De Top-100 2008: 11-20

Geplaatst door

En dan komen we nu in de hoogste regionen terecht. Wie deze spellen ziet, zal wel een vermoeden hebben welke spellen er in de top-10 zullen staan.

20. Ticket to Ride
(Alan Moon, Days of Wonder, 2004)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Niet verwonderlijk is het originele Ticket to Ride het hoogst genoteerde spel uit de reeks. Weinig spellen zijn zo toegankelijk en bieden toch genoeg uitdaging om te blijven spelen. De archetypische SdJ-winaar.

19. Ra
(Reiner Knizia, alea, 1999)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
In mijn ogen het beste veilingspel dat er is, en zo denken meer mensen er over. Het nieuwe alea-label had destijds met een minder spel kunnen debuteren. Hoe vaker ik dit speel, des te leuker ik het ga vinden.
Sander: “Leuk veilingspel. Licht verteerbaar met toch een aardige dosis diepgang.”


18. Tikal
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Ravensburger, 1999)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Het eerste actiepuntenspel van Kramer en Kiesling, en nog steeds het meest populaire. Het ontdekkingsthema is uitstekend in Tikal verwerkt en wordt alleen maar versterkt door de fraaie vormgeving. Ik moet dit spel nodig weer eens spelen.

17. Yinsh
(Kris Burm, Don & Co., 2003)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Kris Burm bewijst dat je voor goede abstracte tweepersoonsspellen niet bent aangewezen op schaken of Go. Zijn spellen doen het bij liefhebbers van gezelschapspellen over het algemeen erg goed. Van alle spellen in de Gipf-reeks is Yinsh met afstand de meest populaire. Een spel met eenvoudige regels, erg veel diepgang en aantrekkelijke vormgeving.
Sander: “Een klassieker. Elegant en elke zet is spannend.”

16. De Kathedraal
(Michael Rieneck & Stefan Stadler, Kosmos, 2006)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Hoewel het zijn eigen charme heeft, is De Kathedraal toch wel te omschrijven als de lichte versie van Caylus. Het zet veel scherpe randjes van Caylus overboord, maar daarmee ook een stuk veelzijdigheid. Ik vind het nog steeds leuk om te doen, maar na zo’n tien potjes begint het voor mij zijn houdbaarheidsdatum te naderen.
Sander: “Het mooist uitgevoerde spel dat ik ken. Het spelen is net zogenieten en spannend als het boek waar het op gebaseerd is.”

15. Alhambra
(Dirk Henn, Queen Games, 2003)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Alweer een spel waarbij ik verrast ben door de hoge positie. Dat wil niet zeggen dat ik het niet leuk vind om te spelen, integendeel. Met maximaal drie spelers speelt deze SdJ-winnaar lekker weg en biedt voldoende interessante keuzes voor zeker twintig potjes.

14. Maharadja
(Wolfgang Kramer & Michael Kiesling, Phalanx, 2004)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Kramer & Kiesling vormen een succesvol auteursduo en dit is hun hoogst genoteerde spel op de lijst. Van alle NSP-winnaars die de lijst hebben gehaald is dit de laagst genoteerde. Als dat geen teken van kwaliteit is!

13. Kolonisten van Catan – Het kaartspel
(Klaus Teuber, Kosmos, 1996)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Ik denk dat dit spel hoofdverantwoordelijke is voor het einde van mijn Magic-verslaving. Niet zo gek, want door de mogelijkheid tot het spelen van combinaties en het maken van decks (wat ik overigens nooit gedaan heb) lijkt het zelfs wel een klein beetje op Magic. Het hoogste genoteerde tweepersoonsspel in deze lijst. Dat is wat mij betreft volkomen terecht. Ik had het nog wel een paar plekjes hoger willen zien.

12. Boonanza
(Uwe Rosenberg, Amigo, 1997)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een van de meest dynamische en interactieve kaartspellen die er zijn, en onverminderd populair. Toch moet dit spel nog twee kaartspellen voor zich dulden in de top-100.
Sven: “Het lollige thema in combinatie met slinks onderhandelen maakt dit spel tot een echte topper onder de kaartspellen.”

11. Agricola
(Uwe Rosenberg, Lookout Games, 2007)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Ik had wel verwacht dat Agricola een paar stemmen mee zou pikken en een plekje in de top-100 zou veroveren. Maar niet dat het zo hoog zou eindigen. Als je bedenkt dat de eerste oplage van dit spel nou ook weer niet zo groot is en de tweede (o.a. Nederlandse) uitgave nog even op zich laat wachten, dan is dit een prestatie van formaat. Bij een eventuele herhaling van deze top-100 over een jaar ofzo verwacht ik Agricola wel in de top-5, zo niet hoger.
Sander: “Ja, het is inderdaad zo fantastisch als men beweert op Boardgamegeek. Elke keer weer anders, en ook verrassend anders bij verschillende spelersaantallen. Hoe vaker ik het speel, hoe leuker het wordt.”

Eindelijk heb ik dan alle spellen uit een lijstje gespeeld. Agricola is het enige spel dat ik niet in mijn bezit heb, maar zodra de versie van 999 uit is, zal ook dit spel onderdeel uitmaken van mijn verzameling. Wel grappig vond ik dat de twee solospellen van Uwe Rosenberg gebroederlijk onder elkaar staan.

5 reacties

 1. Maharadja! Morgenland! Go! Reef encounter!
  De lijst van 2008 lijkt gewoon beter dan die van latere jaren! Er zitten in ieder geval vééél meer spellen in die nog jaarlijks in mijn top-20 staan!

 2. de score wordt idd hoger. 5 in bezit en 4 in de top 20.
  Alhambra, Boonanza, Tikal, Kolonisten kaartspel. Alleen Marahadja had ik niet in mijn top 20 staan, omdat ik het nog maar 1x gespeeld heb kon ik het nog niet echt goed beoordelen tov van de anderen. En helaas mochten er maar 20 spellen in de top20 ;-(

 3. Slechts twintig potjes Alhambra? Mix er enkele uitbreidingen bij en je kunt weer even vooruit. Zeker voor mijn kinderen blijft het zo een populair toegankelijk spel.

 4. 7 gespeeld, 3 in mijn eigen top-20 (Agricola, Ra, Bohnanza). Ik heb nu in totaal 10 spellen uit mijn top-20 langs zien komen, dus voor mij is het duidelijk wat de top-10 zal zijn.

  Ik had eigenlijk niet verwacht dat een Bausack en een Cosmic Eidex het zouden halen, maar ben er wel blij mee 🙂

 5. Alhambra had ik toch niet zo hoog verwacht, ik heb zelf ook liggen en gespeeld, maar ik vind het niet meer dan oke, je pakt het weleens, maar om het nu een topper te vinden? Kennelijk heeft het veel punten bij elkaar gesprokkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *