Viva il Re

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Stefano Luperto
Uitgever: Ravensburger (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In een kasteeltje in Italië proberen twaalf figuren allemaal zo hoog mogelijk in de pikorde te komen. Sterker nog, allemaal koesteren ze stiekem de wens om op de hoogste zetel van de koning terecht te komen. Maar dit kan niet zonder risico. Als een figuur de troonzaal betreedt stemmen alle spelers of ze dit wel of geen geschikte koning vinden. Er hoeft maar één tegenstem te zijn, of de ambitieuze hofbewoner vliegt het kasteel uit om er niet meer terug te keren. Alle spelers kunnen maar twee keer gebruik maken van hun veto, daarna zullen ze genoegen moeten nemen met iedere figuur die de troon wil bestijgen.

Het kasteel bestaat uit zeven verdiepingen. Iedere beurt plaatst elke speler één figuur een verdieping hoger. Enige voorwaarde is dat er niet meer dan vier personen per verdieping mogen staan. En zodra iemand de troonzaal betreedt volgt er een stemming. Ieder speler heeft aan het begin van een ronde een speelkaart gekregen met daarop zes namen. Als er unaniem een koning gekozen wordt, is de ronde afgelopen en krijg je punten voor de zes figuren op je kaartje. Hoe hoger de figuren in het kasteel zijn opgeklommen, des te meer punten ze opleveren. De derde en laatste ronde kan je veel punten halen door er voor te zorgen dat je geen enkel punt haalt. In dat geval krijg je 33 punten. Maar dit is niet zo makkelijk.

… en de waardering

De illustraties van Daniele Barletta zorgen er voor dat het spel er erg mooi uitziet. Het is zeer snel uitgelegd, dus na vijf minuten kan het spel al beginnen. Spannend wordt het wanneer de eerste figuren zich richting de troon begeven. Tactisch stemmen kan heel handig zijn, maar je loopt het risico dat iedereen dat doet en er een randfiguur op de troon komt waar je zelf niet op zat te wachten. Ongetwijfeld is er dan een lachende derde. Dat is nou de charme van dit spel. Soms zet je iemand bewust op de troon om die figuur er zelf weer uit te stemmen. Soms hoop je dat een ander dat doet en een andere keer wil je echt dat die figuur een blijvertje is. Niets is zeker totdat alle tegenstemkaarten er uit zijn! En nu maar hopen dat jij aan het eind van de ronde ‘leve de koning’ kan roepen.

Viva il Re is een geslaagd tussendoor spelletje. De regels zijn zo uitgelegd, de speelduur is niet te lang en lang nadenken heeft geen zin. Het is een kwestie van een beetje geluk en een beetje inzicht wie het spel uiteindelijk wint. Het spel ziet er bovendien erg verzorgd uit. Een prima spel dus om te spelen als je nog even moet wachten tot ook de laatkomers binnen zijn of tussen twee wat zwaardere spellen in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *