Spel aan de Maas: 12 november 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Jasper, Niek, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Shark
Magelaen

Zes spelers waren er vanavond komen opdagen. Een lastig aantal, aangezien leuke spellen die geschikt zijn voor zes spelers dun gezaaid zijn. Even werd nog overwogen om er maar twee groepjes van drie van te maken, maar uiteindelijk werden er toch twee spellen uit de overvolle kast van Dagmar en Niek getrokken, die met zes gespeeld kunnen worden: Shark en Magelaen.

Shark

Spelers: Bas, Dagmar, Jasper, Niek, Peter Hein en Wendy

Het was alweer een tijdje geleden dat dit spel hier gespeeld was (een jaar om precies te zijn), dus voor de meesten was een korte opfrissing van de regels wel nodig. Dagmar en Niek hadden het onlangs nog gespeeld, maar daarbij de regels hier en daar verkeerd geïnterpreteerd. Voor Jasper was het helemaal nieuw.
Al vanaf het begin van het spel werd het spel door de kleuren rood en groen gedomineerd. Vanwege de lage prijs werd blauw ook nog wel veel gekocht, maar de blauwe ketens breidden zich maar niet uit, zodat deze aandelen ook niet meer waard werden. Peter Hein en Wendy doken direct in de rode aandelen, waarbij Peter Hein het nog wat voorzichtiger aandeed, en ook redelijk wat groen en blauw insloeg. Hij had beter meer rood kunnen kopen, want de prijs van rood schoot omhoog. Bijna iedere beurt werd er wel rood gegooid, zodat het bord een wat monochrome aanblik toonde. Helemaal veilig was rood niet, want een kleinere rode keten stond gevaarlijk dichtbij groen. Iedereen behalve Peter Hein en Wendy hoopte met groen, rood te laten crashen, maar het mocht niet zo zijn.
Geel daarentegen werd in het hele potje slechts één keer gegooid. Jasper, die zo ongelukkig was om geel als startaandeel te kiezen, verdiende nauwelijks geld, en moest grotendeels toekijken bij de windhandel van de rest. Hij onthield zich dus maar van het geven van een waardering.
Zoals verwacht eindigde het spel met het plaatsen van het laatste rode hotel; het rode aandeel stond toen op 14.000, tegen 6.000 voor groen, en 1.000 voor blauw en geel. De einduitslag kwam min of meer overeen met ieders bezit in rode aandelen. Een echt spannend potje met speculatie en dreigende beurscrashes was het niet geweest.

Uitslag: Wendy 176, Peter Hein 156, Dagmar 116, Bas 110, Niek 102, Jasper 25
Waardering: Dagmar, Niek en Wendy 4, Peter Hein 3½, Bas 3

Magelaen

Spelers: Bas, Dagmar, Jasper, Niek, Peter Hein en Wendy

Vervolgens kwam Magelaen op tafel, dat nieuw was voor Bas, Niek en Jasper. De twee eenvoudige borden werden gebruikt, en Wendy legde het uit. Het bleek wederom dat het thema van dit spel wel erg dun is, en de regels niet voor de hand liggend.
Met zes spelers is er veel concurrentie om de individuele plaatsen, en de prijzen kwamen in de eerste ronde slechts zelden beneden de 10 uit. Paradoxaal genoeg leidde die concurrentie niet tot veel spreiding op het bord: na de eerste ronde was er niet één reiziger bij wie drie spelers vertegenwoordigd waren, en Vasco da Gama en James -geen Thomas- Cook waren zelfs volledig in handen van individuele spelers, namelijk Dagmar en Bas. Bas had verder niets op het bord, en kon dus de rest van het spel gaan toekijken. Dagmar had ook nog een schip bij Magelaen staan, dat zelfs de eindstreep wist te bereiken. 
Wendy en Peter Hein hadden een voordeel ten opzichte van de rest dat ze bij ontdekkingsreizigers stonden die veel kaarten opleverden. Helaas voor hen zaten ze bij dezelfde reizigers zonder verdere concurrentie, zodat het voordeel teniet werd gedaan.
De einduitslag was eenvoudig te voorspellen: Dagmar had als enige vier schepen ingezet, waarvan twee de eindbestemming bereikten. Ze won dus ruim. Jasper had als enige maar twee schepen op het bord, die beide bij Columbus stonden. Doordat hij zich hierop kon concentreren, eindigde hij toch als derde. Doordat Bas drie schepen bij James Cook had staan, was hij na de eerste ronde al verzekerd van een tweede plaats. Hij was dan ook weinig enthousiast over het spel, wat wel een beetje de algemene teneur was. 

Uitslag: Dagmar 56, Bas 40, Japer 39, Niek en Peter Hein 35, Wendy 32
Waardering: Dagmar 3½, Peter Hein 3, Niek en Wendy 2½, Bas en Jasper 2