Handige Hulpjes voor de spellengek

Geplaatst door

In dit blog wil ik uitleggen waarom de aanschaf van een papiersnijder en lamineerapparaat een goed idee is voor fanatieke veelspelers. Een paar jaar geleden bood mijn supermarkt deze apparaten tegen een zacht prijsje aan en heb ik ze zelf aangeschaft. Ik gebruik ze niet heel vaak, maar toch heb ik al veel plezier van ze gehad. Beide apparaten koop je al vanaf 20 euro per stuk (en zijn soms nog goedkoper).

Met de papiersnijder, snijd je vellen papier of dun karton snel in mooie rechte stukken. Natuurlijk kan je ook een schaar gebruiken, maar dan krijg je het nooit zo netjes recht als een papiersnijder het kan. Ik heb dit apparaat bijvoorbeeld gebruikt om mooie tabjes te maken voor mijn Dominion-verzameldoos. Los van het feit dat ik niet zo mooi recht kan knippen, was het echt loeiveel werk geweest als ik al die tabjes zelf met de hand moest knippen. Met de papiersnijder was het een fluitje van een cent.

Voor mijn Dominion-tabjes heb ik bovendien geïnvesteerd in verschillende kleuren papier zodat elke uitbreiding zijn eigen kleur heeft gekregen. Dit maakt het een stuk makkelijker om een kaart terug te vinden én het ziet er meteen een stuk mooier uit.

Met een lamineermachine kan je heel makkelijk een plastic laagje om een velletje papier of dun karton aanbrengen. Je hebt behalve de machine dan ook nog lamineer-hoezen nodig. Die koop je gewoon bij de kantoorboekhandel of online. Je schuift het papiertje wat je wilt lamineren in zo’n hoes, daarna stop je hem in de gleuf van de lamineermachine. De machine verhit dan het plastic waardoor het aan elkaar smelt en je dus een keurig geplastificeerd papiertje krijgt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is mooie2Bspeelhulpjes.jpg

De lamineermachine gebruik ik voor twee verschillende dingen. Allereerst gebruik ik hem om spelershulpjes (die ik bijvoorbeeld van Boardgamegeek afhaal) te lamineren. Ik druk de hulpjes dan vaak ook af op net wat luxer (dikker) papier. Zo’n gelamineerd spelershulpje vind ik er net wat mooier uitzien dan gewoon een printje dat al snel gaat kreuken en smoezelig wordt. En natuurlijk kan je zo’n spelhulpje vervolgens nog met de papiersnijder op maat maken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is herbruikbare2Bqwixx2Bblaadjes.jpg

De tweede handige toepassing van een lamineermachine is dat je spelonderdelen waar je op moet schrijven kan lamineren. Als je vervolgens een uitwisbare stift gebruikt (bijvoorbeeld voor een whiteboard), dan kan je zo’n briefje keer na keer hergebruiken. Dit is reuze handig voor bijvoorbeeld spellen als Qwixx en Qwinto maar zou ook werken voor bijvoorbeeld scorebriefjes van bijvoorbeeld Agricola. Je veegt dan met een stukje keukenrol zo’n briefje na gebruik keer op keer netjes schoon.

De meeste spellengekken zullen wel ergens zo’n uitwisbare stift uit een spellendoos kunnen halen (bijvoorbeeld uit Qwixx DeLuxe of Highscore). Maar als je er geen hebt rondslingeren, dan kan je ze ook gewoon in de kantoorboekhandel of online kopen. En in dat geval kan je er zelfs voor kiezen om geen gewone zwarte stiften te kopen, maar een leuke andere kleur.

Ik hoop verder dat binnen een paar jaar de 3D-printer eindelijk gaat doorbreken. Het lijkt me reuze handig om zelf spelonderdelen te kunnen printen. Stel dat je een pion mist, dan zou het toch reuze handig zijn als je er even eentje bij kan printen. Of je kan dan extra mooie spelonderdelen of handige opbergsystemen printen. Het lijkt me vooral reuze handig als je één apparaat krijgt dat zowel een scan kan maken, als kan 3D-printen. Dan kan je gewoon een kopietje van een pion maken. Ik kijk wel af en toe naar 3D-printers, maar vooralsnog ziet het er me allemaal te complex uit, kunnen ze ook niet scannen en zijn ze ook nog best heel duur. Ik wacht dus nog even met een aanschaf, maar hoop dat deze handige apparaten binnenkort toegankelijk worden voor het grote (niet-technisch onderlegde) publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *