzondering, want BSW-spellen gelden bij mij niet als gespeeld.

  Als er meer mensen zijn die alle spellen gespeeld willen hebben, en voor wie Diplomacy het struikelblok dreigt te worden: ik bied me hierbij aan als spelleider voor een newbie-rondje als (naast PH) nog 6 mensen zich melden die het nog nooit gespeeld hebben. (Aanbod alleen geldig bij 7 belangstellenden. Met minder wordt Dip niet gespeeld. Een mailtje naar PH komt wel bij mij terecht.)

 4. Spannend hoor nu het slot naderd, ik zit elke avond snel te kijken of de volgende lijst er al weer op staat.

  Er komen nu duidelijk meer spellen voorbij die ik in mij eigen top 20 had staan:

  29. Wallenstein, had ik op 12.

  27. Tadsch Mahal, had ik op 4. Prachtig spel.

  Im Jahr des Drachen staat op mijn verlanglijstje net als Yspahan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *