Spel aan de Maas: 19 november 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Frank, Hieke, Jasper, Joan, Niek, Peter Hein, Poek, René, Sten, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Carcassonne: Jäger & Sammler
Stephensons Rocket
North & South

Puerto Rico
Hick Hack in Gackelwack
Oh Hell
M

De stijgende lijn in de opkomst van de afgelopen weken resulteerde deze avond in een record van maar liefst veertien spelers. Gelukkig beschikken Bas en Willemien over genoeg tafels en een ruime keuken, zodat er voor iedereen een plekje was. Dirk Jan en Niek gingen uiteraard stug door met oorlog voeren (nee, ze zijn nog steeds niet klaar), voor de rest stond de keuze vrij.

Carcassonne: Jäger & Sammler

Spelers: Frank, Poek en Wendy

Wendy had graag Stephensons Rocket of Puerto Rico gespeeld, maar uiteindelijk kwam ze bij het nieuwe Carcassonne terecht. Voor Frank en Poek was het de eerste keer. Ook het originele Carcassonne kenden ze niet; daardoor was het een beetje aftasten. Wendy gaf daarom in het begin nog enkele adviezen, later ging iedereen op eigen kracht verder. Poek ving veel vissen en had ook al vroeg beide hutjes op tafel. Frank probeerde zijn mannetjes te bewaren en alleen op tegels te leggen als het direct iets opleverde. Wendy ging voor de ?gouden eikels? en probeerde een aantal grotere bossen af te maken. Hiervan kwamen een paar af, en leverden haar veel punten op. De bonuskaarten zorgden voor veel vissen in haar gebied. Bij de eindtelling hadden alleen Frank en Wendy jagers ingezet; vooral die van Wendy leverden veel op, zodat ze met afstand won.
Iedereen vond het een leuk spel. Een enkeling had zich wel heel erg in het thema ingeleefd, en grossierde in primitieve opmerkingen die een holbewoner niet zouden misstaan.

Uitslag: Wendy 142, Frank 105, Poek 80
Waardering: Wendy 4, Frank en Poek 3½

Stephensons Rocket

Spelers: Dagmar, Jasper, Peter Hein en René

Jasper is een liefhebber van het aandelenspel Acquire, en mag ook graag Eufraat en Tigris spelen. Toen Peter Hein hem vertelde van Stephensons Rocket, dat met beide spellen wel overeenkomsten heeft, wilde hij dat graag eens spelen. Zo geschiedde vanavond. Ook René was wel benieuwd. Dagmar was de vorige keer niet zo enthousiast, maar aangezien de alternatieven haar nog minder trokken speelde ze toch mee.
Alle spelers begonnen met het plaatsen van stations aan de zuidkant van het bord. Dit leidde al gauw tot enkele fusies, waar uiteindelijk een erg grote oranje maatschappij uit naar voren kwam. Peter Hein was hier grootaandeelhouder, en had samen met René de meeste stations. Dagmar en Jasper waren ondertussen samen begonnen de rode lijn flink uit te bouwen. Dagmar deed een paar pogingen om oranje op te heffen ten gunste van rood, wat eerst door Peter Hein tegengehouden werd. Uiteindelijk moest hij er toch aan geloven, en kreeg wat rode aandelen voor de moeite. Kort daarna werd rood overgenomen door het nietige grijs, in een nieuwe poging van Jasper en Dagmar om het meerderheidsbelang in aandelen veilig te stellen. Peter Hein had hierop gerekend, en had al flink in de groene maatschappij geïnvesteerd. Toen Dagmar ook groen aansloot, kreeg hij dus weer aardig wat grijze aandelen. Alle andere maatschappijen waren nu verdwenen, waarmee het spel eindigde. René had de meeste stations, en verdiende hier erg veel geld mee. Jasper en Peter Hein deelden de meerderheid in aandelen, en deelden de 40.000 pond met z?n tweeën. Dagmars mooie plannetjes waren tijdens het spel teveel gedwarsboomd, zodat ze bij de eindtelling bijna niets verdiende. Ze vond het spel nog steeds niks, in tegenstelling tot de heren.

Uitslag: Peter Hein 116, René 94, Jasper 85, Dagmar 37
Waardering: Jasper, Peter Hein en René 4, Dagmar 2

North & South

Spelers: Dirk Jan en Niek

De vierde week lukt het zowel Niek als Dirk Jan om veel marsen te gooien. Hierdoor kan Dirk Jan zowel Charlston als Mobile, twee belangrijke Zuidelijke recruteringssteden, innemen. Dat is ook wel nodig, want het Zuidelijke invasieleger rukt op naar het industriele hart van het Noorden. Met de weinige eenheden die Dirk Jan hier tegenover stelt, zijn ze niet te stoppen: de recruteringssteden Baltimore, Scranton, Philadelphia, Atlantic City en ten slotte New York City vallen in Zuidelijke handen. Door deze ontwikkelingen zijn beide legers duidelijk te groot voor de recruteringssteden die ze nog hebben. Het Zuiden bezit in New Orleans een sterk bezet fort, dat vanuit Vicksburg wordt belegerd. In het centrum van het bord rukt het Noorden op naar Nashville vanuit Bowling Green en naar Atlanta vanuit Augusta. Alleen rond Louisville raast nog een Elite cavalerie eenheid van het Zuiden rond. Doordat deze geen steden permanent kan bezetten en de recrutering voorlopig stil staat, is dat geen groot probleem voor het Noorden. De sterke Zuidelijke legermacht in Richmond en rond Philadelphia zal echter toch eens moeten worden aangepakt.

Puerto Rico

Spelers: Bas, Hieke, Joan en Willemien

Bas wilde graag weer eens Puerto Rico spelen, en daar waren genoeg vrijwilligers voor. Aan de tafel in de woonkamer was geen plaats meer, dus werd uitgeweken naar de keukentafel. De uitleg van een Duits spel door een Nederlander in het Engels aan een Spanjaard ging wat moeizaam, maar het spel zelf verliep soepel en zonder regelproblemen. Iedereen volgde een eigen tactiek, dankzij de verschillende gebouwen. Bas had de Hospiz, en daardoor altijd genoeg kolonisten. Het hielp ook bij de Festung. Willemien begon met de Hazienda, waardoor ze veel plantages en de meeste steengroeven kreeg. Wel had ze pech bij het verschepen, en moest veel goederen laten doordraaien. Joan koos vaak de opzichter, en produceerde zo in het begin het meeste; later raakte hij achterop. Hieke scoorde op alle fronten aardig, maar niet zo goed als Bas, die het spel met afstand won. Iedereen was erg te spreken over het spel.

Uitslag: Bas 49, Hieke 38, Joan 31, Willemien 28
Waardering: Bas 5, Hieke, Joan en Willemien 4

Hick Hack in Gackelwack

Spelers: Frank, Poek, Sten en Wendy

Sten was ook binnengekomen, en had tijd genoeg voor een spelletje graantje vreten. Hick Hack is een luchtig spelletje, en zo moet het ook gespeeld worden. Als je het te serieus neemt, beleef je er weinig plezier aan, hetgeen Frank merkte. Hij vond de geluksfactor veel te hoog. Hij en Sten gingen voor de vossen, waarbij Frank iets meer succes had dan Sten. Hierbij was vooral Wendy het slachtoffer; ze werd vier keer opgegeten. Poek koos voor de vogels, en pikte zich een weg naar de tweede plaats.

Uitslag: Frank 45, Poek 37, Wendy 25, Sten 18
Waardering: Poek 3½, Sten en Wendy 3, Frank 2

Oh Hell

Spelers: Jasper, Peter Hein en René

Het was al laat geworden, maar voor een kaartspelletje was nog wel genoeg tijd. Voor Dagmar was het weer tijd om te gaan, dus speelde ze niet mee. Oh Hell is een variant op boerenbridge (en in feite de Engelse benaming ervoor), dat geen van de spelers echter ooit gespeeld had. Het gaat erom het aantal slagen dat je in toen ronden haalt juist te voorspellen. Actiekaarten kunnen hierbij roet in het eten gooien. Om het niet te laat te maken, stelde Jasper voor alle oneven rondes over te slaan. Toen dat wel heel snel ging werd vanaf ronde vier het spel gewoon uitgespeeld.
Jasper kende een goede eerste ronde, maar ging vervolgens drie keer de mist in. Peter Hein deed het daarna beter, en wist in vijf van de zeven rondes zijn aantal slagen goed te voorspellen, een keer vaker dan Jasper. René bakte er helemaal niks van, en moest tot het einde wachten voor hij haalde wat hij dacht te ging halen. Hij kwam zo net op een positieve score uit. Hij was niet erg enthousiast over het spel. Jasper en Peter Hein gaven het na een keer spelen het voordeel van de twijfel.

Uitslag: Peter Hein 56, Jasper 31, René 2
Waardering: Jasper en Peter Hein 3, René 2½

M

Spelers: Frank, Poek en Wendy

Wendy had dit abstracte legspel weer eens meegenomen om te spelen, nadat ze het op Spiel had aangeschaft. Sten vond het wel weer best na een spelletje, en deed niet mee. Frank had al meer het gevoel dat hij invloed op het spel had, en was nu een stuk enthousiaster dan bij het vorige spel. Samen met Wendy eindigde hij op een eerste plaats. Zijn avond kon niet meer stuk nu hij voor de derde keer voor Poek was geëindigd. De regels zeggen echter niets over een gelijk spel. Poek stelde voor om dan de verliezer maar te laten winnen.

Uitslag: Frank en Wendy 250, Poek 200
Waardering: Frank 4, Wendy 3½, Poek 2½