Voorpret Spiel 2012

Geplaatst door

Nog een paar weken en het is zo ver: Spiel 2012! Het word mijn elfde Spiel-gang en ik heb er vanzelfsprekend zin in. Ik vind het leuk om op BGG en Bordspelmania te kijken naar welke spellen hot zijn en waarom. Er is voor mij dit jaar nog geen spel dat er echt boven uit springt en waar ik likkenbaardend naar uit kijk. Er zijn wel een aantal spellen die mijn aandacht hebben getrokken, maar het is meer warme belangstelling dan gretige hebzucht. Er staan nog zo veel leuke spellen in mijn kast die ik graag weer eens zou spelen, dat ik voorzichtiger ga zijn met nieuwe aankopen. Leuke spellen heb ik zat, ongespeelde spellen ook, en daardoor is de drang om heel veel nieuwe spellen te kopen minder groot dan het wel eens geweest is. Dat neemt niet weg, dat ik echt niet met lege handen thuis ga komen!

Ik ben benieuwd naar de nieuwste Friedemann. Zijn nieuwe grote spel heet Vremde Federn. Voor dit spel heeft hij naar verluid leentjebuur gespeeld bij heel veel andere bekende spellen en de spelsystemen uit die spellen gemixt tot een nieuw spel. In het spel moet je als presidentskandidaat via invloed en geld aan de macht zien te komen. Dit is nou niet helemaal een thema dat me aanspreekt. Verder brengt Friedemann een heruitgave van een oud spelletje uit (Fundstücke) en zelfs twee nieuwe kaarten voor Funkenschlag. Ik heb me voorgenomen om de kaarten niet te kopen. Ik heb de kaarten die ik heb nog niet eens allemaal gespeeld en laat ik dat eerst eens doen voor ik nieuwe kaarten koop.

Over een nog steeds redelijk recent maar niet geheel nieuw spel van Alea lees ik wel heel veel goeds op internet. Vegas is een dobbelspel waarvan iedere speler zich af vraagt waarom het simpele, maar leuke spelmechaniekje niet eerder is bedacht. Ik houd wel van wat dobbelgeweld en ook van simpel, dus dit is een spel dat wel eens mee naar huis zou kunnen gaan (en dan zetten we op de terugweg de soundtrack van Viva Las Vegas van Elvis aan om vast in de stemming te komen).

Days of Wonder brengt weer nieuw kaarten uit voor Ticket to Ride (Afrika en Duitsland) en nog een setje Haloween-treintjes. De kaart (Afrika) vind ik wel interessant en de treintjes ook. Voor beide geldt wel dat ze gunstig geprijsd moeten zijn, want op zich heb ik genoeg Ticket to Ride spellen om ook zonder te kunnen. De Duitsland-doos sla ik over omdat ik de Märklin-editie al heb en niet inzie waarom ik nog een Ticket to Ride spel wil dat op de kaart van Duitsland speelt.

Elk spel waar Antoine Bauza trekt in de spellenwereld de aandacht. Tokaido lijkt een aangenaam familiespel te zijn waarvan zelfs geclaimd wordt dat het rustgevend is. Het ziet er ook weer gelikt uit. Een spel waar je rustig van wordt, vind ik wel een heel aangenaam vooruitzicht. Nu speel ik soms geen spel omdat ik anders stuiterend in mijn bedje nog uren aan het nabeschouwen ben waarom ik wel of niet heb gewonnen en wat ik de volgende keer anders ga doen.

Van Dixit heb ik al veel plezier beleefd. Dit spel valt eigenlijk altijd wel in de smaak en is altijd een gezellig spel om op tafel te zetten. Een nieuwe uitbreiding met nieuwe kaarten laat ik dan ook niet aan mijn neus voorbij gaan.

Lookout Games brengt een tweepersoons spel gebaseerd op Le Havre op de markt. De tweepersoons versie van Agricola is me heel goed bevallen en dus ben ik naar dit spel ook erg benieuwd. Verder brengen ze een uitbreiding voor het tweepersoons Agricola uit, die gaat ook zeker mee naar huis.

Queen brengt Escape: The Curse of the Temple uit. Dit is een een coöperatief spel waarbij je moet ontsnappen uit een tempel. Het spel spreekt mij aan omdat het maar 10 minuten duurt en waarbij de tijd wordt bijgehouden door een soundtrack. Dit beviel mij bij Space Alert heel goed, dus mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Het thema spreekt me bovendien ook aan.

Van Myrmes spreekt de doos me vooral heel erg aan. In het spel kruip je in het huidje van een mier en dat vind ik een leuk thema. Je moet je mierenkolonie gaan ontwikkelen en dat klinkt als een spel waar je lekker constructief bezig bent. Daar houd ik wel van.

Ik ben heel benieuwd welke spellen mee naar huis gaan. Belangrijke selectiecriteria zijn voor mij in ieder geval dat je het spel met twee personen kan spelen (ik speel veel vaker met twee personen dan met meer), dat het spel niet te ingewikkeld is (een toegankelijk familiespel met pit) en niet te lang duurt (liefst onder een uur, maar max 90 minuten). Natuurlijk wil het oog ook wat en is het budget niet oneindig. Op BGG staan op dit moment 442 nieuwe spellen aangekondigd, dus de concurrentie is moordend. En daar komen nog de aanbiedingen van spellen van een paar jaar oud die tegen scherpe prijzen weg gaan boven op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *