Virus & Co

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Frank Stark en Jörg Spiegelhalter
Uitgever: Zoch (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het is weer herfst. De neuzen beginnen te druppelen, haal de zakdoeken dus maar tevoorschijn. Als de griep echt toeslaat kunnen we altijd nog naar de pillen grijpen. In Virus & Co. worden de pillen ook niet geschuwd, integendeel zelfs, die zijn broodnodig om alle griepepidemieën te overleven.

Iedere speler in Virus is een patiënt die netjes op zijn beurt moet wachten. Voorzien van een beginvoorraad pillen wordt de strijd aangegaan met allerhande virussen en bacillen. In het midden van de tafel worden twee stapels gelegd. De bovenste kaarten liggen open. Als een speler aan de beurt is mag hij één van deze kaarten pakken om zelf te houden, of door te geven. Maar pas op! Als je vergeet het verwijsbriefje te pakken moet je een tablet aan je rechterbuurman geven. Als je de kaart van de stapel zelf houdt krijg je uit de apotheek de daarvoor bestemde pillen (mits aanwezig).

Er zijn drie soorten pillen, blauwe die één punt waard zijn, gele van twee punten en rode van drie punten. Meestal correspondeert het aantal pillen dat je uit de apotheek mag pakken met het aantal ziektepunten dat het openliggende virus waard is. Je kunt de viruskaart ook doorgeven aan één van je buren. Als deze het virus niet wil moet hij het afkopen met een pil en het weer doorgeven. Als de volgende het ook niet wil moet deze patient twee pillen betalen. Dit gaat net zolang door tot een speler het er niet meer voor over heeft en het virus voor zich legt. Deze krijgt niet meer de pillen uit de apotheek. Alleen als de actieve speler het virus zelf houdt mag hij pillen uit de apotheek pakken.

In de stapel liggen naast virussen ook spuiten. Als je een spuit op een virus legt worden de viruspunten gehalveerd. Bij twee spuiten is het virus compleet geëlimineerd. Dit lijkt dus een prettige kaart, maar bij de derde spuit heb je een overdosis te pakken en belandt je op de intensive care. Zodra dit gebeurt is de speelronde afgelopen. De speler die op de intensive care ligt krijgt altijd dertien strafpunten. Niet alleen mensen met een overdosis, maar ook patiënten die meer dan twaalf viruspunten voor zich hebben liggen belanden op de intensive care.

In plaats van de kaarten van de twee stapels mag je ook een risicokaart spelen. Deze krijg je aan het begin van iedere ronde. Een risicokaart geef je dicht aan een medepatiënt. Deze moet beslissen of hij het risico durft te nemen en de kaart omdraait of dat de kaart weer aan een ander wordt doorgegeven. Risicokaarten kunnen goed en slecht nieuws betekenen. Bij doorgeven krijgt de oorspronkelijke eigenaar een tablet.

Een ronde is zoals gezegd afgelopen als een patiënt op de intensive care komt. De andere spelers tellen hun punten door eerst de viruspunten die ze hebben af te kopen met tabletten van dezelfde waarde. Daarna houden ze of viruspunten (strafpunten) of pillen (punten) over. Wie na drie ronden de meeste punten (of minste strafpunten) heeft, is de gezondste gebleken en winnaar van het spel.

… en de waardering

Het is, mede door de grappige tekeningen, een erg leuk spelletje. Maak er geen avondvullend spel van, zo is het niet bedoeld. Daarom speelt het met vier spelers het best. Er zijn dan genoeg slachtoffers om je risicokaarten op af te sturen en het zal niet te lang duren. Vooral het element van de risicokaarten kan tot veel hilariteit leiden. Zo is er een kaart: Herr Doktor, waarna iedereen de speler die deze kaart heeft met dokter aan moet spreken. Bij de pleegzuster moet je een speler aanwijzen die deze ronde gaat overleven, en een kaart naar iemand schuiven die al twee spuiten heeft liggen is altijd vermakelijk. Voor mensen die het leuk vinden om te pesten is dit weer een aanwinst. Ik ben er zo eentje.

Virus is een leuk, grappig, mooi en vlot blufspelletje. Zeker als iedereen al een paar viruspunten voor zich heeft liggen en de pillenvoorraden leeg beginnen te raken is het erg spannend of het lukt om een virus nog een ronde van je af te kunnen houden. De risicokaarten zorgen voor extra stress onder de patiënten. Probeert iemand je nou plat te spuiten of hoopt hij dat je de kaart terug stuurt zodat je hij hem zelf kan houden. Jammer dat dit spel er nooit in het Nederlands is gekomen.

Virus & Co. is uitstekend geschikt als melig spelletje tussendoor. Als je het zo blijft zien en het niet te serieus neemt, kun je er veel plezier aan beleven. Voor mij is het net niet leuk genoeg om het vaak achter elkaar te spelen, dus blijf ik op een pionnetje minder steken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *