Vidi

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Kristine Nuyens
Uitgever: University Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Voor veel mensen die niet zo veel ophebben met een spel, is een spel pas een spel als er een dobbelsteen bij zit. Deze mensen kunnen hun hart ophalen aan Vidi, een nieuw dobbelspel van University Games. In de doos van Vidi tref je namelijk niet één, niet twee, maar wel negentien dobbelstenen aan. Er staan echter geen stippen op maar plaatjes.

Iedere ronde worden al deze dobbelstenen tegelijkertijd gegooid. Op achttien dobbelstenen staan plaatjes en het is de bedoeling dat de spelers de plaatjes op twee dobbelstenen gaan gebruiken om een woord te verzinnen. Met een dobbelsteen met een fiets en een dobbelsteen met een broek, kan je bijvoorbeeld fietsbroek maken. Een boek en een kast, combineren moeiteloos tot boekenkast, maar de dobbelsteen met het boek kan je ook combineren met een dobbelsteen met papier tot kaftpapier. Met achttien verschillende plaatjes, vallen een hoop combinaties te maken, zeker als je een beetje slim om gaat met de afbeelding op het plaatje (denk aan de dobbelsteen met een boek er op die je ook kan inzetten als kaft).

Op de negentiende dobbelstenen staat aangegeven op welke manier de ronde gespeeld gaat worden: in de Bliksemstand of juist in Slow Motion. In het eerste geval pak je zodra je een goede combinatie ziet de betreffende dobbelstenen weg. Er blijven daardoor steeds minder dobbelstenen over waardoor het steeds moeilijker wordt om een goed woord te maken. Je krijgt een punt voor ieder woord dat je bedacht hebt.

In de Slow-Motionstand laat je de dobbelstenen gewoon liggen, maar schrijf je alle woorden die je ziet op. Je krijgt vervolgens alleen punten voor de woorden die niemand anders heeft gezien. Het leuke van deze manier van spelen is dat je een dobbelsteen heel vaak kan gebruiken (een baby combineert bijvoorbeeld met heel veel woorden: babybad, babystoel, babyhersens, etc.).

Het spel is afgelopen zodra een bepaald aantal punten is behaald. De speler die deze finish als eerst bereikte, is de winnaar. Bij gelijke stand, moeten de betreffende spelers nog een extra bliksem ronde spelen om te bepalen wie de echte winnaar is.

… en de waardering

Vidi is een verrassend leuk familiespel met partygame-achtige trekjes. Er wordt vooral een beroep gedaan op je creativiteit. Als je een beetje snel kunt associëren, kom je een heel eind. Natuurlijk is het leuk om te winnen, maar bij dit spel staat het plezier van het spelen eigenlijk centraler. Zelfs een (grote) verliezer kan door een geniale vondst respect afdwingen bij zijn medespelers en daardoor met een positief gevoel van tafel gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *