Moord in Maanlicht

Geplaatst door

Vanaf 2 spelers
30 minuten
Uitgever: University Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het bekendste deductiespel is Mastermind. Cluedo is het bekendste ‘whondunnit’-spel. Voeg ze samen en je krijgt Moord in Maanlicht, een nieuw spel van University Games.
Net als Mastermind speel je het met twee spelers, of teams. De ene speler kiest de setting uit van de moord, bestaande uit een verdachte, een motief, een methode en een locatie. Voor ieder van de vier categorieën kun je kiezen uit zes opties. Een voorbeeld is dat Eugène uit wraak het slachtoffer in de biljartkamer geëlektrocuteerd heeft.

De andere speler moet nu raden wat de juiste combinatie is, door van iedere categorie een kaart te kiezen. De bedenker vertelt hoeveel er goed zijn, maar niet welke. Tenzij alles goed is, moet de andere speler nog een keer raden, totdat hij het goed heeft.

De spelers zijn afwisselend bedenker en krijgen als onderzoeker punten voor het snel raden van de oplossing. Wie als eerste een aantal punten heeft gescoord wint het spel.

… en de waardering

Moord in Maanlicht is bijna identiek aan Mastermind, maar dan een erg opgedirkte versie, compleet met een passend moordthema. De kolossale trap met landhuis die je gebruikt om de kaarten in te zetten draagt daar nog eens aan bij. Dat is nog eens wat anders dan dat compacte bakje van Mastermind met zijn priegelige pionnetjes.

Inhoudelijk zijn er ook verschillen. Bij Mastermind moest je niet alleen de kleuren raden, maar ook de onderlinge positie. Bovendien kon je ervoor kiezen om kleuren vaker te gebruiken, of vakjes zelfs leeg te laten. Die mogelijkheden biedt Moord in Maanlicht niet, waarmee het veel van zijn uitdaging verliest.

Moord in Maanlicht is daarom vooral geschikt voor kinderen, of als familiespel waarbij je wat meer sfeer wilt dan bij dat droge Mastermind. Voor een uitdagend deductiespel ben je hier aan het verkeerde adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *