De Top-100 2008: 1-10

Geplaatst door

Vandaag krijgen we dan eindelijk de tien meest populaire spellen der Lage Landen. Geen verrassingen hier, afgezien misschien van de precieze volgorde.

10. Caylus
(William Attia, Ystari, 2005)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Caylus is een logische top-10 kandidaat, maar eigenlijk had ik het nog wel hoger verwacht. Het is nog steeds een immens populair spel, maar de juichende geluiden waarmee het een paar jaar geleden omgeven werd zijn nagenoeg verstomd. Daarvoor moeten we nu bij Agricola zijn.

9. Eufraat en Tigris
(Reiner Knizia, Hans im Glück, 1997)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Sommige spellen zijn blijvend populair en Eufraat en Tigris is daarvan een van de beste voorbeelden. Het was ooit de eerste nummer 1 op de ranglijst van Boardgamegeek en bleef dat onafgebroken tot het verschijnen van Puerto Rico. Inmiddels is het nog steeds een echt top-10 spel. Met drie potjes heb ik dit schandalig weinig gespeeld.
Sander: “De kettingreacties die op het bord kunnen plaatsvinden door externe conflicten blijven me fascineren.”

8. Machiavelli
(Bruno Faidutti, Hans im Glück, 2000)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Dit was lange tijd mijn favoriete kaartspel en ook een van mijn favoriete spellen in het algemeen. Maar na een tijdje speelde ik het nauwelijks meer, en inmiddels moet het genoegen nemen met een plekje in mijn persoonlijk top-50 (denk ik). Nog steeds leuk om te doen, maar wat kan het soms lang duren!

7. Tai Pan
(Urs Hostettler, Fata Morgana, 1991)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Over favoriete (kaart)spellen gesproken: natuurlijk ben ik erg ingenomen dat Tai Pan de top-10 heeft gehaald. Het stempatroon van Tai Pan wijkt nogal af van de andere spellen in de top-10. Het kwam op de minste lijstjes voor, maar geen enkel ander spel bezette zo vaak de eerste plaats. En de stemmers die het niet op 1 zetten, hadden het allemaal in hun top-10. Met andere woorden: als je Tai Pan leuk vindt, vind je het ook direct erg leuk. Als je ook maar een beetje houdt van slagenspellen, moet je dit zeker eens proberen.
Sven: “Het beste slagenkaartspel voor vier spelers.”

6. Carcassonne
(Klaus-Jürgen Wrede, Hans im Glück, 2000)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Hier vinden we een van de meest succesvolle SdJ-winaars aller tijden. ‘Meer dan vier miljoen exemplaren verkocht’, staat inmiddels op Duitse doos te lezen. Ondanks de talloze spin-offs was dit de enige variant die veel punten kreeg. De Stad kreeg nog een paar, maar niet genoeg voor de top-100. Jagers & Verzamelaars en De Burcht, die ik allebei leuker vind dan het basisspel, kregen geen van beide ook maar één stem.
Wiljan: “Dat spel ken ik nu nog maar een half jaartje maar het gaat nog steeds niet vervelen doordat het telkens anders is. Het blijft tot de eindafrekening spannend wie er wint.”


5. Vorsten van Florence
(Wolfgang Kramer & Richard Ulrich, alea, 2000)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Geloof het of niet, maar de meest recente winnaar van de NSP kwam op geen enkel lijstje op de eerste plaats. Het is daarmee het hoogst genoteerde spel dat door niemand als favoriet is bestempeld. Maar omdat het wel op ontzettend veel lijstjes in de top-10 stond, komt het met gemak bij de bovenste vijf.
Sander: “Een prachtig spel en een genot om te spelen. Goede balans tussen korte- en lange-termijnplanning. Elke keer lijkt het spel een andere aanpakte vereisen; ik zit tijdens het spelen altijd op het puntje van m’n stoel.”

4. El Grande
(Wolfgang Kramer & Richard Ulrich, Hans im Glück, 1996)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Mijn favoriete bordspel in de lijst. Na meer dan tien jaar heeft dit nog steeds niet aan speelplezier ingeboet. Ontzettend flexibel, altijd weer anders en een prachtige mix tussen lange en korte termijn. Kramer en Ulrich maken niet veel spellen samen, maar doen het wel bijna altijd goed. El Grande is ook nog eens het vierde spel van Hans im Glück in de top-10.
Delia: “Briljant”
Sven: “Een klassieker onder de strategische bordspellen, die heel toegankelijk is voor iedereen die van gezelschapsspellen houdt.”

3. Kolonisten van Catan
(Klaus Teuber, Kosmos, 1995)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Dit is het spel waarmee voor veel spellengekken hun gekte begon. En nog steeds is het onder liefhebbers erg populair, ondanks regelmatig ritueel gemurmureer op die dekselse dobbelstenen. Ik heb het daardoor denk ik wat minder populair ingeschat dan het is. Aan het begin van deze verkiezing ging Kolonisten zelfs een tijdje aan de leiding!
Leonie: “Dit was mijn kennismaking met de wereld achter de standaard spellen als Monopoly en Risk en heeft mijn ogen geopend.”

2. Funkenschlag
(Friedemann Friese, 2F Spiele, 2004)
In bezit: nee
Gespeeld: ja
Funkenschlag gaat alweer een paar jaar mee, maar neemt de laatste jaren stormachtig in populariteit toe. Dat merk je aan de tweede plaats in deze lijst en ook op Boardgamegeek, waar het dezelfde positie inneemt. Ik ben er nooit echt kapot van geweest, maar ken in mijn omgeving eigenlijk alleen maar mensen die het geweldig vinden.

En met een tweede plaats voor Funkenschlag weten we nu wat we altijd al wisten, de onbetwiste nummer 1:

1. PUERTO RICO
(Andreas Seyfarth, alea, 2002)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Absoluut niet onverwacht, maar wel met grote overmacht, is Puerto Rico niet alleen het populairst in de internationale gemeenschap van spelliefhebbers, maar ook in Nederland en Vlaanderen. Het is het enige spel dat op meer dan de helft van de ingezonden lijstjes voorkomt. Meer dan de helft van de spellen in de top-100 heeft in totaal minder punten verzameld dan het verschil in punten tussen Puerto Rico en de nummer 2. Het kwam niet het vaakst op de eerste plaats (daar moest het Tai Pan en El Grande voor zich dulden), maar maakte dit goed door de breed gedragen populariteit. Wat je er verder ook van vindt, een spel dat zo wijd verspreid populair is, verdient niet anders dan de eerste plaats in deze top-100. Agricola krijgt er nog een zware dobber aan om dit van de eerste plaats te stoten.
Sander: “Geweldig spel, ik speel het nog steeds met veel plezier.”

Wederom alles gespeeld, en een spel niet in bezit. Als ik alle individuele potjes van deze tien spellen optel, kom ik met gemak boven de 500 gespeelde spellen uit (overigens nemen Tai Pan en Carcassonne daarvan bijna 80% voor hun rekening).

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze top-100. Morgen doe ik nog een bijdrage met extra statistiekjes en mijmeringen, en dat is het dan.

Ik wil iedereen bedanken voor de getoonde belangstelling en reacties, maar vooral alle inzenders voor hun lijstjes met favoriete spellen. Het was leuk om te doen, en bij voldoende belangstelling doe ik het volgend jaar misschien wel weer.

En dan ga ik nu een potje Race for the Galaxy doen. Helen?

12 reacties

 1. Ik heb er zelf ook een paar in de kast die ik nog niet gespeeld heb, maar Axel, zo veel?! Wat is er aan de hand?!!

 2. Peter Hein, Bedankt!

  Ik ben gek op lijstjes Hendrik, dus hier komt uit de top 100. Spellen die ik bezit maar nog nooit gespeeld heb.

  2. Funkenschlag

  7. Tai Pan

  8. Machiavelli

  9. Eufraat & Tigris

  10. Caylus

  19. Ra

  26. Notre Dame

  34. Railroad Tycoon

  36. Sint Petersburg

  37. GOA

  41. Mykerinos

  53. Keythedral

  55. Bang!

  62. Reef Encounter

  67. Weerwolven van Wakkerdam

  68. Louis XIV

  71. Koehandel

  72. Perudo

  73. Hazienda

  79. San Marco

  84. Handler von Genua

  94. De grote Dalmutti

  Ik bezit in totaal 54 spellen uit de gehele top 100, waarvan 22 dus nooit gespeeld zijn.

 3. Een mooie top 10.
  Alleen E&T heb ik zelf niet, de rest wel, en 5 van de 10 stonden in mijn eigen top20.
  5 spellen van mijn lijstje hebben het helaas niet gehaald. Dos Rios, Fische Fluppen Frikadellen, Arkadia, Fluxx en Palazzo. Maar ach, je kan niet alles hebben. Tai Pan ligt hier ook nog ongespeeld in de kast. Idd toch maar eens naar kijken dan?

  Dank voor al het werk en de mooie lijst.

 4. Wat ook een interessante lijst zou kunnen zijn: “Welke spelen heb je liggen in de kast, maar heb je nog niet gespeeld?”. Blijkbaar hebben wel meer spellenliefhebbers last van dit kwaaltje 😉

  @ Peter: slaat de derde plaats van ‘Kolonisten’ enkel op het basisspel, of zitten hier ook de uitbreidingen bij? Ik tref immers geen ‘Steden en Ridders’ aan in de lijst, wat me enigszins verbaas.

 5. Dit was mijn ingezonden top 20:

  20. Pitch Car (Nr.50)

  19. Top Race (–)

  18. Santiago (100)

  17. Union Pacific (–)

  16. Silberzwerg (–)

  15. Cannes (–)

  14. Fische Fluppen Frikandellen (-)

  13. La Citta (51)

  12. Wallenstein (29)

  11. Untergang von Pompeij (–)

  10. Formel Fun (–)

  9. Schrille Stille (–)

  8. Maharadja (14)

  7. Giganten (–)

  6. Puerto Rico (1)

  5. El Grande (4)

  4. Tadsch Mahal (27)

  3. Evo (–)

  2. Hansa (46)

  1. Kaiser (–)

 6. Het was zeker leuk om alles te volgen elke dag.
  Ik moet wel zeggen dat niet alle spellen heb gespeeld die in de top 10 staan. Dus tja die kan ik zelf natuurlijk ook niet in de top 10 zetten.
  Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik de hele top 10 bezit, maar dat ik de volgende spellen nog niet gespeeld heb:

  10. Caylus
  9. Eufraat & Tigris (1x maar met regel fout, dus toen niet afgemaakt)
  8. Machiavelli
  7. Tai Pan
  2. Funkenschlag

  Ik ben zelf niet zo’n groot fan van Carcasonne, af en toe, wel aardig.

 7. Bedankt, jammer dat het voorbij is! Tien dagen lang met spanning naar elke volgende uitslag uitgekeken. 32 spellen in bezit, 39 gespeeld, en 10 keer gequote door Peter Hein! Nice! Ben heel benieuwd of het Agricola inderdaad gaat lukken over een jaar op nummer 1 te staan. Ik denk het wel…

 8. Dagmar zei: “Ik was net zo in het ongewisse als de rest van Nederland…”

  Als zuiderbuur voeg ik hier graag aan toe: “… en België!”

  Spellengek kent hier zijn gelijke niet en heeft hier dus heel wat aanhangers!

 9. Erg verrassend kan ik de top-10 niet noemen, maar dat is jouw schuld niet, Peter Hein. Er staat nog maar 1 spel in dat ik nooit heb gespeeld: Vorsten van Florence. Verder vind ik het stuk voor stuk goede spellen, op E&T na.

  In totaal moet ik nog 43 spellen spelen. Wanneer zullen we beginnen?

 10. Erg leuk gedaan, ik ben nog nooit zo vaak op de spellengek-website geweest (dan tel ik het automatisch opstarten bij internetopenen niet mee)! Graag volgende jaar weer. Niek

 11. Ik was net zo in het ongewisse als de rest van Nederland en keek elke dag weer uit naar de volgende 10 spellen. Het is een mooie lijs geworden. Peter Hein, bedankt voor al het werk! Morgen wil ik als beloning wel een paar spellen met je komen doen.

 12. Volgend jaar doe ik zeker mee! Nu was ik net te laat…

  Leuke top-10, hoewel ik El Grande hoger verwacht had! Het verbaast me dat Funkenshlag het beter doet.

  Tai Pan ligt hier reeds een tijdje ongeopend in de verpakking. Aan de score te zien moet ik het dringend uit de kast halen.

  @ Peter: bedankt voor de organisatie van de top-100, het was zeer leuk om volgen (en ik heb enkele nieuwe spelen leren kennen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *