Recycle

Geplaatst door

3-5 spelers
30 minuten
Auteur: Susumu Kawasaki
Uitgever: 999 Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Een internationale reus als het om kaartspelletjes gaat is de Duitse uitgever Amigo. Veel spellen die daar verschijnen vinden hun weg naar diverse internationale edities. Soms is het Amigo dat een elders eerder uitgegeven kaartspel oppikt, om het spel alleen maar succesvoller te maken. Een recent voorbeeld is het van oorsprong Japanse Recycle.

In recyclen moeten de spelers afval scheiden en naar vier verschillende verwerkingsfabrieken brengen, namelijk voor klas, papier, blikjes en plastic. Bij iedere fabriek kunnen de spelers kaarten van de betreffende soort spelen. Is de totale waarde van de gespeelde kaarten plus de kaarten die er al lagen minstens 4, dan pak je de bovenste fabriekskaart van de fabriek. Deze leveren aan het eind punten op.

Aan de andere kant van de fabriek liggen meer afvalkaarten, die je vervolgens in je hand neemt (ook als je geen fabriekskaart mocht pakken). Blijkbaar wordt het afval ongescheiden bij de fabrieken gedumpt en zijn de spelers onderaannemers die het afval netjes moeten scheiden. Maar helaas heb je als subcontractant geen onbeperkte opslag. Heb je meer dan vijf afvalkaarten in je hand, dan moet je het overschot voor je afleggen. Afgelegde kaarten kosten je strafpunten.

Het spel eindigt als van een soort alle fabriekskaarten op zijn. Je telt je punten van je gescoorde fabriekskaarten op (mits je minstens twee van een soort hebt) en trekt daar de strafpunten van afgelegde afvalkaarten van af. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Recycle is een luchtig maar tegelijk listig kaartspelletje. Je speelt kaarten om punten te vergaren met fabriekskaarten, maar het gaat vooral om het vermijden van een te volle hand. Die strafpunten gaan hard, dus je wilt zo min mogelijk kaarten moeten afleggen. De keerzijde is dat je je medespelers flink kunt dwarszitten door net te weinig afvalkaarten neer te leggen. Daarmee zorg je er namelijk voor dat er veel kaarten aan de andere kant van de fabriek bijkomen, die een later speler dan in zijn hand mag nemen, met grote kans op teveel kaarten.
In Recycle gaat het dus vooral om timing en handmanagement. Volledige controle heb je ook weer niet, want soms kun je niet anders dan teveel of slechte kaarten pakken, of hopen dat de andere spelers bepaalde kaarten spelen (of juist niet).

Recycle is geen hoogvlieger, maar door de luchtige listigheid een aangename afwisseling in het standaardmenu van vlotte kaartspelletjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *