2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Alex Randolph
Uitgever:
Ravensburger
(2001)
Het spel …
In de jaren twintig was de bouwmarkt overspannen. Speculanten probeerden door te investeren grote winsten te maken. In dit spel is iedere speler zo’n speculant en het bord is de stad waarin geïnvesteerd kan worden. Wie aan het einde de grootste Big Shot in de stad is (dat wil zeggen het meeste geld heeft en minstens twee wijken) is de winnaar van het spel.
Het bord bestaat uit dertien wijken van verschillende waarden, en twee parken. Aan de rand van het bord liggen de veilingvelden. Er zijn vier kleuren in het spel. Elke kleur heeft 18 blokjes. Die worden willekeurig per vier op de veilingvelden gelegd. De enige voorwaarde is dat het minstens twee kleuren moeten zijn. De makelaar, een oranje pion, wordt op één van de veilingvelden gezet. Daarna wordt pas bepaald wie welke kleur krijgt, door middel van het verdelen van de business cards.
De makelaar verplaatst zich door het gooien van de dobbelsteen. Het vakje waar hij op terechtkomt wordt geveild. Dit gaat per opbod. De winnaar van de veiling betaalt het gebodene aan de bank en moet vervolgens al de vier blokjes op het bord leggen. Om een wijk in je bezit te krijgen moet je er de meeste invloed hebben. Er mogen per wijk maximaal zeven blokjes liggen. Bij een gelijke stand vallen deze tegen elkaar weg, en kan het gebeuren dat een speler met één blokje de wijk krijgt. Bezit je een park, dan wordt de waarde van de aangrenzende wijken voor jou verdubbeld.
Aan het begin van het spel heeft iedere speler 10 miljoen. Dit is echter nooit genoeg om een echte Big Shot te worden. Je kunt daarom kredietkaartjes van 10 miljoen krijgen. De eerste keer krijg je nog 9 miljoen maar iedere keer dat je een nieuw krediet neemt kost het je een miljoen meer. De derde keer krediet kost dus nog steeds 10 miljoen maar levert slechts 7 op.
… en de waardering
Big Shot is een leuk familiespel. Je kunt een ander lekker pesten door zijn blokjes in een nutteloze wijk te leggen. Nog leuker is het om via een slinkse manier een wijk waar je zelf onder aan straat te bemachtigen. Door bijvoorbeeld te zorgen dat je medespelers evenveel invloed hebben en jij er met de buit vandoor kunt gaan. Maar pas op met te veel krediet nemen, de rente wordt steeds hoger!
Big Shot is inderdaad een echt familiespel. Wat me het meeste opviel, was de gelijkenis met Het Paard van Troje, van dezelfde auteur. Ook daar is het de bedoeling dat je met figuren van jouw kleur de meerderheid krijgt in stadswijken, mogen er maximaal zeven per wijk staan, en vallen gelijke aantallen tegen elkaar weg. Afgezien van de iets verschillende puntentelling, is het grootste verschil de manier waarop de figuren geplaatst worden: een veiling in plaats van een geheugenspel, wat Big Shot voor veel mensen waarschijnlijk een stuk leuker maakt.