Set Dobbelspel

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Marsha J. Falco
Uitgever: 999 Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 1]

Het spel …

Toen de licentie van Ravensburger voor het kaartspel Set verliep, was 999 Games er als de kippen bij om de rechten op dit populaire reactiespelletje over te nemen. Set mag dus met recht een sterk merk genoemd worden. Het duurde dan ook niet lang of het kaartspel kreeg er een klein broertje bij: het Set Dobbelspel.

In het Set Dobbelspel draait het vanzelfsprekend om het maken van Setjes op basis van de regels uit het bekende kaartspel: je moet setjes maken waarbij drie elementen op de drie kaarten waaruit het setje bestaat óf hetzelfde zijn óf juist verschillen. De elementen waar je op moet letten zijn kleur (rood, paars of groen), het aantal symbolen (één, twee of drie) en de vorm van de symbolen (ovaaltjes, ruitjes of golfjes). De symbolen staan dit keer alleen op dobbelstenen in plaats van op kaarten en je moet ze zelf neerleggen in plaats van herkennen.

Iedere speler heeft iedere beurt vijf dobbelstenen tot zijn beschikking. De dobbelstenen die je over hebt uit de vorige ronde laat je liggen, de nieuwe gooi je eerst een keer. Vervolgens probeer je setjes te maken met deze dobbelstenen en de dobbelstenen die al op het speelbord liggen. Je moet verplicht voor iedere set die je maakt ten minste één dobbelsteen gebruiken die al op het bord lag en je mag maximaal drie dobbelstenen wegleggen. Als je niet tevreden bent met de symbolen die je tot je beschikking hebt, dan mag je zoveel dobbelstenen als je wilt overgooien in de hoop op een gunstiger uitkomst.

Je krijgt punten voor iedere set die je in je beurt maakt (één punt per dobbelsteen, tenzij het een joker is, dan krijg je geen punten) en daar boven op krijg je bonuspunten als je een dobbelsteen op een bonusvakje op het bord hebt gelegd (denk aan het spelbord van Scrabble).

De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft wint het spel.

… en de waardering

Het belangrijkste kenmerk van het Set kaartspel is het reactie-element: je moet sneller dan je medespelers de sets zien. Dit levert een prettige spanning op, zeker als je met spelers speelt die aan elkaar gewaagd zijn. Deze tijdsdruk ontbreekt echter geheel in het Set Dobbelspel en daardoor heeft het spel een heel ander karakter dan het Set kaartspel. In je beurt kun je namelijk zo lang als je wilt (of je tegenspelers het toestaan) nadenken over wat je nou eens zult gaan doen. Je kunt bijna altijd wel iets aanleggen (één dobbelsteen is al genoeg om een setje te maken) en vaak zie je dat al vrij snel ook. Ik vond het dobbelspel daardoor eerlijk gezegd niet zo leuk. In je beurt denk je even rustig na over wat de beste zet is voor die beurt, je legt je dobbelsteentjes weg, telt je punten en daarna moet je wachten tot je weer aan de beurt bent. Hier zit voor mij geen spanning in. Het Set Dobbelspel is wat mij betreft dan ook geen waardige opvolger van het kaartspel. Afgezien van de looks en de regels voor het maken van setjes, zijn er weinig overeenkomsten, waaronder het speelplezier. Het Set kaartspel is een top, het Set Dobbelspel eerder een flop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *