TIP
2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever:
999 Games
(2000)
Het spel …
Carcassonne is een vestingstad uit de Romeinse tijd in Zuid-Frankrijk. Het was in deze streek dat in de Middeleeuwen de strijd van de ketters tegen de kerk het grootst was, en ook naar deze stad werden de ketters gebracht om berecht te worden. Met het spel Carcasonne wordt een soortgelijk landschap gecreëerd als nu nog te zien is rond de stad Carcassonne: wegen, kloosters en vestingstadjes in een overwegend urbaan gebied.
Dit is weer een spel waar het speelbord gedurende het spel gevormd wordt door het aanleggen van fiches. Daarin lijkt het een beetje op Conquistador. Op die fiches kunnen verschillende zaken afgebeeld staan: wegen, stukken stad, kloosters of meerdere dingen tegelijk. Iedere speler moet in zijn beurt een fiche van één van de drie gesloten stapels op tafel leggen. Het fiche moet passen aan het fiche waar het aan komt te liggen. Daarna mag er op het neergelegde fiche een houten poppetje geplaatst worden. Zet je een poppetje op de weg, dan is het een struikrover, op het weideland gaat het poppetje boeren, in een klooster zijn leven vervolgen als monnik en in de stad staat een poppetje symbool voor een ridder. Maar voor welke afdeling het poppetje ook kiest, hij moet er wel alleen staan. Een stad uitbreiden waar al een ridder staat heeft dus weinig zin, je mag er niet je eigen poppetje bij zetten. Ditzelfde geldt voor wegen en weidegebieden. Wel kun je proberen er vlak naast te gaan staan en de twee gebieden aan elkaar te laten groeien. Bij hetzelfde aantal poppetjes krijgen beide spelers alle punten, bij een meerderheid krijgt de winnaar alles.
Als een gebied wordt afgesloten, bijvoorbeeld als een stad compleet wordt gemaakt of een weg wordt geblokkeerd, dan worden de punten meteen bijgeteld op het aparte scorebordje. Het poppetje gaat weer terug naar de eigenaar en kan weer opnieuw ingezet worden. Boeren blijven het hele spel in hun wei staan. Hun punten worden pas aan het eind van het spel geteld. Dit is als het laatste fiche is neergelegd.
… en de waardering
Bij Carcassonne krijg je veel waar voor je geld. Leuke houten poppetjes, stevige fiches en een ruime doos. Naarmate het veld verder wordt uitgelegd gaat het er steeds mooier uitzien. Het is ook erg leuk om te doen. Het speelt snel, maar je moet wel steeds afwegingen maken. Met meerdere spelers kun je gaan samenwerken om een bepaald gebied af te krijgen, waar je samen in staat. Natuurlijk speelt geluk bij het trekken van de fiches een rol. Dat maakt het aan het eind soms zo spannend, trek je nog het fiche om je mega-stad af te krijgen? Ook met twee spelers blijft het een enerverend en spannend spel. De extra aanbeveling voor twee spelers op de achterkant van de doos verdient dit spel zeker.
Carcassonne is een van de spellen die ik het vaakst uit de kast trek omdat het met zowel twee als met meer spelers lekker speelt, niet te ingewikkeld is, niet te lang duurt en eigenlijk iedereen het wel leuk vindt. Het is dan ook het spel bij uitstek om mensen die jaren geleden hebben besloten dat ze niet van spellen houden omdat ze Monopoly niet leuk vinden, weer aan het spelen te krijgen.
Wat ik een beetje mis in dit spel is de keuze van landtegels, zoals bij Conquistador. Nu moet je vaak maar afwachten wat je pakt, en hopen dat je er wat aan hebt. Toch speelt het lekker weg, het duurt niet langer dan een half uur en het is uitstekend geschikt voor twee spelers. En zulke spellen zijn vrij zeldzaam. Perfect voor als je graag een kort en simpel spelletje wilt spelen.