Top Race

Geplaatst door

2-6 spelers
60-90 minuten
Auteur: Wolfgang Kramer
Uitgever: Ass (1996)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

“Het spannende Formule 1 spel”, zo luidt de wervende ondertitel van dit Duitse spel. Met de echte Formule 1 heeft het echter verbazend weinig gemeen. Er zijn zes racewagens en er is een soort van circuit, maar daarmee houdt de vergelijking vrijwel op. Niet een echt realistisch Formule 1 spel dus, maar is het dan wel spannend? Hierop volstaat een volmondig ja. Met simpele middelen en een origineel spelidee heeft Wolfgang Kramer een zeer bijzonder en aantrekkelijk racespel ontwikkeld dat met Top Race in een nieuw jasje is gestoken.

Uit de onpraktisch ingerichte doos komen vervolgens: zes mooie racewagens, zes racewagen-kaarten, 48 snelheidskaarten, een pak schamele dollars, een dik notitieblok en een vrij saai gestileerd speelbord. Op dit speelbord staat een bochtig en in breedte variërend parcours. Top Race kent drie belangrijke speelelementen: het kopen van een racewagen, het racen zelf en het wedden. Dit gebeurt elke raceronde opnieuw. In totaal worden er drie races gehouden.

Voor de verkoop van racewagens worden het geld en de snelheidskaarten verdeeld onder de spelers. Op deze kaarten staan één tot zes kleuren (plus een vrij in te zetten jokerkleur), die corresponderen met de racewagens, Het getal bij de kleur geeft de snelheid aan. Nu weet je welke racewagen je het meest flitsend over het circuit kan jagen en dus interessant kan zijn om te kopen. De verkoop verloopt via een bieding. De hoogste bieder wordt de gelukkige eigenaar en ontvangt de bijbehorende racewagenkaart. Elke speler dient uiteindelijk minimaal één racewagen te bezitten.

Nu kan de race beginnen. Om de beurt wordt een snelheidskaart uitgespeeld. Het bijzondere aan deze kaarten is dat ze soms één, maar meestal meerdere racewagens tegelijk bewegen. Naast je eigen auto beweegt dus ook de concurrentie. Vreemd genoeg is dat soms ook nadrukkelijk de bedoeling. Dit heeft te maken met de weddenschappen. Op het circuit zijn drie gele strepen getrokken, de ‘tips’. Rijdt een racewagen hierover heen, dan wordt de wedstrijd kort gestaakt en moet iedereen de uiteindelijke winnaar van deze raceronde tippen. Je kunt hiermee veel geld verdienen, maar ook verliezen! Deze geheime weddenschappen geven een bijzondere wending aan het spel. De afweging van eigen kansen en risico’s maken soms dat je wedt op de racewagen van een ander. Belangen raken zo verstrengeld.

Top Race

Om de race verder te bemoeilijken zijn er drie speciale kaarten. Hierop worden twee racewagens aan elkaar gekoppeld. Met deze kaart kun je de laatste van de twee wagens één plaats voorbij de ander laten sprinten (mits er een vrije doorgang is) of de voorste wagen laten wachten op de andere wagen. Dit kan de race geheel op zijn kop zetten en de betreffende eigenaren en weddenschappen zeer frustreren. Ook frustrerend zijn de twee smalle bochten. Probeer hier als eerste door te komen. De andere racewagens worden dan geblokkeerd. Een goed moment dus om racekaarten uit te spelen met punten voor concurrenten.

Ondanks al deze hindernissen bereiken de racewagens uiteindelijk meestal wel de finish. De winnaar kan een bedrag van $ 200.000 tegemoet zien, de laatste slechts $10.000. Vervolgens wordt naar de tips gekeken, die maximaal $180.000 winst of verlies opleveren. Iedereen levert zijn kaarten in en een nieuwe ronde begint. Wie na drie ronden het meeste geld heeft, is de winnaar van het spel.

… en de waardering

Ondanks het wat saaie spelmateriaal is Top Race zonder twijfel één van de leukste racespellen die ik ken. Niet zo complex als Formula Dé, maar met meer inhoud dan Formel Fun. Door de vele wisselende belangen die tijdens de race ontstaan, is het uitstippelen van een tactiek buitengewoon moeilijk. Elke race verloopt dan ook weer anders. De voldoening om uiteindelijk als winnaar te eindigen is door het simpele, maar zeer geraffineerde spelconcept in feite net zo groot als het ongeloof en het plezier waarmee je al je plannen in duigen ziet vallen.


Een gastrecensie van Roger

Van alle racespellen die ik ken, is Top Race zonder twijfel mijn favoriet. In de strijd om de Top ASS Dollars (sic) vergeet je vaak bijna dat het een racespel is, omdat je niet alleen je auto(‘s) als eerste over de finishlijn moet krijgen, maar door de weddenschappen ook goed moet inschatten wat de anderen zullen doen. Een bijzonder aangenaam spel, dat helaas nergens meer te krijgen lijkt te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *