Spel aan de Maas: 29 maart 2005

Geplaatst door

Spelers: Dirk Jan, Helène, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Capitol

Weer werd een drukke avond gevolgd door een rustige. Eerst zou er bij Wendy gespeeld worden, maar omdat zij geveld was door de griep werd er uitgeweken naar Peter Hein. Niek, die net heel oud (30) was geworden zorgde voor taart.

Capitol

Spelers: Dirk Jan, Helène, Niek en Peter Hein

Peter Hein wilde Capitol wel weer eens spelen; de laatste keer was alweer ruim drie jaar geleden. Hij was nog met de regels bezig toen Niek binnenkwam. Dirk Jan en Helène maakten het gezelschap compleet, precies genoeg voor een spelletje Capitol. Iedereen wilde het wel spelen; Dirk Jan en Helène omdat ze het nog niet kenden, Niek omdat hij goede herinneringen had overgehouden aan zijn vorige potje.
Dirk Jan wist zijn bouwwerken in de eerste ronde goed te verspreiden, en kwam met de puntentelling goed uit de bus. Helène had er nogal last van dat de anderen veel in haar wijken kwamen inbreken, wat haar punten kostte. In de veiling gingen werd het amfitheater vreemd genoeg niet geveild. Niek en Peter Hein boden precies evenveel, maar omdat er nog geen tiebreaker was, ging het amfitheater weer de doos in.
Ook de tweede ronde was een goede voor Dirk Jan, hij bouwde zijn voorsprong zelfs nog wat uit. Hij nam de eerste positie van Peter Hein in een rode wijk over met een bouwwerk van vier verdiepingen, nadat eerst Helène al een toren van drie had gebouwd. In andere wijken werd minder druk gebouwd; er waren bij de telling nog steeds enkele wijken met slechts een gebouwtje. De strijd om het tweede amfitheater werd nu wel beslist, in het voordeel van Niek. Peter Hein kon daarmee leven, want in de enige wijk waar Niek de meeste bouwstenen had, had hij er evenveel. Beide spelers mochten dus twee kaarten extra trekken, een groot voordeel.
Peter Hein buitte dit voordeel het meeste uit in de derde ronde. Hij had al een toren van drie verdiepingen klaarstaan, en in zijn eerste beurt maakte hij daarmee een wijk met twee fonteinen vol. Niek had al zijn kaarten nodig om zijn positie op het bord te verstevigen; hij bezette nog teveel tweede plaatsen. In de drukke rode wijk waar Dirk Jan een toren van vier had geplaatst, deed Niek hetzelfde, en kwam daarmee op een tweede plaats. Er was echter nog een bouwplaats vrij. Peter Hein dacht niet na en zette daar ook een toren van vier neer, zodat hij nu in twee wijken (beide met twee fonteinen) van de eerste positie verzekerd was, met nog twee tellingen te gaan. Hierdoor scoorde hij zoveel punten dat hij Dirk Jan passeerde in de tussenstand.
In de vierde ronde had Peter Hein het kunnen beslissen door als eerste een toren van twee in een wijk van Helène te plaatsen. Haar gebouw had daar dankzij drie (!) fonteinen vijf punten opgeleverd. Deze wijk was dus erg interessant. Tot verbazing van de rest plaatste Peter Hein niet eerst een dak op zijn klaar staande toren van twee, maar nam hij nog wat extra bouwstenen (de reden daarvoor zal wel voor altijd een raadsel blijven). Dirk Jan en Niek bedachten zich niet, en plaatsten juist wel een dak. Dirk Jan wist dat hij van Peter Hein nu niets meer te vrezen had, en dacht dat hij zich wel eerst op andere wijken kon richten voor hij die van Helène zou overnemen. Ook dat was een miscalculatie, want Helène plaatste op een van de onbezette velden nog een toren van één, gevolg door een dubbele toren van Niek, die geen fout maakte.
Gelukkig restten er voor beide spelers nog genoeg andere mogelijkheden om punten te scoren. Peter Hein leek echter volledig van slag door deze kapitale fout, want hij stapelde ook daarna blunder op blunder, waarvan we de details maar achterwege zullen laten. Dirk Jan profiteerde er in ieder geval van, door een wijk over te nemen waar Peter Hein eerste stond (en hijzelf nog geen punten scoorde).
Bij de eindtelling bleek het verschil tussen Dirk Jan en Peter Hein nog verrassend klein, wat Peter Hein tot de bittere conclusie deed komen dat als hij in de laatste ronde ook maar één blunder minder had begaan, hij het spel misschien wel gewonnen had. Het had zijn speelplezier niet beïnvloed. Dat was nog steeds hoog, net als bij de anderen.

Uitslag: Dirk Jan 50, Peter Hein 48, Niek 42, Helène 41
Waardering: Dirk Jan 4½, Helène, Niek en Peter Hein 4