Dalton City

Geplaatst door

2-8 spelers
45 minuten
Auteur: Denis Ralet
Uitgever: Telar Games (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 5]

Het spel …

Dalton City is een Monopoly dat zich afspeelt in het Wilde Westen. De maker had erg veel succes in huiselijke kring en besloot het op de markt te brengen. In plaats van straten koop je in dit spel saloons, barbershops of andere Amerikaanse zaakjes. Maar het einddoel is hetzelfde: zorgen dat de tegenstanders op jouw veldjes komen zodat ze al hun geld aan jou geven en zelf failliet gaan.

Het bord loopt niet rond maar in een acht, waardoor de veldjes in het midden twee maal zo vaak bezocht worden als de overige velden. Dit is dan ook in de aanschafprijs te merken. Bij Dalton City begint elke cowboy te voet en verdient een paard als er zes gegooid wordt. Met een paard kan je je sneller verplaatsen en mag je met twee in plaats van één dobbelsteen gooien. Paarden moeten echter soms ook weer ingeleverd worden. Er zijn wel wat meer ‘grapjes’ ingebouwd dan bij Monopoly. Zo ontstaat er een duel zodra twee spelers op hetzelfde vakje eindigen. Wie het hoogst gooit mag een kaart van de tegenstander afpakken, de verliezer belandt in het hospitaal. Met behulp van diploma’s worden bepaalde velden (de straten) meer waard. Als je een kappersdiploma hebt en een tegenstander komt op jouw kappersveld, dan verdubbelt de opbrengst. Er is ook een veld waar een goudklompje gevonden wordt. Dit klompje mag bij elke willekeurige rekening als betaling ingeleverd worden. Erg handig dus. In plaats van kans- en algemeen fondskaarten zijn er in dit spel telegrammen. Meestal is het goed nieuws, soms echter een onheilstijding. De gevangenis is vervangen door het hospitaal en de sheriff, waar je via de ‘wanted’ en ‘rodeo’ velden naar toegestuurd kan worden. Ook als je op een veld van de tegenstander komt gaat het iets anders dan bij Monopoly. Dit systeem valt meer te vergelijken met Hotel. Het aantal gelijk gekleurde kaarten bepaalt de hoogte van het te betalen bedrag, maar dan moet de speler ook nog met een dobbelsteen zijn eigen lot bepalen. Hoe hoger er gegooid wordt, hoe hoger ook de rekening. Maar als je zes gooit wordt de rekening kwijtgescholden! En gooi je daarna nog een keer zes, dan is het veld van jou. De dobbelstenen bepalen wederom de winnaar.

… en de waardering

Dit spel is werkelijk honderd procent geluk. De enige keuzes die je kunt maken is het wel of niet kopen van een veld. Met strategie of tactiek heeft het allemaal niets te maken. Deze stoerdere Monopolykloon is veel te duur voor wat je er voor krijgt. Naar mijn mening ziet het spel en de benodigdheden er erg goedkoop uit. Met kinderen en families kun je hier ongetwijfeld veel plezier aan beleven, net als aan Monopoly, maar voor volwassenen is dit spel echt niet aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *