Gespeeld in oktober

Geplaatst door

Oktober is natuurlijk de maand van Spiel, zodat ik die maand altijd veel nieuwe spellen speel. Deze keer waren het er twaalf, waar veel bijzonder goede spellen bij zaten. Het was daarom een lastig om mijn leukste nieuwe spel aan te wijzen. Uiteindelijk viel die op:

Hanzesteden
Nog (steeds) maar een potje gespeeld, maar daar heb ik nog veel over nagedacht. Dit is een spel met veel diepgang en ongekend veel mogelijkheden, maar toch met een zeer bescheiden lengte. In ons potje met vijf spelers waren we in een uurtje klaar. Misschien dat dat lag aan mijn strategie, die erop gebaseerd was om snel een handelshuis te bouwen in de stad waar extra acties te verkijgen zijn (Göttingen als ik het goed heb). De andere spelers bleven daar maar handelsroutes bouwen, wat me iedere keer weer punten opleverde. Voor de eindtelling had ik daardoor 20 punten, tegen 3 punten voor de nummer 2. Die eindtelling trok het wel wat dichter bij elkaar, maar mijn strategie had gewerkt. Het leuke aan dit spel is dat het nog tal van andere mogelijke strategieën biedt, die je na een potje onmogelijk allemaal zult zien. Dit is een spel dat je veel mogelijkheden geeft om je creativiteit te botvieren, waarbij belangrijk is de anderen scherp in de gaten te houden en te reageren op hun acties. Samen met de korte speelduur zie ik hier een mogelijke nieuwe top-20 kandidaat. Daar neem ik het gortdroge ‘thema’ en uiterlijk voor lief.

Andere nieuwe spellen, van leuk naar minder leuk:

Baltimore & Ohio: een pittig maar geweldig treinspel dat erg dicht tegen 18xx aanschuurt. Hier moet je even voor gaan zitten. Mijn eerste potje duurde 5 uur, maar ik zie al uit naar de volgende keer! Een 4.

Samarkand: een lichter treinspel in een andere setting. Misschien niet zo leuk als Chicago Express, maar zeker een spel dat ik vaker wil doen. Een 4.

For Sale: kijk, korte kaartspellen kunnen heus nog wel ontzettend leuk zijn. Een biedspel waar Knizia trots op zou zijn. Dit kon zo maar eens een van mijn favoriete snelle kaartspelletjes worden. Een 4.

Tikal II: dankzij de naam is een vergelijking met de illustere voorganger logisch, maar dit is een heel ander beestje. Hier gaat het meer om opportunistisch scoren op de korte termijn, maar tegelijkertijd moet je ook werken aan een strategie om op lange termijn grote klappers te kunnen maken. Een echte Kramer & Kiesling; het strakke ontwerp en het soepele spelverloop voelen eigenlijk wel verfrissend na al die droge spreadsheetsommen van bijvoorbeeld Wallace, Friese en Rosenberg. Een 4.

Thunderstone: een kaartspel in de Dominionfamilie. Thematisch spreekt het een stuk meer aan dan Dominion (dat geen betekenisvol thema heeft), maar het legt het af op snelheid en veelzijdigheid, twee punten die Dominion zo sterk maken. Ik zou dit nog wel vaker willen doen, maar ik denk dat ik er eerder op uitgekeken raak dan op Dominion en Race. Geen echt eerlijke strijd, wel de realiteit. Een 4.

Gosu: weer een combokaartspel. Helaas van het type waarbij je veel moet lezen, zowel van je eigen kaarten als die van je tegenstander. Er wordt veel gemopperd op de iconen in Race, maar daardoor zie je tenminste in vrijwel één oogopslag wat je medespelers hebben liggen. Hier moet je veel beter kijken en verandert het ook om de haverklap. Leek me best leuk, maar voorlopig nog even niet. Een 3.

Recycle: een lollig en vlot kaartspelletje. Geen hoogvlieger, prima vermaak. Zie mijn recensie.

Mosaix: weer een spellensnack in de familie waar ook Finito en Highscore lid van zijn. Die zitten nooit in de weg. Een 3.

Kolonisten van Amerika: zie deze bijdrage voor een uitgebreider commentaar. Wil ik graag nog eens spelen, maar het zou zo maar de richting van Val van Rome op kunnen gaan. Een 3.

Moord in Maanlicht: uitgekleed Mastermind met een thema. Zie mijn recensie.

Set Dobbelspel: Set meets Scrabble. Dat zijn al niet mijn favoriete spellen, dit was nog saaier. Tijdverspilling, echt. Een 2.

Oh, en natuurlijk was Dominion weer het meest gespeelde spel met 27 potjes. Dankzij Prosperity zal dat wel even zo blijven. Dixit blijft het ook goed doen. Ik heb dit nu al met meer dan twintig verschillende mensen gespeeld en moet de eerste echt negatieve reactie nog horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *