De Top-100 2008: 71-80

Geplaatst door

En de volgende tien:

80. Go
(publiek domein)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Ik ben niet zo van de traditionele abstracte spellen. Niet zo vreemd dus dat ik go nooit gespeeld heb. Wil het wel eens proberen, al moet ik zeggen dat het vrij intimiderend overkomt voor een niet-ingewijde zoals ik. En wat is dat voor vreemde etiquette dat je een steen met je wijs- en middelvinger moet vasthouden?


79. San Marco
(Alan Moon en Aaron Weissblum, Ravensburger, 2001)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een van de leukste meerderheidsspellen. Moon & Weissblum waren rond de eeuwwisseling erg productief en dit is een van hun beste spellen. Capitol is ook erg leuk.

78. Roads & Boats
(Jeroen Doumen en Joris Wiersinga, Splotter Spellen, 1999)
In bezit: nee
Gespeeld: nee
Afgaande op de spebeschrijvingen kome Splotter-spellen vaak erg gekunsteld op mij over. R&B is wat dat betreft een typisch Splotter-spel, met massa’s kleine spelonderdelen en dito regels. Er zijn veel liefhebbers, maar omdat het een vrij solistisch spel is, lijkt het mij meer iets om op de computer te spelen.

77. Mü & Mehr

(Doris Matthäus en Frank Nestel, Doris & Frank, 1995)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een van mijn favoriete slagenspellen. Viel net buiten mijn top-20 omdat ik ook op wat andere spellen wilde stemmen. Vanwege het biedsysteem en het partnerspel wordt het nog wel eens vergeleken met bridge, het volgende spel in de lijst.

76. Bridge
(publiek domein)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Dit heb ik een keer gespeeld en dat was niet zo’n succes. De andere drie spelers waren ervaren rotten, die maar beperkt geduld hadden met een nieuweling als ik. Desondanks kreeg ik geen slechte indruk van het spel. Het lijkt me wel iets dat alleen leuk is als je het regelmatig met dezelfde partner speelt, omdat je anders het bieden nooit onder de knie krijgt (en dat is toch alles waar het in dit spel om draait).
Paul: “Een geweldig spel, dat zich blijft ontwikkelen. Grootste nadeel is de investering die vereist is voordat je het gros van de conventies door hebt en je de tegenstanders tot op zekere hoogte kunt lezen.”

75. Coloretto
(Michael Schacht, Abacus, 2003)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Het doet me goed dat ook een wat simpeler kaartspelletje de top-100 kan halen. Coloretto heeft simpele regels, maar de keuzes zijn niet altijd eenvoudig. Dit spel heeft veel te bieden in een korte speelduur.

74. Elasund
(Klaus Teuber, Kosmos, 2005)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Het eerst Catan-spel in de lijst. Dit spel onderscheidt zich nogal van de andere Catan-titels doordat de interactie vooral destructief is in plaats van constructief. En het is geloof ik de enige die geschikt is voor twee tot vier spelers. Heb het nog niet met twee gedaan, maar ben daar wel benieuwd naar.

73. Hazienda

(Wolfgang Kramer, Hans im Glück, 2005)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Bijna alle spellen van Kramer in deze lijst heeft hij samen met een ander ontworpen; dit is een van zijn solospellen. Hazienda is een goed spel, dat soms wat wordt vergeten. Maar niet helemaal, want het heeft wel de top-100 gehaald. Viel net buiten mijn top-20, maar had zo een stem kunnen krijgen.

72. Bluff/Perudo
(Richard Borg, Hasbro, 1987)
In bezit: ja (Perudo)
Gespeeld: ja
Een leuk dobbelspel, waarvan het auteurschap van Richard Borg betwist wordt. Eigenlijk zou ik dit vaker moeten spelen. Het is erg geschikt als opwarmer van een spellenavond. Afvallers kunnen alvast een volgend spel uitkiezen.
Eugène: “Een van de beste spellen voor Fun/Time quotiënt.”
Paul: Toegankelijk, snel en vooral leuk blufspel. Spelereliminitatie is een klein nadeel, maar de spellen gaan snel genoeg, dat je nooit lang hoeft te wachten.”

71. Koehandel
(Rüdiger Kolze, Ravensburger, 1985)
In bezit: ja
Gespeeld: ja
Een van de leukste spellen die ik zo goed als nooit speel. Ik heb dit spel al zeker tien jaar in mijn kast, maar misschien vier keer gespeeld ofzo. Een scherp blufspel, dat misschien net iets te lang duurt. En oh ja, ik ben er verschrikkelijk slecht in.

Van deze lijst heb ik er acht in bezit en nog gespeeld ook. Op naar een score van 100%!

8 reacties

 1. Hier een bericht uit de toekomst. In 2024 laat ik op BSM mijn ongenoegen blijken over het ontbreken van abstracts, met name Go en schaak. Ik wordt geattendeerd op deze lijst. Go in de top 100, het kan dus wel!!

 2. 7 in mijn bezit, 3 onbekend. Geen van deze spellen staan in mijn top 20, maar de leukste is wat mij betreft Elasund.

 3. Ik kom er wel achter dat ik veel spellen bezit, maar dat ik er heel wat nog moet spelen:

  79. San Marco, in bezit maar nog nooit gespeelt.

  73. Hazienda, in bezit maar nog nooit gespeelt.

  72. Perudo, in bezit maar nog nooit gespeelt.

  71. Koehandel, in bezit maar nog nooit gespeelt.

  Waar haal ik de tijd vandaan? Volgend jaar zal ik er wel weer een paar hebben gespeelt en zal mijn top 20 er weer anders uit zien, tot nu toe, ben ik alleen Santiago (100) tegengekomen uit mijn top 20.

 4. Er zijn absurd veel leuke spellen op de markt, dat blijkt maar weer. Ik geloof dat mijn lijst eerder een hitparade was, dan een ‘aller-tijden’.

 5. De reden waarom je een Gosteen zo moet vasthouden is een praktische: op die manier verschuif je de rest van de stenen namelijk niet. Ze staan immers vrij dicht bij elkaar. Het is dus geen elitair zen-filosofisch gedoe of zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *