What’s Up

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 4 jaar
10 minuten
Auteur: Dennis Kirps en Jean-Claude Pellin
Uitgever: Chronicle Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

What’s Up is een heerlijk compact memory-spelletje dat zelfs kleuters met een beetje hulp al kunnen spelen. Het spel bestaat uit 30 dubbelzijdig bedrukte kaarten. Als je deze in een zakje of envelop stopt, dan kan je het zelfs meenemen op vakantie als je van de “travel light” afdeling bent. En door de ontzettend schattige vogels die op de kaarten staan, zullen er maar weinig mensen zijn die de lokroep van dit spel kunnen weerstaan.

Op de kaarten zie je één, twee of drie gekleurde vogels op een elektriciteitslijn zitten relaxen. Er zijn gele, groene, paarse en rode vogels. De kaarten zijn dubbelbedrukt en op de kaarten staan aan beide zijdes vogels van dezelfde kleur (maar in verschillende aantallen) of hetzelfde aantal vogels (maar dan in verschillende kleuren). De kaarten worden aan het begin van het spel in een raster van 5 bij 6 kaarten op tafel gelegd.

Het doel van het spel is om complete setjes te verzamelen. Afhankelijk van het aantal spelers moet je 2 (met 4 spelers), 3 (met 3 spelers) of zelfs 4 (met 2 spelers) complete setjes zien te verzamelen. Je moet de setjes daarbij in oplopende volgorde verzamelen. Dit betekent dat je eerst een kaart met 1 vogeltje moet zien te vinden en vervolgens een kaart met twee vogels en daarna een kaart met drie vogels in de in dezelfde kleur. Je mag pas aan een volgend setje beginnen als je eerste setje compleet is.

In je beurt kies je telkens een kaart uit en die draai je om. Als je op de achterkant de juiste vogels voor je verzameling aantreft, dan voeg je ze aan je verzameling toe. Zo niet dan leg je de kaart met de zojuist opengedraaide kant netjes terug. Als je het complexer wil maken, dan kan je afspreken dat je de kaart ook op een andere plek terug mag leggen.

De speler die als eerste het gevraagde aantal setjes heeft verzameld, wint het spel.

…en de waardering

What’s Up is een leuk memory-spelletje voor jonge kinderen. De regels zijn simpel, de plaatjes zullen de kleintjes aanspreken en het spelletje duurt niet te lang. Dat er een zekere logica zit in welke combinaties van vogels op de beide kanten van een kaart zijn afgebeeld, maakt het voor wat oudere kinderen en volwassenen mogelijk om een wat gerichter op zoek te gaan naar de juiste kaart. Het helpt ook om te onthouden welke kaart ook al weer waar ligt. Voor jonge kinderen zal dit misschien nog net wat te complex zijn, maar omdat jonge kinderen verbazingwekkend goed zijn in memory-achtige spellen, zal het spelplezier hier niet te veel onder lijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *