Vampir

Geplaatst door

3-5 spelers
20 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Goldsieber Spiele (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Vampir is een kaartspel met een luguber thema: vampiers! De speler met de grootste hoektanden mag dan ook beginnen. Er zijn zes verschillende kleuren vampiers, die ieder op een eigen plek huizen. Zo zijn de groene vampiers in een vervallen pub te vinden, en de paarse varianten in een duister kasteel. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel vier kaarten in handen. Op deze kaarten staan vampiers, met in de hoeken één of twee vampierkoppen in een bepaalde kleur. Daarnaast heb je nog kaarten met een koets erop en in de hoeken een witte vampierkop, dit zijn de ‘jokers’ en kunnen voor iedere kleur doorgaan. De zes woonplaatsen van de vampiers worden in het midden van de tafel gelegd, met daaronder een kaart met één vampierkop in de bijbehorende kleur.

De speler die aan de beurt is heeft de keus tussen het pakken van twee kaarten van de stapel, of het pakken van kaarten op tafel. Als de kaarten van de tafel worden gebruikt, moet deze speler een jacht openen. Bij een jacht moeten minstens drie kaarten met vampiers in dezelfde kleur op voor zich neer worden gelegd. Als er eenmaal een groep vampiers voor je op tafel ligt, mag je niet kaarten van dezelfde kleur meer aanleggen. Je kunt wel een nieuwe jacht beginnen en de oude verzameling wegleggen. Als een speler twee kaarten van de stapel heeft genomen mag hij ook een jacht openen, maar dan alleen met kaarten uit de hand. Of hij legt één kaart onder de juiste woonplaats van de vampier van die kleur.

Op deze manier worden er heel wat vampiers verzameld. Het spel is afgelopen als een speler in alle zes kleuren een verzameling vampiers heeft, of als de stapel op is. Kaarten in de hand mogen niet meer opgelegd worden. De kunst is nu om te zorgen dat je niet de kleinste verzameling van een kleur hebt. Want bij iedere kleur wordt gekeken wie daar het minste van heeft, deze verzameling wordt uit het spel gehaald, en wordt niet meegeteld. Als bij iedere kleur de kleinste verzameling is weggehaald (als een speler een kleur nog niet heeft hoeft er niets weggehaald te worden) worden alle vampierkoppen geteld. De speler met de meeste koppen heeft gewonnen.

… en de waardering

Bij het zien van het doosje van Vampir vergaat de speellust je al bijna. Wat een smakeloze uitvoering heeft dit spel. Bij de kaartjes is het al niet veel beter gesteld, vooral de achterkant heeft een vreselijke afbeelding. Het thema heeft dan ook nog eens niets met het spel te maken, ze hadden je net zo goed rondjes kunnen laten verzamelen. Maar dan het spel zelf, dat is best leuk om af en toe te doen. Het duurt niet zo lang, en is erg simpel. Het gegeven dat de kleinste verzameling afvalt zorgt nog voor enige diepgang in vergelijking met gewoon kwartetten.

Reiner Knizia had duidelijk en mindere dag bij het ontwerpen van dit spelletje. Besteedt hij normaal al weinig aandacht aan het vinden van een geschikt thema bij een spel, nu gaat het wel erg ver. Had hij voor een ander thema gekozen, dan was de vormgeving van dit spel misschien wat beter geweest. Hoe dan ook, Vampir is best een aardig spelletje om even tussendoor te doen, maar stelt verder weinig voor. Prima, maar in het inmiddels omvangrijke kaartspellen segment zijn er toch leukere alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *